Home Hoofdgerechten Chili con carne

Chili con carne

Mexicaanse vleesstoof

door SmaakMenutie
Chili con carne

Tex-Mex Klassieker

Deze klassieker uit de Tex-Mex keuken ontbrak nog op de website en dat terwijl ik een echte chili con carne-liefhebber ben.

Dit gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook veelzijdig en makkelijk aan te passen aan je eigen smaak. Natuurlijk kan je een zakje of pakje uit de supermarkt gebruiken voor de kruidenmix, maar het is eigenlijk veel leuker – en lekkerder – om de kruiden zelf te mengen.

Chili con carne recept

En geloof me, dat proef je meteen! Het bereiden van chili con carne is eenvoudig en je kunt het naar wens aanpassen, van mild tot extra pittig.

Wat is chili con carne?

Chili con carne betekent letterlijk “chili met vlees” in het Spaans en verwijst naar een smaakvolle stoofschotel op basis van vlees en chilipepers. Oorspronkelijk werd het gerecht gemaakt met puur rundvlees, maar dit was voor veel mensen te duur. Daarom werd er al snel overgestapt op gehakt of zelfs spek.

Chili con carne ingrediënten

Dit maakte het gerecht betaalbaarder, terwijl de rijke smaak behouden bleef. In de loop der tijd is het recept geëvolueerd en zijn er meer ingrediënten aan toegevoegd, zoals bonen, paprika en tomaten.

Variaties en extra ingrediënten

Voor de typische Tex-Mex versie van chili con carne worden er extra ingrediënten toegevoegd die het gerecht echt zijn kenmerkende smaak geven. Naast de traditionele ingrediënten zoals gehakt, chilipepers en tomaten, voegen we in de Tex-Mex keuken vaak paprika, bonen en maïs toe. Maar je kunt natuurlijk nog meer ingrediënten toevoegen.

Chili con carne origineel recept

Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om wortel toe te voegen voor extra kleur en smaak. Daarnaast gebruiken wij cayennepeper in plaats van chilipepers, maar die keuze is geheel aan jou. De variaties zijn eindeloos en afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je altijd andere (extra) groenten of kruiden toevoegen.

Serveertips

Chili con carne is een gerecht dat zich uitstekend leent om te combineren met verschillende bijgerechten. Denk aan rijst, wraps of aardappels, die perfect passen bij de rijke, pittige smaken van de stoofschotel. En om het helemaal af te maken, kun je het gerecht serveren met een klodder crème fraîche of een lepel guacamole.

Guacamole dipsaus
Chili con carne smaakt ook heerlijk met wat guacamole

Voor de ultieme smaakbeleving kun je er ook wat geraspte cheddar overheen strooien. Het frisse van de crème fraîche of guacamole, het romige van de kaas, het pittige van de chili – alles komt samen in een perfect gerecht dat je vast vaker op tafel zet!

Chili con carne

Chili con carne

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 75 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g bonen naar keuze
  • 150 g mais (optioneel)
  • 125 g crème fraîche (optioneel)
  • 150 ml rode wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode paprika
  • 1 winterpeen
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 1 grote sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op matig vuur in een flinke scheut olijfolie aan.
  • Snijd ondertussen 1 winterpeen en 1 (rode) paprika in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Bak al omscheppende enkele minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan samen met 2 tl cayennepeper, 2 tl gemalen komijnzaad, 2 tl paprikapoeder, 1 tl zout en een flinke draai van de pepermolen. Rul het gehakt tot het bruin is.
  • Blus het geheel met 1 glas rode wijn (circa 150 ml) en laat zachtjes enkele minuten inkoken.
  • Voeg vervolgens 400 g tomatenblokjes toe en meng grondig door het geheel. 
  • Voeg nu ook 250 g bonen(mix) toe samen met eventueel 150 g mais. Laat op laag vuur nu minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (stoven) met de deksel schuin op de pan. Hoe langer hoe lekkerder!
  • Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld crème fraîche, verse peterselie en geraspte (cheddar)kaas.

Chili con carne

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Birgit 9 november 2021 - 15:35

Echt zooo lekker!

Reply
Ilona 30 september 2021 - 12:24

Kun je dit recept ook maken zonder zout en alcohol ivm nierziekte? Welke kruiden zou ik dan eventueel kunnen gebruiken om het toch iets van een bite te geven zodat ik het zout niet zo mis?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2021 - 15:00

Hi Ilona, ik zou dan wat extra water gebruiken ipv rode wijn en qua zout vind ik heel lastig om te zeggen. Weet niet goed door wat je dat zou kunnen vervangen, wellicht wat extra cayennepeper voor wat extra pit?

Reply
Anne-Bé 20 oktober 2021 - 15:47

De bonen in het recept, dat er heerlijk uitziet!, worden die eerst afgespoeld?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2021 - 15:58

Nee hoor, uit laten lekken is voldoende 🙂

Reply
Astrid 16 februari 2023 - 11:38

Liep met te denken dat ik wel Chili wilde maken 😊 zal deze vanavond maken. Ben benieuwd.

Reply
Wilma 19 februari 2024 - 16:41

wat ook lekker is: een klein flesje V8 groentensap er doorheen! en bleekselderij

Reply
Sylvia 24 september 2021 - 08:44

Mijn man is gek op bonen, ik niet, maar dacht, vooruit, is er in ieder geval iemand blij 😉. Maar ook ik heb er heerlijk van gegeten!

Reply
SmaakMenutie 24 september 2021 - 10:31

Nou wat leuk om te horen Sylvia! Fijn dat jullie allebei van ons recept hebben genoten 🙂

Reply
Lin 24 februari 2022 - 18:35

Wat was dit weer een heerlijk recept van jullie👌👌

Reply
Wim 22 september 2021 - 18:40

Ik vond het wat flauw smaken. wel pittige afterbite door de peper, maar eerste hap wat flauw.

Reply
Jeroen 31 juli 2024 - 19:54

Dat had ik ook tijdens koken geproefd heb 1 blikje tomaten puree erdoorheen gedaan maar ik miste het zout nog toen een half blokje runderbouillon erin gedaan toen vond ik de smaak goed.

Reply
Mary-Ann 15 oktober 2024 - 16:46

Ik heb dankzij de tip van Jeroen er ook een half rundvlees bouillonblokje in gedaan en toen was het goed op smaak…

Reply
Willem van Weezel Errens 22 september 2021 - 13:13

En als je er aan kan komen, IPV creme fraiche, geraspte Mexicaanse queso blanco. Misschien gek, maar ik voeg ook altijd champignons toe. Ze hebben een interessante verschillende ’texture’.

Reply
SmaakMenutie 22 september 2021 - 16:29

Klinkt heerlijk Willem, thanks voor de tip! 🙂

Reply
1 2 3