Home Pasta Cacio e pepe

Cacio e pepe

romige pasta met pecorino en peper

door SmaakMenutie
Cacio e pepe

Kaas en peper

Zoals de naam cacio e pepe (kaas en peper) al doet de vermoeden bestaat deze romige specialiteit uit slechts drie ingrediënten: pittige pecorino romano (schapenkaas), vers gemalen zwarte peper en natuurlijk pasta. Een heerlijke vegetarische pasta uit de regio Lazio die net als veel andere Italiaanse klassiekers de eenvoud benadrukt, zonder onder te doen voor de smaak. Van oorsprong was cacio e pepe voor schapenherders een makkelijk gerecht omdat de ingrediënten makkelijk konden worden bewaard. Zoals ‘het hoort’ serveren wij er spaghetti bij, maar een wat bredere soort als linguine is natuurlijk ook helemaal prima! Serveer met een frisse salade.

Cacio e pepe

Cacio e pepe

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 3 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g spaghetti
  • 100 g pecorino romano
  • 1/2 el gemalen zwarte peper

Zo maak je het

  • Kook 160 g spaghetti al dente volgens de verpakking.
  • Neem een koekenpan en rooster ongeveer een 1/2 el vers gemalen zwarte peper in een koekenpan op middelmatig vuur 2-3 minuten. Voeg 1 soeplepel pastawater toe en laat op laag vuur zacht pruttelen. Voeg extra vocht toe als het dreigt te verdampen.
  • Rasp ondertussen ca. 100 g pecorino. Doe hiervan 75 g in een mengkom en voeg vlak voordat de pasta gereed is 1-2 soeplepels van het pastawater toe aan de schapenkaas en kluts met een garde los tot een romig mengsel.
  • Giet de spaghetti niet af maar haal met een pastatang uit de pan en doe bij de pan met de peper. Zet het vuur laag.
  • Plaats de spaghetti op een groot bord of (meng)kom en meng de pasta samen met de geklopte pecorino grondig tot je een mooie egale saus hebt.
  • Serveer direct met extra zwarte peper en pecorino naar smaak.

Cacio e pepe receptCacio e pepe saus Cacio e pepeCacio pepe

TIP

Als je de pasta voor 4 personen wil maken, verdubbel dan gewoon de ingrediënten.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!