Home Pasta Cacio e pepe

Cacio e pepe

romige pasta met pecorino en peper

door SmaakMenutie
Cacio e pepe

Italiaanse klassieker in een kwartiertje

Soms hebben we geen zin in poespas. Geen uitgebreide lijst van ingrediënten, geen lange bereiding. Gewoon iets simpels dat gewoon lekker is. Dat is precies waar cacio e pepe voor staat.

Deze Italiaanse klassieker komt met een minimale lijst boodschappen, maar groots resultaat. Met slechts drie ingrediënten: pasta, pecorino romano en zwarte peper, weet dit gerecht keer op keer te overtuigen. De kracht zit ’m in de eenvoud én in de juiste techniek.

Een gerecht van herders

Cacio e pepe vindt zijn oorsprong in Lazio, de regio rond Rome waar eenvoud en smaak hand in hand gaan. Het werd vroeger gegeten door schapenherders die onderweg alleen lang houdbare ingrediënten mee konden nemen. Pecorino, een harde, pittige schapenkaas, en zwarte peper waren perfect. Die zijn namelijk licht, voedzaam en niet bederfelijk.

Cacio e pepe recept

Samen met wat pasta en een beetje kookvocht werd dit een stevige, verwarmende maaltijd. Tot op de dag van vandaag wordt het in heel Italië (en ver daarbuiten) gegeten als symbool van de Italiaanse kunst van het weglaten.

De truc zonder room

Wie cacio e pepe maakt, merkt al snel dat de techniek cruciaal is. Geen room, geen boter, maar toch een fluweelzachte saus. De truc? Het zetmeel in het pastawater helpt de geraspte pecorino te binden tot een romige massa.

Cacio e pepe saus

Wij kiezen meestal voor spaghetti, maar ook linguine of tonnarelli doen het goed. De versgemalen peper geeft pit en geur en tilt het geheel echt op. Gebruik bij voorkeur dus echt een pepermolen met korrels zwarte peper.

Vegetarisch

Cacio e pepe is volledig vegetarisch en toch hartig, vol en rijk van smaak. Dat komt vooral door de pecorino kaas. Die is zout, pittig en natuurlijk met een uitgesproken smaak. Voeg daar de scherpe peper aan toe en je hebt een gerecht dat weinig nodig heeft om te verrassen.

Cacio pepe

We serveren het graag met een simpele groene salade, rucola of veldsla bijvoorbeeld, of een frisse caprese om het geheel in balans te brengen. Een glas frisse witte wijn erbij en je waant je zo in een Romeinse trattoria.

Cacio e pepe

Cacio e pepe

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g spaghetti
  • 100 g pecorino romano
  • 1/2 el gemalen zwarte peper

Zo maak je het

  • Kook 160 g spaghetti al dente volgens de verpakking.
  • Neem een koekenpan en rooster ongeveer een 1/2 el vers gemalen zwarte peper in een koekenpan op middelmatig vuur 2-3 minuten. Voeg 1 soeplepel pastawater toe en laat op laag vuur zacht pruttelen. Voeg extra vocht toe als het dreigt te verdampen.
  • Rasp ondertussen ca. 100 g pecorino. Doe hiervan 75 g in een mengkom en voeg vlak voordat de pasta gereed is 1-2 soeplepels van het pastawater toe aan de schapenkaas en kluts met een garde los tot een romig mengsel.
  • Giet de spaghetti niet af maar haal met een pastatang uit de pan en doe bij de pan met de peper. Zet het vuur laag.
  • Plaats de spaghetti op een groot bord of (meng)kom en meng de pasta samen met de geklopte pecorino grondig tot je een mooie egale saus hebt.
  • Serveer direct met extra zwarte peper en pecorino naar smaak.

Cacio e pepe

TIP

Als je de pasta voor 4 personen wil maken, verdubbel dan gewoon de ingrediënten.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak