Comfortfood in een bolletje
Ook zo gek op een broodje warm vlees van de toko? Vandaag maken we een super smakelijke bao met rendang van kip.
Zacht bolletje, kruidige saus en heerlijk mals vlees: dit is comfortfood waar je meteen blij van wordt. En het mooiste is, je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan.

Rendang van kip
Rendang komt oorspronkelijk uit Indonesië en staat bekend als een rijk, langzaam gegaard stoofgerecht, traditioneel gemaakt met rundvlees. Het wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden, juist omdat het zoveel tijd en aandacht vergt.

Maar voor dit broodje rendang kiezen we voor kipdijfilet. Je hoeft dan namelijk geen halve dag uit te trekken, maar krijgt wel die heerlijke kenmerkende smaak. De kip neemt de boemboe fantastisch op en blijft lekker mals, ook na langer sudderen.
Wat is een bao?
Bao is een luchtig gestoomd broodje dat z’n oorsprong vindt in de Chinese en Taiwanese keuken. Ze zijn zacht, bijna sponzig, en worden traditioneel gevuld met vlees of groenten. Tegenwoordig zijn ze gelukkig overal te vinden. Uiteraard in de toko, maar tegenwoordig ook in menig supermarkt. Even stomen of kort in de magnetron, en je hebt een perfect broodje om te vullen. Geen bao in huis? Geen probleem. Een Surinaams puntje of een simpel wit bolletje kan ook prima.
Sneller dan je denkt
Hoewel rendang bekendstaat om zijn lange bereidingstijd, maken we het vandaag dus iets eenvoudiger. In plaats van urenlang sudderen met rundvlees, gebruiken we kipdijfilet die we in grove stukken snijden. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk zonder in te leveren op smaak.

De boemboe, de kruidige basis, maken we snel en makkelijk in de hakmolen (deze gebruiken we zelf, echt een heel fijn ding). Sjalotten, knoflook, sambal oelek, laos, kurkuma, ketoembar en kruidnagel vormen samen een geurige pasta die we kort aanbakken voordat de kokosmelk, ketjap en suiker erbij gaan.
Langzaam sudderen, veel smaak
Na het aanbakken van de boemboe voegen we de kokosmelk toe samen met een flinke scheut ketjap manis, twee theelepeltjes suiker en natuurlijk de kip. Een paar blaadjes salam erbij en dan simpelweg wachten. Minimaal een uur laten sudderen op matig vuur. Roer af en toe zodat er niets aanbrandt. Heb je de tijd? Laat het gerust nog wat langer opstaan. Hoe langer het vuur z’n werk doet, hoe zachter de kip en hoe geconcentreerder de smaken.

Tijd om te bouwen
Zijn de bao buns warm en zacht? Dan is het tijd om te vullen. Begin met wat atjar ketimoen of wat frisse komkommerlinten. Dat zorgt voor een frisse tegenhanger van de kruidige rendang. Daarna mag je royaal zijn met de kiprendang. Niet zuinig dus, dit broodje mag wel ‘over de top’ zijn. Eventueel wat gebakken uitjes erop voor extra bite.

Met dit broodje rendang breng je een beetje toko in huis! Zonder teveel gedoe, maar met alle smaak. Lekker voor in het weekend!

21 reacties
Heeeeeerlijk , staat nu te pruttelen !
Voor morgen met surinaamse broodjes.
Ga ik vaker maken!
Ellen
Mmm lekker Ellen, we hopen dat de broodjes in de smaak vielen! Vast wel 😉
Heren twee dagen van gesmuld !
Het was echt heerlijk!
Voor herhaling vatbaar?
Ellen
Leuk om te horen, fijn dat je er 2 dagen van hebt kunnen genieten 🙂
Hey Tim / Eric, klein vraagje: misschien dat ik het verkeerd inschat, maar zijn 4 bao buns niet aan de kleine kant om daar liefst 700g rendang mee te vullen? De bao buns zien er op de foto’s ook wat klein uit, maar misschien vergis ik me 🙂 Is 1 bao bun per persoon genoeg voor 1 volwaardige avondmaaltijd?
Hoi Timo, je hebt gelijk dit zijn de mini broodjes. Met deze hoeveelheid vlees kan je er wel 8 vullen, ik pas het direct even aan in de ingrediëntenlijst. Als volwaardige maaltijd heb je wel 2 mini bao buns nodig pp. Bedankt voor je oplettendheid! 🙂
Yes, super, bedankt!
Ik vind het een heerlijk recept en moet me echt inhouden het niet iedere week te maken. Dan gaat het dadelijk vervelen…ik gebruik Surinaamse broodjes want het is me nog niet gelukt bij een toko (in Rotterdam) bao buns te kopen.
Haha, leuk te horen! Wij zouden het ook wel iedere week kunnen maken 🙂 Surinaamse broodjes kunnen ook goed trouwens!
Ik zie nu ineens Sambal Oelek staan ipv Brandal. Waarom is dit gewijzigd?
Oelek is wat toegankelijker, maar brandal kan ook 🙂
Mis een recept om de bao te maken.
Klopt Bert, deze staat (nog) niet op de website maar willen we zeker een keer gaan maken 🙂
Hoi Erik, dank voor dit heerlijke gerecht. Is het ook mogelijk om gewone kipfilet te gebruiken?
Ja hoor Daan! Geniet ervan 🙂
Lijkt me weer heerlijk, ga het dit weekend proberen!
Welke soort kokosmelk gebruiken jullie/raden jullie aan?
Leuk! Qua merk maakt het niet zo heel veel uit, zolang het maar een beetje dikke kokosmelk is. Dus geen light variant oid. Geniet ervan!