Bobotie

Zuid-Afrikaanse ovenschotel

door SmaakMenutie
Bobotie

Nederlands tintje

Weer zo’n wereldgerecht wat je vast wel kent van de bekende pakjes uit de supermarkt. Wij maken vandaag de échte Zuid-Afrikaanse. Die is net even anders maar wel veel lekkerder dan de ‘kant-en-klare’. Wist je trouwens dat dit gerecht een Nederlands tintje heeft? Al in de 17e eeuw namen de Nederlanders een soortgelijk recept mee naar de Kaap in Zuid-Afrika tijdens de VOC-periode. Zij wisten namelijk toen al hoe je een lekkere kerrieschotel moest maken. Destijds werd overigens vooral varkensvlees of schapenvlees gebruikt. Wij gebruiken rundergehakt, maar je kan ook lamsgehakt gebruiken. Voeg trouwens gerust nog een fijn gesneden appeltje toe. Okee, aan de slag!

Bobotie

Bobotie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 142 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g rundergehakt
  • 150 g sweet mango chutney
  • 30 g rozijnen
  • 350 ml volle melk
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 eieren
  • 3 witte boterhammen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 el abrikozenjam
  • 4 tl kerriepoeder
  • 3 tl tomatenpuree (35 g)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kurkuma

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • Snijd de korsten van 3 (casino) witte boterhammen en snijd ze vervolgens in blokjes. Schenk circa 100 ml volle melk over het brood en laat de melk even intrekken.
  • Snipper 2 á 3 uien en snijd 2 tenen knoflook fijn. Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit een minuutje mee.
  • Zet het vuur laag en voeg vervolgens 4 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gedroogde oregano en 1 tl kurkuma toe. Meng alles even goed door elkaar. Voeg eventueel een scheutje extra (olijf)olie toe. Bak een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens circa 700 g gehakt toe en rul tot het gehakt bruin is. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Zet het vuur uit en voeg 150 g mango chutney, 1 flinke el abrikozenjam, het sap van een halve citroen,  3 tl tomatenpuree (35 g) en 30 g rozijnen toe.
  • Knijp het overtollige melk uit het brood en voeg dit toe aan het gehaktmengsel. Meng goed door het geheel tot het brood is opgenomen. Dit zorgt voor de binding.
  • Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal (of houd het in de pan als deze ovenbestendig is). Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  • Neem een mengkom en klop 3 eieren los. Schenk hier 250 ml volle melk bij en roer goed door elkaar samen met een snuf peper en zout
  • Schenk het ei-mengsel over het gehakt en verdeel nog 3-4 laurierblaadjes over het geheel. Plaats nu 40-45 minuten in de oven. Serveer met rijst en eventueel een frisse salade.

Bobotie ingrediënten Bobotie recept Bobotie maken Zuid-Afrikaans gerecht BobotieBobotie wereldgerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Joyce 20 februari 2022 - 18:52

Wat een enorme hoeveelheid vlees zeg, hier kan je wel met 8 van eten!

Reply
Peter 9 november 2021 - 19:41

Ha mannen! Uitstekend bobotie-recept, complimenten. Mijn zus heeft jaren in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt en dit is wel zo’n beetje hoe ik het van haar heb geleerd. Heb alleen geblancheerde sperziebonen in kleine stukjes nog toegevoegd aan het gehaktmengsel. Heerlijk gegeten weer! Baie dankie!

Reply
Casper 9 oktober 2021 - 15:55

Deze had ik laatst gemaakt en mijn kinderen van 2 en 4 waren aan het smullen. Wij hadden hem gemaakt met sperziebonen en vega gehakt. Verder geen abrikozen jam maar vijgen jam van opa . Het leuke vond ik om geen crème fraiche te gebruiken. Geen puf meer om naar de supermarkt te gaan na een lange dag werken 😉 echt een aanrader.

Reply
Mariska 7 oktober 2021 - 05:14

Lijkt me een lekker gerecht om eens te proberen. Ik moet het alleen gluten- en lactose-vrij maken. Hebben jullie een suggestie hoe dit het beste te doen? Baie dankie!

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2021 - 15:01

Oeh ik heb eerlijk gezegd geen idee Mariska, sorry! Lijkt mij heel lastig om de ingrediënten te vervangen…

Reply
Peter 9 november 2021 - 15:25

Hoi Mariska, er is tegenwoordig prima lactosevrije melk verkrijgbaar of anders sojamelk.
Voor wat betreft de gluten, ik gebruik vaak paneermeel (zorgt voor wat binding in dit recept) wat ik maak van fijngemalen nachochips die van maïsmeel zijn gemaakt. Werkt prima!

Reply
Bas 3 oktober 2021 - 08:21

Ziet er erg lekker uit. De laurier blaadjes : ik ben gewend dat die in stoofpotjes in de massa gaan om hun smaak af te geven, maar hier liggen ze er bovenop. Is het in dit gerecht garnering of doet het zo (bovenop liggend) ook iets voor de gehele schotel ?
Cheers,
Bas.

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2021 - 11:29

Wij zijn inderdaad ook gewend om de blaadjes mee te laten stoven, maar dit is wel de authentieke manier zoals bobotie wordt gemaakt Bas! En zal ook zeker zijn smaken afgeven op deze manier. Geniet ervan 🙂

Reply
1 2 3 4