Bobotie

Zuid-Afrikaanse ovenschotel

door SmaakMenutie
Bobotie

Zoals het écht hoort

Je kent bobotie vast wel uit het schap met de welbekende wereldgerechten. Maar als je eenmaal de échte Zuid-Afrikaanse versie hebt geproefd, wil je nooit meer die uit een pakje hebben.

Deze heerlijke ovenschotel met gekruid gehakt en een romige eilaagje is een echte wereldklassieker. Vandaag maken we het zoals ‘ie bedoeld is. Dus echt authentiek, lekker rijk gevuld en natuurlijk goed kruidig.

Bobotie wereldgerecht

Een gerecht met een verhaal

Bobotie is niet zomaar een ovenschotel. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Kaapkolonie en heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Nederlandse kolonisten brachten tijdens de VOC-periode hun kennis van kerrieschotels mee naar Zuid-Afrika. Daar vermengde ze deze met invloeden van de Maleisische keuken, dankzij de tot slaaf gemaakte mensen uit Indonesië en Maleisië. Het resultaat? Een unieke mix van zoet, zuur, kruidig en hartig.

Bobotie ingrediënten

Oorspronkelijk werd bobotie gemaakt met schapen- of varkensvlees. Tegenwoordig gebruiken we meestal rundergehakt, al leent dit gerecht zich ook uitstekend voor lamsgehakt. En met een paar slimme smaakmakers tillen we het geheel op tot een echte smaakexplosie.

Kruiden en ook zoete accenten

Wat bobotie zo bijzonder maakt, is de combinatie van kruiden én zoete accenten. In ons recept gebruiken we kerriepoeder, komijn, kurkuma en oregano voor een kruidige basis. Maar het zijn juist de rozijnen, mango chutney en een eetlepel abrikozenjam die het geheel afmaken en z’n typerende smaak geven. Die zachte zoetheid combineert super goed met het kruidige gehakt.

Bobotie recept

En dan is er nog een rol voor het brood. Drie witte boterhammen zonder korst, geweekt in melk. Dit zorgt voor binding, maar geeft het geheel ook een soort van romige zachtheid. Niet overslaan dus, het is echt een essentieel onderdeel van deze klassieker.

De oven doet het werk

Zodra het gehaktmengsel klaar is, scheppen we het in een ovenschaal. Daaroverheen schenken we een mengsel van ei en melk, dat tijdens het bakken verandert in een stevige bovenlaag. Een paar laurierblaadjes erbovenop zorgen voor een heerlijke geur in je keuken. Daarna is het simpel. Hup, de oven in en lekker laten garen.

Bobotie maken

Die laatste stap geeft bobotie z’n herkenbare bovenlaag. Een beetje als een hartige pudding met een goudgele topping. En geloof ons, de geur die zich tijdens het bakken verspreidt maakt extra hongerig!

Serveer met rijst en een frisse tegenhanger

Traditioneel wordt bobotie gegeten met gele rijst, vaak met wat kurkuma en rozijnen erin. Maar gewone witte rijst is natuurlijk ook prima. Wat frisse komkommer, een tomatensalade of wat extra chutney erbij maakt hethelemaal af.

Zuid-Afrikaans gerecht

En voel je vrij om wat te variëren. Een fijn gesneden appeltje door het gehaktmengsel is ook echt een aanrader. Of probeer eens amandelschaafsel als garnering. Geeft ook nog een extra crunchy bite.

De echte is zó veel lekkerder

Hoewel het pakje uit de supermarkt handig is, laat je die voortaan zonder meer liggen. Zelf bobotie maken is helemaal niet ingewikkeld en zó de moeite waard. Eén keer proeven en je begrijpt waarom dit zo geliefd is. Zelfs ver buiten de Zuid-Afrikaanse grenzen.

Bobotie

Bobotie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 145 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g rundergehakt
  • 150 g sweet mango chutney
  • 30 g rozijnen
  • 350 ml volle melk
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 eieren
  • 3 witte boterhammen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 1 el abrikozenjam
  • 4 tl kerriepoeder
  • 3 tl tomatenpuree (35 g)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kurkuma
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • Snijd de korsten van 3 (casino) witte boterhammen en snijd ze vervolgens in blokjes. Schenk circa 100 ml volle melk over het brood en laat de melk even intrekken.
  • Snipper 2 á 3 uien en snijd 2 tenen knoflook fijn. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit een minuutje mee.
  • Zet het vuur laag en voeg vervolgens 4 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gedroogde oregano en 1 tl kurkuma toe. Meng alles even goed door elkaar. Voeg eventueel een scheutje extra (olijf)olie toe. Bak een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens circa 700 g gehakt toe en rul tot het gehakt bruin is. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Zet het vuur uit en voeg 150 g mango chutney, 1 flinke el abrikozenjam, het sap van een halve citroen,  3 tl tomatenpuree (35 g) en 30 g rozijnen toe.
  • Knijp het overtollige melk uit het brood en voeg dit toe aan het gehaktmengsel. Meng goed door het geheel tot het brood is opgenomen. Dit zorgt voor de binding.
  • Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal (of houd het in de pan als deze ovenbestendig is). Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  • Neem een mengkom en klop 3 eieren los. Schenk hier 250 ml volle melk bij en roer goed door elkaar samen met een snuf peper en zout
  • Schenk het ei-mengsel over het gehakt en verdeel nog 3-4 laurierblaadjes over het geheel. Plaats nu 40-45 minuten in de oven. Serveer met rijst en eventueel een frisse salade.

Bobotie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Bas 3 oktober 2021 - 08:21

Ziet er erg lekker uit. De laurier blaadjes : ik ben gewend dat die in stoofpotjes in de massa gaan om hun smaak af te geven, maar hier liggen ze er bovenop. Is het in dit gerecht garnering of doet het zo (bovenop liggend) ook iets voor de gehele schotel ?
Cheers,
Bas.

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2021 - 11:29

Wij zijn inderdaad ook gewend om de blaadjes mee te laten stoven, maar dit is wel de authentieke manier zoals bobotie wordt gemaakt Bas! En zal ook zeker zijn smaken afgeven op deze manier. Geniet ervan 🙂

Reply
Mariska 7 oktober 2021 - 05:14

Lijkt me een lekker gerecht om eens te proberen. Ik moet het alleen gluten- en lactose-vrij maken. Hebben jullie een suggestie hoe dit het beste te doen? Baie dankie!

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2021 - 15:01

Oeh ik heb eerlijk gezegd geen idee Mariska, sorry! Lijkt mij heel lastig om de ingrediënten te vervangen…

Reply
Peter 9 november 2021 - 15:25

Hoi Mariska, er is tegenwoordig prima lactosevrije melk verkrijgbaar of anders sojamelk.
Voor wat betreft de gluten, ik gebruik vaak paneermeel (zorgt voor wat binding in dit recept) wat ik maak van fijngemalen nachochips die van maïsmeel zijn gemaakt. Werkt prima!

Reply
Casper 9 oktober 2021 - 15:55

Deze had ik laatst gemaakt en mijn kinderen van 2 en 4 waren aan het smullen. Wij hadden hem gemaakt met sperziebonen en vega gehakt. Verder geen abrikozen jam maar vijgen jam van opa . Het leuke vond ik om geen crème fraiche te gebruiken. Geen puf meer om naar de supermarkt te gaan na een lange dag werken 😉 echt een aanrader.

Reply
Peter 9 november 2021 - 19:41

Ha mannen! Uitstekend bobotie-recept, complimenten. Mijn zus heeft jaren in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt en dit is wel zo’n beetje hoe ik het van haar heb geleerd. Heb alleen geblancheerde sperziebonen in kleine stukjes nog toegevoegd aan het gehaktmengsel. Heerlijk gegeten weer! Baie dankie!

Reply
Joyce 20 februari 2022 - 18:52

Wat een enorme hoeveelheid vlees zeg, hier kan je wel met 8 van eten!

Reply
1 2 3 4