Bobotie

Zuid-Afrikaanse ovenschotel

door SmaakMenutie
Bobotie

Nederlands tintje

Weer zo’n wereldgerecht wat je vast wel kent van de bekende pakjes uit de supermarkt. Wij maken vandaag de échte Zuid-Afrikaanse. Die is net even anders maar wel veel lekkerder dan de ‘kant-en-klare’. Wist je trouwens dat dit gerecht een Nederlands tintje heeft? Al in de 17e eeuw namen de Nederlanders een soortgelijk recept mee naar de Kaap in Zuid-Afrika tijdens de VOC-periode. Zij wisten namelijk toen al hoe je een lekkere kerrieschotel moest maken. Destijds werd overigens vooral varkensvlees of schapenvlees gebruikt. Wij gebruiken rundergehakt, maar je kan ook lamsgehakt gebruiken. Voeg trouwens gerust nog een fijn gesneden appeltje toe. Okee, aan de slag!

Bobotie

Bobotie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 142 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g rundergehakt
  • 150 g sweet mango chutney
  • 30 g rozijnen
  • 350 ml volle melk
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 eieren
  • 3 witte boterhammen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 el abrikozenjam
  • 4 tl kerriepoeder
  • 3 tl tomatenpuree (35 g)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kurkuma

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • Snijd de korsten van 3 (casino) witte boterhammen en snijd ze vervolgens in blokjes. Schenk circa 100 ml volle melk over het brood en laat de melk even intrekken.
  • Snipper 2 á 3 uien en snijd 2 tenen knoflook fijn. Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit een minuutje mee.
  • Zet het vuur laag en voeg vervolgens 4 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gedroogde oregano en 1 tl kurkuma toe. Meng alles even goed door elkaar. Voeg eventueel een scheutje extra (olijf)olie toe. Bak een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens circa 700 g gehakt toe en rul tot het gehakt bruin is. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Zet het vuur uit en voeg 150 g mango chutney, 1 flinke el abrikozenjam, het sap van een halve citroen,  3 tl tomatenpuree (35 g) en 30 g rozijnen toe.
  • Knijp het overtollige melk uit het brood en voeg dit toe aan het gehaktmengsel. Meng goed door het geheel tot het brood is opgenomen. Dit zorgt voor de binding.
  • Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal (of houd het in de pan als deze ovenbestendig is). Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  • Neem een mengkom en klop 3 eieren los. Schenk hier 250 ml volle melk bij en roer goed door elkaar samen met een snuf peper en zout
  • Schenk het ei-mengsel over het gehakt en verdeel nog 3-4 laurierblaadjes over het geheel. Plaats nu 40-45 minuten in de oven. Serveer met rijst en eventueel een frisse salade.

Bobotie ingrediënten Bobotie recept Bobotie maken Zuid-Afrikaans gerecht BobotieBobotie wereldgerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Suzanne 15 juli 2021 - 10:19

We hebben ervan gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 15 juli 2021 - 10:43

Fijn Suzanne, leuk om te horen! 🙂

Reply
Els 8 juni 2021 - 18:57

Hoi, ik heb dit gerecht gemaakt en 150 gr mango chutney toegevoegd (Spicy Mango Pickle Sauce van Lekker Bekkie), wat het gerecht vervolgens bijna oneetbaar maakte qua pittigheid. Kunnen jullie duidelijker aangeven wat voor soort Mango Chutney jullie gebruiken? Heerlijk gerecht overigens!Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 11:01

Hoi Els, wij hebben sweet mango chutney van Patak’s gebruikt. Vandaar dat ‘ie van jou zo pittig was. Heb het direct even aangepast in de ingrediënten-lijst. Gelukkig was de smaak goed!

Reply
Daniëlle 14 maart 2021 - 17:11

Net de vega variant op basis van ‘rauw’ vegagehakt vd Jumbo in de oven geschoven. Ben benieuwd…

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:23

Wat goed Daniëlle! Benieuwd wat je ervan vond 🙂

Reply
Maciek 28 februari 2021 - 15:25

Nou, bedankt jongens. Mijn schoonmoeder heeft mee gegeten. Ze vond deze boboti heerlijk en nu wilt ze vaker bij ons komen eten. Jullie mogen raden welk gerecht wordt het.

Het was verrassend lekker en vooral in balans. Alle smaken versterken elkaar. Dit is een echte topper.

Ik kon niet op het idee komen welke salade bij dit gerecht zou passen. Dan heb ik 300 g in kleine stukjes gesneden sperziebonen toegevoegd. Ook 1 appel ging erin, maar die was niet echt nodig. Bedankt voor heerlijke recept.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 09:48

Haha, fijn dat ons recept in de smaak viel Maciek! En dat schoonmoeder er ook van genoten heeft 🙂 Lekker die toevoeging van sperzieboontjes en een appeltje, goed idee!

Reply
Angelique 30 september 2020 - 20:15

Het was heerlijk! Denk dat banaan er ook lekker doorheen zou zijn?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 09:56

Fijn dat ons recept in de smaak viel Angelique! En die banaan zou best wel eens heel lekker kunnen zijn inderdaad 🙂

Reply
1 2 3 4