Zoals het écht hoort
Je kent bobotie vast wel uit het schap met de welbekende wereldgerechten. Maar als je eenmaal de échte Zuid-Afrikaanse versie hebt geproefd, wil je nooit meer die uit een pakje hebben.
Deze heerlijke ovenschotel met gekruid gehakt en een romige eilaagje is een echte wereldklassieker. Vandaag maken we het zoals ‘ie bedoeld is. Dus echt authentiek, lekker rijk gevuld en natuurlijk goed kruidig.

Een gerecht met een verhaal
Bobotie is niet zomaar een ovenschotel. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Kaapkolonie en heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Nederlandse kolonisten brachten tijdens de VOC-periode hun kennis van kerrieschotels mee naar Zuid-Afrika. Daar vermengde ze deze met invloeden van de Maleisische keuken, dankzij de tot slaaf gemaakte mensen uit Indonesië en Maleisië. Het resultaat? Een unieke mix van zoet, zuur, kruidig en hartig.

Oorspronkelijk werd bobotie gemaakt met schapen- of varkensvlees. Tegenwoordig gebruiken we meestal rundergehakt, al leent dit gerecht zich ook uitstekend voor lamsgehakt. En met een paar slimme smaakmakers tillen we het geheel op tot een echte smaakexplosie.
Kruiden en ook zoete accenten
Wat bobotie zo bijzonder maakt, is de combinatie van kruiden én zoete accenten. In ons recept gebruiken we kerriepoeder, komijn, kurkuma en oregano voor een kruidige basis. Maar het zijn juist de rozijnen, mango chutney en een eetlepel abrikozenjam die het geheel afmaken en z’n typerende smaak geven. Die zachte zoetheid combineert super goed met het kruidige gehakt.

En dan is er nog een rol voor het brood. Drie witte boterhammen zonder korst, geweekt in melk. Dit zorgt voor binding, maar geeft het geheel ook een soort van romige zachtheid. Niet overslaan dus, het is echt een essentieel onderdeel van deze klassieker.
De oven doet het werk
Zodra het gehaktmengsel klaar is, scheppen we het in een ovenschaal. Daaroverheen schenken we een mengsel van ei en melk, dat tijdens het bakken verandert in een stevige bovenlaag. Een paar laurierblaadjes erbovenop zorgen voor een heerlijke geur in je keuken. Daarna is het simpel. Hup, de oven in en lekker laten garen.

Die laatste stap geeft bobotie z’n herkenbare bovenlaag. Een beetje als een hartige pudding met een goudgele topping. En geloof ons, de geur die zich tijdens het bakken verspreidt maakt extra hongerig!
Serveer met rijst en een frisse tegenhanger
Traditioneel wordt bobotie gegeten met gele rijst, vaak met wat kurkuma en rozijnen erin. Maar gewone witte rijst is natuurlijk ook prima. Wat frisse komkommer, een tomatensalade of wat extra chutney erbij maakt hethelemaal af.

En voel je vrij om wat te variëren. Een fijn gesneden appeltje door het gehaktmengsel is ook echt een aanrader. Of probeer eens amandelschaafsel als garnering. Geeft ook nog een extra crunchy bite.
De echte is zó veel lekkerder
Hoewel het pakje uit de supermarkt handig is, laat je die voortaan zonder meer liggen. Zelf bobotie maken is helemaal niet ingewikkeld en zó de moeite waard. Eén keer proeven en je begrijpt waarom dit zo geliefd is. Zelfs ver buiten de Zuid-Afrikaanse grenzen.
42 reacties
Ziet er heerlijk uit! Die komt op tafel van de week.. oh ja, het witte brood staat niet bij de ingrediënten ?
Leuk Sanneke, laat het smaken! En thanks voor je oplettendheid, ik heb het ertussen gezet 🙂
Het was heerlijk! Dank jullie wel?
Fijn dat de bobotie in de smaak viel!
Wat een heerlijk recept! Voor de derde keer in de oven nu. Wel een vraag, heb jullie een tip als vervanging voor het brood voor als het glutenvrij moet zijn?
Hallo! Tof recept 🙂 Klein vraagje: hoe hard moet je het brood knijpen? Moet je echt kracht zetten of wordt het dan te “dicht”? Groetjes!
Thanks Sam! Je moet niet te hard knijpen, maar gewoon zachtjes knijpen zodat het vocht eruit loopt. Succes en alvast eet smakelijk!
Ik vond het heerlijk, mijn man had iets pittiger verwacht na de geuren die uit de keuken kwamen, niet de zoete smaak van dit gerecht.
Het enige wat ik minder vond was de combinatie met rijst. Hebben jullie een andere suggestie, mijn man dacht zoete aardappel, maar die combinatie geeft te weinig contrast denk ik, allebei zoet. Wat denken jullie van gewone aardappels? Ik heb nog 2 porties over, dus ik ben in voor een ander gerecht erbij.
Fijn dat ons recept in de smaak viel Ria! De mango chutney en jam zorgt echt voor de zoete smaak, zoals het ‘hoort’. Je zou er bijvoorbeeld ook sperzieboontjes bij kunnen maken. Maar gewone aardappels zou ook moeten kunnen 🙂 Geniet ervan!
Ik heb gerecht gegeten met orzo (kleine pasta met formaat van rijst).
Heerlijk gerecht
Fijn dat ons recept in de smaak viel Brigitte! Nooit geprobeerd met orzo maar klinkt goed 🙂
Wat een heerlijk recept! Voor de derde keer in de oven nu. Wel een vraag, heb jullie een tip als vervanging voor het brood voor als het glutenvrij moet zijn?
Je kan er ook een ” Pie ” van maken
Kan ik de mangochutny vervangen door alleen abrikozen jam bijv??
Oeh, ik heb eerlijk gezegd geen idee wat dat met de smaak doet Eva!
Staat in de oven, heb als extra nog een grote appel toegevoegd, gewoon omdat wij dat nu eenmaal lekker vinden. Ben benieuwd vanavond
Mmm ja lekker, vooral toevoegen! Viel het in de smaak? 🙂
Mijn man is gedeeltelijk opgegroeid in SA en vond dit de lekkerste bobotie die hij ooit gegeten heeft. Hij kan t weten;) was heerlijk met sperzieboontjes en couscous erbij. Complimenten voor jullie!
Een groter compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel! Leuk om te horen 🙂
Echt een super lekker gerecht. Wij zijn fan!
Leuk Nathalie! 🙂