Zo lekker, zo simpel
Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.
Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.
“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”
Supereenvoudige bereiding
We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.
Wat is beenham eigenlijk?
Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.
Serveren maar!
Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!
81 reacties
Moet het in de oven op boven en beneden warmte of alleen beneden.
De ‘normale’ ovenstand, dus van boven en beneden. Of hetelucht als je dat hebt 🙂
Klein vraagje als ik de gemarineerde beenham in de oven plaats in een schaal hoef ik er dan boter bijdoen om het nog lekkerder te maken
Nee hoor Raf dat is niet nodig, er zit genoeg smaak aan! 🙂
Voor het lekkerste resultaat de beenham een half uur voor de start op kamertemperatuur laten komen lijkt me? Ook belangrijk om goed droog te deppen als deze nog wat vochtig is.
Kies de ovenschaal zo klein mogelijk maar wél met genoeg ruimte om de marinade te lepelen, zo gaat het sneller en blijft de oven zo kort mogelijk open. Zelf warm ik de stenen schaal ook een paar minuten voor maar met glas is dat tricky! (niet doen dus)
Plaats de schaal ook niet te hoog in de oven, anders verbranden je fikken aan het dak van de oven 😉
Bij gebruik van gedroogde Tijm de marinade een uurtje vooraf alvast maken, anders gaat de droge Tijm straks ‘drijven’ en verbrand deze eerder. Zo trekken de smaken ook beter in alvast.
Voor een extra donkere beenham 1 EL honing vervangen door 1 EL ketjap manis… 🙂
Bedankt voor het delen van al je tips en bevindingen Ronin! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂
Hallo mannen,
Dit heb ik vandaag gemaakt so hé dat was lekkerrr. Supermals, alleen zag de beenham er bij mij niet zo mooi van kleur uit als bij jullie. Hij was nogal bleek enig idee wat ik verkeerd heb gedaan?
Leuk te horen Carien!! Dat ‘ie wat bleker zag zou kunnen komen door het type oven, wij gebruiken hetelucht. Wellicht de volgende keer even de laatste 5-10 minuten de grill functie aanzetten. Als de smaak maar goed was, dat is het belangrijkste! 🙂
Ik ga hem vandaag voor de tweede keer maken het is heerlijk en viel bij iedereen in de smaak.Vanavond gaan we zeker weer van genieten djw voor dit heerlijke recept😋👍
Dag Heren,
zou de smaak nog intenser zijn als ik de marinade enkele uren op voorhand erop zou doen en afdekken met alufolie en enkele uren in de ijskast zetten en daarna pas bakken. En na dat deze uit de oven komt ook niet beter zijn om hem eerst 5min afdekken met alufolie alvorens hem aan te snijden voor de zachtheid. Ook had ik graag nog geweten of dit met boven en onder warmte moet gebakken worden of met de hete lucht stand.
Hi Johan, de smaak is er al goed ingetrokken hoor zonder het lang te marineren maar je zou het eens kunnen proberen! Je hoeft ‘m ook niet te laten rusten in onze optiek maar ook hierin ben je vrij om dat te doen. Gebruik wel de hete-luchtstand. Geniet ervan!