Zo lekker, zo simpel
Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.
Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.
“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”
Supereenvoudige bereiding
We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.
Wat is beenham eigenlijk?
Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.
Serveren maar!
Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!
81 reacties
Lijkt me een heerlijk recept.
Welke saus zou hierbij passen ?
De honing-mosterd marinade geeft voldoende smaak Rita! Een extra saus is dus niet nodig 🙂
Heerlijke saus vd marinade.
Fijn dat het in de smaak viel Sandra! 🙂
Kan het beenhammetje ook op een green egg ??
Ja dat kan hoor Angela, als je maar zorgt voor de juiste temperatuur!
Ik kook via mijn mail voor vrienden/buren ik heb dit gerecht klaar gemaakt
Was Heerlijk en al mijn afhalers vonden dat ook
Karin
Wat leuk dat je voor vrienden en buren kookt Karin! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂
Ik ga hem vandaag voor de tweede keer maken het is heerlijk en viel bij iedereen in de smaak.Vanavond gaan we zeker weer van genieten djw voor dit heerlijke recept😋👍
Hoi mannen,
Dacht ook , dit ga ik maken, ga hem straks eten. Hij is echter te groot voor twee en hou denk ik de helft van het hammetje over. Kan ik dat later, volgende dag bijv verwarmen ? , en wat is dan het beste om te doen?. Alvast dank voor je hulp
Leuk Chris hopelijk viel het beenhammetje in de smaak. Volgende dag kan je hem prima op dezelfde temperatuur opwarmen in de oven, maar niet te lang anders wordt hij taai. Succes!