Home Vlees en kip Beenham met honing-mosterd

Beenham met honing-mosterd

uit de oven

door SmaakMenutie
Beenham honing mosterd

Zo lekker, zo simpel

Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.

Beenham bereiden

Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.

“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”

Supereenvoudige bereiding

We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.

Beenham recept

Wat is beenham eigenlijk?

Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.

Beenham marineren

Serveren maar!

Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!

Beenham oven
Beenham honing mosterd

Beenham met honing-mosterd uit de oven

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.4/5
( 346 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g beenham
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el grove mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175-180 graden.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees zodat er een ruitmotief ontstaat (zie foto hierboven).
  • Neem een mengkommetje en meng hierin 2 flinke el grove mosterd met 2 flinke el honing, 2 geperste tenen knoflook en de blaadjes van 2-3 takjes tijm. Meng grondig door elkaar.
  • Bestrijk de beenham rondom met de honing-mosterd marinade en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bedruip de beenham elke 10-15 minuten met de vrijgekomen marinade. De beenham moet totaal circa 45 minuten in de oven.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld frietjes of aardappelkroketjes en een groente naar keuze.

Beenham bereiden oven hoe lang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

81 reacties

Rita 18 april 2021 - 02:15

Lijkt me een heerlijk recept.
Welke saus zou hierbij passen ?

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:38

De honing-mosterd marinade geeft voldoende smaak Rita! Een extra saus is dus niet nodig 🙂

Reply
Sandra Rieter 4 april 2021 - 17:50

Heerlijke saus vd marinade.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:11

Fijn dat het in de smaak viel Sandra! 🙂

Reply
angela 22 maart 2021 - 22:13

Kan het beenhammetje ook op een green egg ??

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2021 - 09:55

Ja dat kan hoor Angela, als je maar zorgt voor de juiste temperatuur!

Reply
KARIN 24 februari 2021 - 07:09

Ik kook via mijn mail voor vrienden/buren ik heb dit gerecht klaar gemaakt
Was Heerlijk en al mijn afhalers vonden dat ook
Karin

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2021 - 09:26

Wat leuk dat je voor vrienden en buren kookt Karin! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂

Reply
Lilian 29 december 2021 - 12:23

Ik ga hem vandaag voor de tweede keer maken het is heerlijk en viel bij iedereen in de smaak.Vanavond gaan we zeker weer van genieten djw voor dit heerlijke recept😋👍

Reply
Chris Swinkels 9 februari 2021 - 18:04

Hoi mannen,

Dacht ook , dit ga ik maken, ga hem straks eten. Hij is echter te groot voor twee en hou denk ik de helft van het hammetje over. Kan ik dat later, volgende dag bijv verwarmen ? , en wat is dan het beste om te doen?. Alvast dank voor je hulp

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:15

Leuk Chris hopelijk viel het beenhammetje in de smaak. Volgende dag kan je hem prima op dezelfde temperatuur opwarmen in de oven, maar niet te lang anders wordt hij taai. Succes!

Reply
1 2 3 4 5 6 7