Home Vlees en kip Beenham met honing-mosterd

Beenham met honing-mosterd

uit de oven

door SmaakMenutie
Beenham honing mosterd

Zo lekker, zo simpel

Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.

Beenham bereiden

Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.

“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”

Supereenvoudige bereiding

We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.

Beenham recept

Wat is beenham eigenlijk?

Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.

Beenham marineren

Serveren maar!

Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!

Beenham oven
Beenham honing mosterd

Beenham met honing-mosterd uit de oven

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.4/5
( 346 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g beenham
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el grove mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175-180 graden.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees zodat er een ruitmotief ontstaat (zie foto hierboven).
  • Neem een mengkommetje en meng hierin 2 flinke el grove mosterd met 2 flinke el honing, 2 geperste tenen knoflook en de blaadjes van 2-3 takjes tijm. Meng grondig door elkaar.
  • Bestrijk de beenham rondom met de honing-mosterd marinade en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bedruip de beenham elke 10-15 minuten met de vrijgekomen marinade. De beenham moet totaal circa 45 minuten in de oven.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld frietjes of aardappelkroketjes en een groente naar keuze.

Beenham bereiden oven hoe lang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

81 reacties

Jose Oberije- Heiligers 11 januari 2021 - 14:48

Goede Middag.

wilde graag het beenhammetje in de Römertopf bereiden
maar hoelang moet ik de topf in de oven laten?

Reply
SmaakMenutie 12 januari 2021 - 12:45

Hallo Jose, wat leuk dat je nog gebruik maakt van een römertopf! Echter lijkt ons dit gerecht minder geschikt voor dit kookproces. Wat is precies de reden dat je deze hiervoor wil gebruiken? Wij hebben geen ervaring hiermee, dus vinden we het ook lastig om je te adviseren. Maar gezien het feit dat de temperatuur niet hoger wordt dan 150 graden in de topf, moet het wel langer in de oven en de temperatuur minimaal 225 graden lees ik (geheel afhankelijk van het type oven). In onze ogen kan je de beenham net zo goed in een ovenschaal bereiden 🙂

Reply
Ine 27 december 2020 - 09:01

Hallo, Wat hebben we gesmuld. Kreeg complimenten van de kinderen, zo lekker.
De eer is aan jullie, altijd fijne recepten en makkelijk te maken

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:24

Dat vinden we heel leuk om te horen Ine, bedankt voor je berichtje! Fijn dat het beenhammetje bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Leo 15 december 2020 - 12:32

Kan je de beenham ook in de pan bereiden? Heb nl. maar 1 oven en deze is in gebruik voor andere gerechten welke op 200c bereid moeten worden.

Reply
SmaakMenutie 16 december 2020 - 16:06

Hoi Leo, waarschijnlijk kan het wel in de braadpan. Zorg dan wel dat je de juiste temperatuur hebt, dat is even aftasten maar zou moeten lukken. Succes!

Reply
Louise 12 december 2020 - 10:03

Hallo Tim & Erik,
dek je de beenham af in de oven?

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 16:52

Hoi Louise, nee hoor dat is niet nodig! Zolang je maar wel de beenham elke 10-15 minuten bedruipt met de vrijgekomen marinade 🙂

Reply
Samantha 12 december 2020 - 09:30

Hoe vang je de vrijgekomen marinade het makkelijkst op? On vervolgens de beenham om de 10 min opnieuw in te “druipen” .. vraag me af hoe jullie dit doen precies.

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:18

Hoi Samantha, de marinade wordt opgevangen door de ovenschaal!

Reply
1 2 3 4 5 7