Home Vlees en kip Beenham met honing-mosterd

Beenham met honing-mosterd

uit de oven

door SmaakMenutie
Beenham honing mosterd

Zo lekker, zo simpel

Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.

Beenham bereiden

Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.

“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”

Supereenvoudige bereiding

We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.

Beenham recept

Wat is beenham eigenlijk?

Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.

Beenham marineren

Serveren maar!

Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!

Beenham oven
Beenham honing mosterd

Beenham met honing-mosterd uit de oven

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.4/5
( 346 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g beenham
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el grove mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175-180 graden.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees zodat er een ruitmotief ontstaat (zie foto hierboven).
  • Neem een mengkommetje en meng hierin 2 flinke el grove mosterd met 2 flinke el honing, 2 geperste tenen knoflook en de blaadjes van 2-3 takjes tijm. Meng grondig door elkaar.
  • Bestrijk de beenham rondom met de honing-mosterd marinade en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bedruip de beenham elke 10-15 minuten met de vrijgekomen marinade. De beenham moet totaal circa 45 minuten in de oven.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld frietjes of aardappelkroketjes en een groente naar keuze.

Beenham bereiden oven hoe lang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

81 reacties

Monique koggel 13 november 2020 - 19:14

Hoi heren, ik heb deze beenham pas gemaakt als verassing voor mijn vriend op zijn verjaardag! We hebben ervan genoten en het is zeker een aanrader. Omdat we beiden van iets pittig houden heb ik een klein beetje chillivlokken door de marinade gedaan en de tijm weggelaten.

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:24

Wat een leuke en lekkere verrassing Monique! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. Goed idee die chilivlokken 🙂

Reply
Marika Salden 30 maart 2020 - 18:42

Ik ga hem morgen maken.
En even een compliment voor jullie
Heb al heel veel recepten van jullie gemaakt en bijna allemaal gaan ze de klapper in.
Top ga zo door

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2020 - 09:06

Lekker Mariska! En bedankt voor het compliment, leuk om te horen 🙂

Reply
Chris derkink 18 februari 2020 - 00:29

Welke kerntemperatuur kan ik aanhouden in stoomoven?

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2020 - 19:07

Hoi Chris, de kerntemperatuur van de beenham moet ca. 63 graden zijn. Maar dan heb ik het wel over een gewone oven en niet specifiek een stoomoven. Maar ik neem aan dat je de beenham niet gaat stomen 🙂

Reply
Kurt 28 januari 2020 - 14:50

Mijn beenham was erg droog. Eventueel te lang laten braden? Voldeed wel als broodbeleg!

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2020 - 12:55

Wat vervelend Kurt! Gelukkig dat ie wel voldeed als broodbeleg in ieder geval. Ja, ik vermoed dat de beenham dan te lang gebraden is. Had je een kleiner formaat? Dat is tricky bij beenham, te lang maakt hem droog. Volgende keer beter 🙂

Reply
Joyce 8 december 2024 - 02:06

Hoi ,moet ik mijn beenham ook even braden in een pan ,voordat ik het id oven doe.
En als ik geen vleesthermometer heb ,hoe weet ik als mijn beenham gaar is

Reply
SmaakMenutie 10 december 2024 - 10:41

Nee hoor, zoals je kan lezen is dat niet nodig! Gewoon bereidingstijd aanhouden, dan is ‘ie zeker gaar. Geniet ervan!

Reply
Gerald 22 december 2019 - 09:47

Heerlijk gegeten van de beenham, super makkelijk recept en de oven doet het werk. Had ook de regenboog wortels en de aardappels met Parmezaanse kaas gemaakt, paste allemaal net in 1 oven. Gaan we zeker nog een keer maken.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2019 - 09:39

Fijn dat de beenham in de smaak viel Gerald! Leuke en lekkere combinatie met de wortels en aardappels 🙂

Reply
1 2 3 4 7