Zo lekker, zo simpel
Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.
Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.
“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”
Supereenvoudige bereiding
We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.
Wat is beenham eigenlijk?
Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.
Serveren maar!
Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!
81 reacties
Hoi heren, ik heb deze beenham pas gemaakt als verassing voor mijn vriend op zijn verjaardag! We hebben ervan genoten en het is zeker een aanrader. Omdat we beiden van iets pittig houden heb ik een klein beetje chillivlokken door de marinade gedaan en de tijm weggelaten.
Wat een leuke en lekkere verrassing Monique! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. Goed idee die chilivlokken 🙂
Ik ga hem morgen maken.
En even een compliment voor jullie
Heb al heel veel recepten van jullie gemaakt en bijna allemaal gaan ze de klapper in.
Top ga zo door
Lekker Mariska! En bedankt voor het compliment, leuk om te horen 🙂
Welke kerntemperatuur kan ik aanhouden in stoomoven?
Hoi Chris, de kerntemperatuur van de beenham moet ca. 63 graden zijn. Maar dan heb ik het wel over een gewone oven en niet specifiek een stoomoven. Maar ik neem aan dat je de beenham niet gaat stomen 🙂
Mijn beenham was erg droog. Eventueel te lang laten braden? Voldeed wel als broodbeleg!
Wat vervelend Kurt! Gelukkig dat ie wel voldeed als broodbeleg in ieder geval. Ja, ik vermoed dat de beenham dan te lang gebraden is. Had je een kleiner formaat? Dat is tricky bij beenham, te lang maakt hem droog. Volgende keer beter 🙂
Hoi ,moet ik mijn beenham ook even braden in een pan ,voordat ik het id oven doe.
En als ik geen vleesthermometer heb ,hoe weet ik als mijn beenham gaar is
Nee hoor, zoals je kan lezen is dat niet nodig! Gewoon bereidingstijd aanhouden, dan is ‘ie zeker gaar. Geniet ervan!
Heerlijk gegeten van de beenham, super makkelijk recept en de oven doet het werk. Had ook de regenboog wortels en de aardappels met Parmezaanse kaas gemaakt, paste allemaal net in 1 oven. Gaan we zeker nog een keer maken.
Fijn dat de beenham in de smaak viel Gerald! Leuke en lekkere combinatie met de wortels en aardappels 🙂