Zo lekker, zo simpel
Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.
Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.
“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”
Supereenvoudige bereiding
We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.
Wat is beenham eigenlijk?
Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.
Serveren maar!
Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!
81 reacties
Kan je de beenham met rijst serveren?
Vast bedankt voor jou reactie en fijne feestdagen!
Groetje,
Titia
Jazeker kan dat, Titia! Eigenlijk kan het met alles. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Jij ook fijne feestdagen 🙂 Groetjes
Zelfde vraag als Thea
Hallo Wings, zie het antwoord hierboven 😉
Hoi Tim en Erik,
Ik heb een antilliaanse beenham van 2 kg. Kan ik dan ook deze marinade gebruiken en hoe lang moet de beenham dan in de oven?
Groetjes en fijne feestdagen,
Thea
Hoi Thea. Ik neem aan dat het een gewone naturel beenham is maar dan eentje van 2 kg? Dan raad ik je aan om de beenham is even te koken in de bouillon (kan van een blokje). Gewoon op laag vuurtje een uurtje koken. Dan af laten koelen en besmeren met de marinade en dan een minuut of 40 in de oven. Als de beenham trouwens niet te dik is kan je de stap van het koken ook over slaan. Maar ik denk dat als je een flinke beenham hebt het voorkoken wel aan te raden is. Succes!
Hallo,
Al eerder dit recept met beenham gemaakt. Was super lekker! Kan je dit ook maken met bijv stukjes fricandeau? Hoelang zou dat dan in de oven moeten?
Ja, dat zou wel moeten kunnen! Het ligt aan de grootte maar als je een stuk hebt van bijvoorbeeld 500 g, reken dan op minimaal 30 minuten en een kerntemperatuur van 60-65 graden.
Lijkt me een heerlijk recept met kerst! Kun je het ook van te voren maken en dan opwarmen? Op hoeveel graden? Afgedekt?
Hoi Joke, dat lijkt ons minder lekker en bovendien is-ie dan minder mals! Wel kan je eventueel de marinade vooraf maken en over de beenham schenken zodra je ‘m in de oven plaatst. Succes!
Een vraagje , betrokken jullie de beenham nog met peper en zout of laten jullie dit achterwege.
Ik vind het een heerlijk recept en ga er zeker mee aan de slag.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos .
Leuk Karin! Peper en zout is niet nodig. Geniet ervan!
Moet de beenham op een rooster of in een bak in de oven?
Dat maakt niet zoveel uit Rein, zolang je ‘m maar in een ovenschaal plaatst 🙂
Ik ga het hammeltje vandaag maken.
Alles staat al klaar voor in de oven.
Ik laat me verrassen na de heerlijke smaak!!
Dat is persoons afhankelijk. Toch?
Dit blijft heerlijk, Heel eenvoudig te maken..een kind kan de was doen..en smullen maar
Hoi hoi,
Zou de beenham om in de slowcooker kunnen? En zo ja, hoe lang?
Alvast super bedankt!
Zou ik niet zo snel doen, hij hoeft namelijk maar 3 kwartier en je moet ‘m af en toe besprenkelen met de marinade.
Beste??
Hoelang moeten 2 beenhammetjes in de oven 2× 500 gram
Hoi Fien, net zo lang (als ze even groot zijn), misschien iets langer. Als je er een van een kg doet is het anders 🙂