Home Vlees en kip Beenham met honing-mosterd

Beenham met honing-mosterd

uit de oven

door SmaakMenutie
Beenham honing mosterd

Zo lekker, zo simpel

Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.

Beenham bereiden

Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.

“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”

Supereenvoudige bereiding

We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.

Beenham recept

Wat is beenham eigenlijk?

Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.

Beenham marineren

Serveren maar!

Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!

Beenham oven
Beenham honing mosterd

Beenham met honing-mosterd uit de oven

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.4/5
( 346 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g beenham
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el grove mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175-180 graden.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees zodat er een ruitmotief ontstaat (zie foto hierboven).
  • Neem een mengkommetje en meng hierin 2 flinke el grove mosterd met 2 flinke el honing, 2 geperste tenen knoflook en de blaadjes van 2-3 takjes tijm. Meng grondig door elkaar.
  • Bestrijk de beenham rondom met de honing-mosterd marinade en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bedruip de beenham elke 10-15 minuten met de vrijgekomen marinade. De beenham moet totaal circa 45 minuten in de oven.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld frietjes of aardappelkroketjes en een groente naar keuze.

Beenham bereiden oven hoe lang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

81 reacties

Titia 19 december 2019 - 00:07

Kan je de beenham met rijst serveren?
Vast bedankt voor jou reactie en fijne feestdagen!
Groetje,
Titia

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:36

Jazeker kan dat, Titia! Eigenlijk kan het met alles. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Jij ook fijne feestdagen 🙂 Groetjes

Reply
Wings 18 december 2019 - 13:08

Zelfde vraag als Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hallo Wings, zie het antwoord hierboven 😉

Reply
Thea 17 december 2019 - 21:59

Hoi Tim en Erik,
Ik heb een antilliaanse beenham van 2 kg. Kan ik dan ook deze marinade gebruiken en hoe lang moet de beenham dan in de oven?
Groetjes en fijne feestdagen,
Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hoi Thea. Ik neem aan dat het een gewone naturel beenham is maar dan eentje van 2 kg? Dan raad ik je aan om de beenham is even te koken in de bouillon (kan van een blokje). Gewoon op laag vuurtje een uurtje koken. Dan af laten koelen en besmeren met de marinade en dan een minuut of 40 in de oven. Als de beenham trouwens niet te dik is kan je de stap van het koken ook over slaan. Maar ik denk dat als je een flinke beenham hebt het voorkoken wel aan te raden is. Succes!

Reply
Inge 21 januari 2025 - 12:23

Hallo,
Al eerder dit recept met beenham gemaakt. Was super lekker! Kan je dit ook maken met bijv stukjes fricandeau? Hoelang zou dat dan in de oven moeten?

Reply
SmaakMenutie 22 januari 2025 - 11:20

Ja, dat zou wel moeten kunnen! Het ligt aan de grootte maar als je een stuk hebt van bijvoorbeeld 500 g, reken dan op minimaal 30 minuten en een kerntemperatuur van 60-65 graden.

Reply
Joke 7 december 2019 - 16:16

Lijkt me een heerlijk recept met kerst! Kun je het ook van te voren maken en dan opwarmen? Op hoeveel graden? Afgedekt?

Reply
SmaakMenutie 8 december 2019 - 12:03

Hoi Joke, dat lijkt ons minder lekker en bovendien is-ie dan minder mals! Wel kan je eventueel de marinade vooraf maken en over de beenham schenken zodra je ‘m in de oven plaatst. Succes!

Reply
Karin 7 december 2019 - 07:42

Een vraagje , betrokken jullie de beenham nog met peper en zout of laten jullie dit achterwege.
Ik vind het een heerlijk recept en ga er zeker mee aan de slag.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos .

Reply
SmaakMenutie 7 december 2019 - 09:49

Leuk Karin! Peper en zout is niet nodig. Geniet ervan!

Reply
Rein Nieuwland 2 februari 2021 - 17:46

Moet de beenham op een rooster of in een bak in de oven?

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:14

Dat maakt niet zoveel uit Rein, zolang je ‘m maar in een ovenschaal plaatst 🙂

Reply
Debby 12 november 2023 - 15:01

Ik ga het hammeltje vandaag maken.
Alles staat al klaar voor in de oven.
Ik laat me verrassen na de heerlijke smaak!!

Reply
Dick 12 december 2020 - 15:53

Dat is persoons afhankelijk. Toch?

Reply
Gea 27 februari 2022 - 18:01

Dit blijft heerlijk, Heel eenvoudig te maken..een kind kan de was doen..en smullen maar

Reply
Tirza 5 februari 2024 - 08:58

Hoi hoi,

Zou de beenham om in de slowcooker kunnen? En zo ja, hoe lang?
Alvast super bedankt!

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2024 - 10:49

Zou ik niet zo snel doen, hij hoeft namelijk maar 3 kwartier en je moet ‘m af en toe besprenkelen met de marinade.

Reply
Fien 26 juni 2023 - 19:56

Beste??
Hoelang moeten 2 beenhammetjes in de oven 2× 500 gram

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2023 - 11:22

Hoi Fien, net zo lang (als ze even groot zijn), misschien iets langer. Als je er een van een kg doet is het anders 🙂

Reply
1 2 3 7