In een handomdraai
Cashewnoten en kip vormen samen een gouden duo in de Aziatische keuken.
Deze kip cashew, ook wel bekend als ajam cashew, is niet alleen snel te bereiden maar zit natuurlijk ook boordevol smaak. Of je nu een doordeweekse maaltijd zoekt of iets speciaals wilt serveren, dit wokgerecht valt bij iedereen in de smaak.
Eenvoudig en snel
Wat deze kip cashew extra aantrekkelijk maakt, is hoe simpel en snel jet op tafel zet. Door de kipdijfilet kort te marineren in een mengsel van sojasaus, sesamolie, knoflookpoeder en een snufje peper en zout, krijgt het vlees direct een rijke smaak. En als je echt weinig tijd hebt is dit recept nog steeds een uitkomst. Terwijl de kip marineert, kun je rustig de groenten snijden: kastanjechampignons, paprika en sjalot. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke smaak en een gezonde boost aan vitaminen.
Malse kipdij
Hoewel je ook kipfilet kunt gebruiken, is kipdijfilet echt beter voor dit recept. De structuur en het kleine vetje van kipdij zorgt ervoor dat het gerecht lekker mals blijft. Het kleine laagje bloem waarmee de kipstukjes worden bestrooid, zorgt bovendien voor een krokant korstje. Een super simpele techniek, maar wel met groots effect.
Cashewnoten zijn niet alleen lekker…
Cashewnoten zijn niet alleen een smaakvolle toevoeging aan dit gerecht, ze bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. Deze noten zijn namelijk rijk aan gezonde vetten, eiwitten en essentiële mineralen zoals magnesium, koper en ijzer. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van de gezondheid van het hart, het verbeteren van de hersenfunctie en zelfs het versterken van je immuunsysteem. Een handjevol cashewnoten kan al een wereld van verschil maken.
Serveer met witte rijst
Een goede kip cashew wordt traditioneel geserveerd met witte rijst. De neutrale smaak van de rijst zorgt ervoor dat de rijke smaken van de kip en cashewnoten volledig tot hun recht komen. Wil je ‘m extra pittig? Serveer dan met wat ringetjes rode peper. En serveer het sowieso met frisse lente-ui.
Een gerecht met allerlei invloeden
Kip cashew is een gerecht met invloeden uit zowel de Indische als de Chinese keuken. De bekende ajam cabe kering is een Indische variant waarbij de kip knapperig wordt gebakken met een pittige saus. Aan de andere kant doet dit gerecht je waarschijnlijk ook denken aan de Chinese klassieker kung po kai, waarbij kip met cashewnoten en groenten in een zoetzure saus wordt bereid. Het is deze rijke mix van smaken en tradities die kip cashew zo geliefd maakt.
Kortom, kip cashew is een snelle, smaakvolle en gezonde keuze voor elke gelegenheid. Het biedt de perfecte balans tussen mals vlees, knapperige groenten en de subtiele nootachtige smaak van cashewnoten. Probeer het vandaag nog en ontdek zelf waarom dit gerecht zo’n favoriet is!
15 reacties
Wat was dit zalig!! Dit ga ik vaker maken.
Hoi lijkt me een heerlijk recept, maar wat voor soyasaus gebruiken jullie altijd is dat het zelfde als ketjap mvd john meeuws
Hoi John, wij gebruiken altijd sojasaus van Kikkoman. Maar in principe kan je andere merken ook gebruiken. Ketjap manis is de Indische variant van sojasaus (Japans), echter is dit zoeter en stroperiger dan sojasaus. Geniet ervan!
Het was heerlijk! Wel heb ik wat meer marinade gemaakt want ik vond t wat weinig.
Fijn dat je ervan genoten hebt Suzan!
Ik ga m proberen, maar denk alleen dat er wel gula djawa / bruine suiker of honing bij moet?
Nee hoor Ron, dat is (wat ons betreft) niet nodig! Maar voel je vooral vrij om het wel te doen 🙂
Ik woon met mijn gezin in Zuid-Afrika. Wij zitten al 68 dagen, om in het thema te blijven, in een pittige lockdown. Tijdens deze periode heb ik kennisgemaakt met jullie site. Maak meerdere malen per week een van jullie recepten. Altijd leuk om te doen én lekker. Kook gezien de situatie hier altijd het dubbele. Weet dan ook zeker, dat ze morgen in het township deze kip cashew heerlijk zullen vinden. Net zoals de rendang, gyros en saté van deze week.
Hoi Bregje, bedankt voor je berichtje! Ontzettend leuk om te horen dat onze recepten zover de grens over gaan 🙂 En leuk dat je er al een aantal gemaakt hebt en ze in de smaak vallen. Fijn! Succes in deze lastige tijd en hopelijk staat er nog genoeg lekkers op de website voor de aankomende tijd. Stay safe!