Home Erik's Asia Sambal oelek

Sambal oelek

door SmaakMenutie
Sambal oelek

De kracht van eenvoud

Sambal oelek is misschien wel de meest pure vorm van sambal die er bestaat. Geen ui, geen knoflook, geen suiker; alleen verse pepers, een beetje zuur en een snuf zout.

Juist die eenvoud maakt ‘m (letterlijk) zo krachtig. We merken dat we er steeds weer naar grijpen wanneer een Indisch gerecht wel wat pit kan gebruiken. Of het nu door een kom noedels gaat of bij de nasi goreng belandt.

Sambal oelek maken

Een pittige basis

Wat sambal oelek anders maakt, is dat de pepers rauw worden verwerkt. Daardoor blijft de smaak flink pittig maar toch ook fris. We gebruiken meestal zo’n 15 lomboks, de lange, rode pepers met een stevige pit. Wie het écht heet wil, kan ook wat rawits toevoegen, maar wees gewaarschuwd: die zijn pas écht venijnig.

Je kunt trouwens prima een mix gebruiken van wat er maar in je keuken ligt. Een scheut limoensap (of een scheutje citroensap of azijn) en wat zout maken het af.

Vijzelen of hakken?

De naam ‘sambal oelek’ zegt eigenlijk al genoeg: ‘sambal’ staat voor gestampt, en ‘ulek’ is Maleis voor mengsel. Traditioneel wordt hij dan ook in een vijzel gemaakt. Dat geeft een mooie, grove structuur, maar het kost wel wat spierkracht.

Sambal recept

Zelf pakken we meestal de hakmolen erbij; snel, efficiënt en net zo smaakvol. Wat grove stukjes mogen erin blijven hoor.

Meer dan alleen bijgerecht

Hoewel sambal oelek vaak als bijgerecht op tafel staat, is het ook een uitstekende basis voor andere sambalsoorten. Denk aan sambal badjak of sambal tomaat, die zijn meestal iets milder en bevatten meer ingrediënten, zoals gebakken ui of suiker.

Maar wie de authentieke pittigheid zoekt, zit met sambal oelek altijd goed. Het is pittig, puur en maakt van elke hap een belevenis. En versgemaakt is ‘ie natuurlijk vele malen beter dan uit een potje.

Sambal oelek

Sambal oelek

Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 22 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 15 rode pepers
  • 1/2 limoen
  • 1/2 tl zout

Zo maak je het

  • Spoel circa 15 rode pepers (lomboks) schoon en maak ze droog.
  • Hak ze grof met een hakmolen of gebruik een traditionele vijzel (maar dat is een hoop werk).
  • Voeg een scheutje limoensap toe en meng er een 1/2 tl zout door.
  • Maak een glazen potje schoon en bewaar daar de sambal in. That's it!

Sambal oelek

TIP

Je kan de sambal ongeveer een paar weken in een (glazen) potje bewaren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Dave 24 oktober 2024 - 21:15

Nu een paar keer gemaakt maar binnen een week komt er schimmel op. Ik bewaar het in een weckpot. Wat gaat er niet goed?

Reply
SmaakMenutie 28 oktober 2024 - 12:48

Bewaar je het wel in de koelkast?

Reply
Grace 16 oktober 2022 - 17:12

Vraagje voor ik mij aan de sambal oelek waag, moeten de pitjes eerst verwijderd worden alvorens de lomboks fijn gemalen worden?

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2022 - 13:01

Nee hoor! Met pit en al (zie afbeelding) 😉

Reply
Freek Dercks 21 november 2020 - 15:48

Sambal oelek in een keukenmachine? Mijn Indische oma zou mij met haar pollepel op mijn vingers meppen!
In een keukenmachine gaan de pitjes kapot en die zorgen voor een bittere smaak.
Sambal oelek moet ALTIJD in een vijzel fijn gewreven worden of nog beter in een echte tjobek ( een ondiepe brede vijzel).

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:42

Dat deed mijn oma ook altijd Freek! Maar gemak dient de mens toch? 😉

Reply
Jacco 4 januari 2025 - 13:49

Gemaakt met rawits. Super heet!

Reply
Geraldina 23 mei 2020 - 17:14

Ik ga dit ook snel maken. Straks een week vakantie en dan lekker weer eens in jullie recepten duiken!

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2020 - 12:13

Leuk Geraldina! Veel plezier in de keuken 🙂

Reply
Michelle 23 mei 2020 - 08:25

Lijkt me heel leuk om het zelf te maken! Hoe lang kun je de sambal bewaren? 🙂

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2020 - 10:02

Snel een keer doen Michelle! 🙂 Je kan de sambal ongeveer een paar weken in een (glazen) potje bewaren.

Reply