Home Brunch en lunch Feeststol

Feeststol

dit kan jij ook!

door SmaakMenutie
Kerststol

Lekker met roomboter

Tijd voor weer een echt traditioneel recept wat niet mag ontbreken tijdens de feestdagen, feeststol! Oftewel kerstbrood of kerststol. Wist je trouwens dat kerststol een typisch Nederlands en Duits brood is? Deze luxe lekkernij is onze Hollandse variant van de Italiaanse panettone. Overigens eten wij ‘m hier in Nederland ook met Pasen. Alleen noemen we hem dan paasstol. En guess what, het is écht heel makkelijk om hem zelf te maken. Wij zijn geen volleerde broodbakkers en het resultaat is verbluffend goed.

“Wees vooral niet te zuinig, want een feestbrood moet natuurlijk ook feestelijk gevuld zijn”

Wij vullen hem uiteraard riant. Namelijk met rozijnen, krenten, cranberry’s en pecannoten. Wees vooral niet te zuinig, want een feestbrood moet natuurlijk ook feestelijk gevuld zijn. Wij wellen de rozijnen vooraf in heet water. Maar dat kan natuurlijk ook uitstekend in de rum of de amaretto (probeer maar eens). En last but not least gaat er natuurlijk echte amandelspijs in. Mmm. Wij gebruiken voor het gemak een kant en klare reep spijs, maar natuurlijk kan je hem ook zelf maken. En om de hoeveelheid suiker te beperken gebruiken we in plaats van kristalsuiker Greensweet-stevia Icing. Dit strooien we ook over de kerststol als finishing touch om hem zijn mooie sneeuwwitte kleur te geven (in plaats van poedersuiker). Greensweet-stevia Icing is een zoetstof op basis van zoetstoffen uit Stevia in poedervorm en bevat daardoor dus geen calorieën. Net zo lekker zoet, maar iets minder suiker. Dat compenseren we dan weer door een plak feeststol lekker te beleggen met roomboter 😉 Fijne feestdagen!

Kerststol

Feeststol

Print dit recept
Personen: 4-8 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.9/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g (tarwe)bloem
  • 250 g amandelspijs
  • 125 g roomboter
  • 100 g Greensweet-stevia Icing
  • 100 g blauwe rozijnen (of krenten)
  • 100 g sultana rozijnen
  • 50 g cranberry's
  • 50 g pecannoten
  • 1 ei
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 150 ml melk
  • Poedersuiker

Zo maak je het

  • Neem 100 gr rozijnen, 100 gr krenten en 50 gr cranberry's en laat deze minimaal een uurtje wellen in heet water.
  • Neem de kom van de mixer en meng 350 gr tarwebloem met 1 zakje gist (7 g), 100 gr Greensweet-stevia Icing, 1/2 tl kaneelpoeder en een snuf zout.
  • Warm 150 ml melk op tot deze lauwwarm is. Laat tevens 75 g roomboter smelten. Dit kan in een pannetje of in de magnetron. Klop in een schaaltje tevens 1 eitje los.
  • Maak een kuiltje in het midden van de kom en schenk hier het geklopte eitje in. Schenk hier tevens de lauwwarme melk en boter bij. Laat nu de mixer het geheel 2 minuten kneden op de laagste stand.
  • Zet na 2 minuten de mixer op de middelste stand en kneed nog eens 5-6 minuten.
  • Vet een ruime kom lichtjes in met olie en plaats de bol met het geknede deeg in de kom. Leg hierover een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Haal het deeg uit de kom en maak er een ovaalvormige plak van. Zorg dat je oven alvast op 190-200 graden voorverwarmd wordt.
  • Verdeel nu de (uitgelekte!) rozijnen, krenten en cranberry's over het deeg samen met 50 gr grof gehakte pecannoten en kneed de vulling enigszins in het deeg.
  • Kneed van het spijs een 'tablet' zodat deze de lengte van het deeg heeft.
  • Rol het deeg weer tot een ovaal vorm en plaats de rol spijs in het midden. Vouw vervolgens het deeg over de spijs. Plaats het brood nu 30 á 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Smelt 50 g boter in een pannetje en bestrijk het brood hiermee zodra hij uit de oven komt. Laat afkoelen en bestrooi riant met Greensweet-stevia Icing of poedersuiker. En klaas is kees. Smeer eventueel op de sneetjes stol lekker een laagje roomboter!

Kerststol ingrediënten Deeg kneden kerststol Weken rozijnen Kerststol maken Kerststol recept Kerstbrood Feeststol

Your greatest wealth is health!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met G&W GezondheidsWinkel. G&W heeft een groot assortiment aan koolhydraatarme producten voor een gezond tussendoortje en een gevarieerd ontbijt of brunch zoals rozijnen, noten en zaden. Deze zijn te vinden in de webshop of in een van de ruim 100 vestigingen in Nederland. Met meer dan 25 jaar gespecialiseerde ervaring in gezond zijn én blijven is G&W een expert op het gebied van gezonde voeding, vitaminen en mineralen, sportvoeding, afslanken en natuurlijke cosmetica.

TIP

De stol kan je een week of 2 bewaren in een afgesloten verpakking

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11 reacties

Petra Schuurman 18 december 2019 - 08:40

Even een vraagje over de kerstol, de green sweet stevia is poedersuiker? Ik kan hier voor dus gewoon poedersuiker gebruiken, want wij hebben dit merk niet in Duitsland.

Reply
SmaakMenutie 18 december 2019 - 08:47

Hoi Petra, klopt Greensweet-stevia Icing is een zoetstof op basis van zoetstoffen uit Stevia in poedervorm. Maar je kan inderdaad ook gewoon poedersuiker gebruiken. Succes!

Reply
Petra Schuurman 18 december 2019 - 09:07

Bedankt! Fijne feestdagen voor jullie?

Reply
SmaakMenutie 24 december 2019 - 11:23

Dankje, jij ook fijne dagen!

Reply
Kirsten 23 december 2019 - 21:14

Hoi,

Kan je het deeg ook laten rijzen in de oven?

Reply
SmaakMenutie 24 december 2019 - 11:24

Hoi Kirsten, nee helaas kan dat niet!

Reply
Kirsten 24 december 2019 - 12:12

Dank voor de reactie, inmiddels staat hij in de oven om af te bakken.

Karin 5 januari 2020 - 21:24

Als ik gewone suiker wil gebruiken, hoeveel heb ik daar dan van nodig?

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2020 - 11:12

Hoi Karin, dan kan je 50-100 gr kristalsuiker aanhouden

Reply
Finy 14 november 2021 - 19:43

Hoi
Hoeft het deeg niet in een bakvorm?

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 11:51

Nee hoor Finy, dat is niet nodig! 🙂

Reply