Lekker met roomboter
Tijd voor weer een echt traditioneel recept wat niet mag ontbreken tijdens de feestdagen, feeststol! Oftewel kerstbrood of kerststol. Wist je trouwens dat kerststol een typisch Nederlands en Duits brood is? Deze luxe lekkernij is onze Hollandse variant van de Italiaanse panettone. Overigens eten wij ‘m hier in Nederland ook met Pasen. Alleen noemen we hem dan paasstol. En guess what, het is écht heel makkelijk om hem zelf te maken. Wij zijn geen volleerde broodbakkers en het resultaat is verbluffend goed.
Wij vullen hem uiteraard riant. Namelijk met rozijnen, krenten, cranberry’s en pecannoten. Wees vooral niet te zuinig, want een feestbrood moet natuurlijk ook feestelijk gevuld zijn. Wij wellen de rozijnen vooraf in heet water. Maar dat kan natuurlijk ook uitstekend in de rum of de amaretto (probeer maar eens). En last but not least gaat er natuurlijk echte amandelspijs in. Mmm. Wij gebruiken voor het gemak een kant en klare reep spijs, maar natuurlijk kan je hem ook zelf maken. En om de hoeveelheid suiker te beperken gebruiken we in plaats van kristalsuiker Greensweet-stevia Icing. Dit strooien we ook over de kerststol als finishing touch om hem zijn mooie sneeuwwitte kleur te geven (in plaats van poedersuiker). Greensweet-stevia Icing is een zoetstof op basis van zoetstoffen uit Stevia in poedervorm en bevat daardoor dus geen calorieën. Net zo lekker zoet, maar iets minder suiker. Dat compenseren we dan weer door een plak feeststol lekker te beleggen met roomboter 😉 Fijne feestdagen!
11 reacties
Even een vraagje over de kerstol, de green sweet stevia is poedersuiker? Ik kan hier voor dus gewoon poedersuiker gebruiken, want wij hebben dit merk niet in Duitsland.
Hoi Petra, klopt Greensweet-stevia Icing is een zoetstof op basis van zoetstoffen uit Stevia in poedervorm. Maar je kan inderdaad ook gewoon poedersuiker gebruiken. Succes!
Bedankt! Fijne feestdagen voor jullie?
Dankje, jij ook fijne dagen!
Hoi,
Kan je het deeg ook laten rijzen in de oven?
Hoi Kirsten, nee helaas kan dat niet!
Dank voor de reactie, inmiddels staat hij in de oven om af te bakken.
Als ik gewone suiker wil gebruiken, hoeveel heb ik daar dan van nodig?
Hoi Karin, dan kan je 50-100 gr kristalsuiker aanhouden
Hoi
Hoeft het deeg niet in een bakvorm?
Nee hoor Finy, dat is niet nodig! 🙂