Home Pasta Cannelloni met spinazie en ricotta

Cannelloni met spinazie en ricotta

door SmaakMenutie
Cannelloni met spinazie en ricotta

Grote pijpen

Cannelloni, wat grote pijpen betekent in het Italiaans, is een pastasoort dat bestaat uit dikke, grote staven die gevuld worden met vlees of vis en groenten. Wij vullen ze met ricotta, spinazie en spekjes en plaatsen ze in passata. De ovenschotel maken we af met wat plakjes mozzarella en vervolgens hoeft ‘ie alleen nog maar een half uur de voorverwarmde oven in. En klaar is kees. Buon appetito!

Cannelloni met spinazie en ricotta

Cannelloni met spinazie en ricotta

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 ml tomaten passata
  • 200 g ricotta
  • 200 g spinazie
  • 125 g spekjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 8 cannelloni rolletjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bol mozzarella
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Snijd 2 sjalotjes en 2 tenen knoflook fijn en fruit in een scheutje olie in een grote pan op middelhoog vuur even een paar minuutjes aan.
  • Voeg 200 g verse spinazie toe en bak de spinazie tot deze flink geslonken is. Laat het geheel vervolgens goed uitlekken in een vergiet. Duw eventueel het overtollige vocht er met je handen extra uit.
  • Bak de 125 g spekblokjes of spekreepjes enkele minuten aan en laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Neem een ruime mengkom en kluts ongeveer 200 g ricotta los met 1 flinke tl gedroogde oregano, 1/2 tl nootmuskaat en een snuf peper en zout.
  • Meng vervolgens door het ricottamengsel de gebakken spekjes, de uitgelekte spinazie en 30 gr geraspte Parmezaanse kaas.
  • Neem een ovenschaal en bedek de bodem van de schaal met een laagje passata. Neem een cannelloni rolletje en vul deze met het mengsel. Tip: gebruik een slagroom spuitzak. Of anders gewoon een klein lepeltje.
  • Plaats de gevulde cannelloni in de ovenschaal en maak af met plakjes mozzarella. Plaats circa 30 minuten in de oven. Mmmm!

Cannelloni met spinazie en ricotta recept Cannelloni vullen Cannelloni vullen Cannelloni oven Cannelloni met ricotta en spinazie Cannelloni met spinazie en ricotta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Karin 28 oktober 2019 - 11:09

Hoi Hoi,
Maken jullie de passata zelf of moet ik uitgaan van een kant en klare tomatensaus.?
Met vriendelijke groet ,
Karin van den Bos.

Reply
SmaakMenutie 28 oktober 2019 - 14:04

Hoi Karin, wij hebben gekozen voor een kant-en-klare saus, maar je mag ‘m uiteraard ook zelf maken. Succes!

Reply
Sjuul 30 januari 2020 - 13:25

Hoi,

Deze heb ik pas gemaakt. Wel een variant hierop. Vriendin houdt niet van varkensvlees. Dus ik heb gerookte kipfilet gebruikt. De gerookte kipfilet is ook al gezouten van zichzelf. Het was echt serieus heerlijk. Deze ga ik vaker maken en ook nog een keertje met gehakt uitproberen.
Ga vooral door met jullie geweldige site. Ik kook geregeld gerechten hiervan. Vorige week van mijn vriendin het compliment gekregen dat de smoor net zo was als haar moeder maakt. Hoe groter kun je een compliment krijgen?
Groetjes Sjuul

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2020 - 14:27

Leuk dat je de cannelloni gemaakt hebt Sjuul! En fijn dat het in de smaak viel. Gerookte kipfilet (evenals gehakt) kan ook prima als alternatief, goed idee! En bedankt voor het enorme compliment, heel gaaf om te horen! Groetjes, Tim

Reply
Els 27 februari 2020 - 12:11

Het is een heerlijk recept. Ik maakte het ook met cannelloni rolletjes en gebruikte een spuitzak. Toch vond ik het een geknoei. Toen las ik ergens dat je ook verse lasagnevellen kunt gebruiken. In kokend water leggen totdat ze boven komen drijven, schepje vulling erop en oprollen. Is echt heerlijk, misschien een tip om een keer te proberen.

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2020 - 11:24

Dat is een hele goede tip Els, dankjewel voor het delen! 🙂 Fijn dat het recept verder in de smaak valt

Reply
Inge 20 december 2020 - 03:17

Hebben vegetarische variant gemaakt door de spekblokjes weg te laten, smaakte nog steeds heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 10:23

Fijn dat het ook zonder de spekblokjes in de smaak viel Inge, goed om te weten voor onze vegetarische volgers 🙂

Reply
Judy 7 maart 2021 - 10:33

Lijkt me erg lekker, ga het van de week een keer maken. Het is komende week de week zonder vlees en daar doe ik altijd aan mee. Maar er bestaan ook vegetarische spekreepjes en volgens mij moet dat prima kunnen. Ik gebruik geregeld recepten van jullie, eigenlijk altijd een succes 😋

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:51

Leuk Judy! Goed idee om vegetarische spekreepjes te gebruiken, kan prima! Geniet ervan 🙂

Reply
Monique Bergers 14 maart 2021 - 06:41

Onlangs dit gerecht gemaakt. Er pasten 9 pijpjes in de schaal en het was zó lekker dat mijn vriend en ik alles opgegeten hebben 🙂

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:19

Haha heel goed Monique, dat horen we graag! 🙂

Reply
Mike 22 september 2021 - 10:54

Heerlijk recept! Gister gemaakt voor 4 personen, GEWELDIG LEKKER!!!! Nog nooit met een slagroomspuit gewerkt maar gaat echt prima, makkelijk om de cannelloni te vullen. Dank jullie wel!

Reply
SmaakMenutie 22 september 2021 - 16:28

Haha leuk om te horen Mike! Fijn dat het gelukt is met de slagroomspuit 🙂

Reply
Resia 26 september 2022 - 20:00

Kan ik de cannelloni al een dag van te voren maken zodat ie alleen nog maar in de oven hoeft op de dag zelf? Of wordt de cannelloni dan te zacht?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2022 - 10:36

Zou ik niet doen Resia, wordt inderdaad te zacht

Reply