Home Erik's Asia Thaise salade met pindadressing

Thaise salade met pindadressing

lekker veel knapperige groenten

door SmaakMenutie
Thaise salade met pindadressing

Een frisse favoriet voor zonnige dagen

Zodra het weer warmer wordt, krijgen wij spontaan zin in frisse en wat lichtere maaltijden. Deze Thaise salade met pindadressing is daar een perfect voorbeeld van.

Knapperige groenten, sappige mango, gerookte kip en een romige dressing… alles komt samen op één bord. En zeg nou zelf, die kleuren zijn toch om vrolijk van te worden? We eten deze maaltijdsalade graag als lunch, maar hij doet het ook prima als bijgerecht bij een Aziatische hoofdmaaltijd. Juist de combinatie van fris, zoet en een klein tikkie pittig maakt ‘m zó lekker.

Rauwe groenten: lekker stevig en fris

De combinatie van knapperig en zacht maakt deze salade zo lekker. De basis bestaat uit witte kool, wortel en paprika. Alle drie rauw, dus lekker stevig en fris. We snijden ze dun, zodat ze makkelijk mengen en elke hap die fijne crunch geeft. Daar voegen we rijpe mango aan toe, voor een zoete tegenhanger, en stukjes gerookte kip.

Groenten Thaise salade

Deze mix is niet alleen lekker, maar ook hartstikke voedzaam. Je krijgt in één bord een flinke portie groenten binnen, boordevol vezels en vitaminen. En dat zonder dat het aanvoelt als ‘gezond moeten eten’.

De dressing maakt het af

De pindadressing is wat ons betreft het geheim van dit gerecht. We maken ‘m met pindakaas, sojasaus, limoensap, sesamolie, knoflook, een scheutje azijn en een klein beetje honing. Voor wie van een beetje pit houdt, kan er een lepel sambal of chilisaus bij. Alles bij elkaar ontstaat een romige, krachtige saus met een mooie balans tussen zuur, zoet en zout.

Groenten en pindadressing Thaise saladev

We schenken de dressing royaal over de salade en mengen alles goed door elkaar. Zo trekt de smaak mooi in de groenten en proef je bij elke hap iets anders.

Serveer en geniet!

Als laatste strooien we wat fijngehakte pinda’s over de salade. Voor de crunch, maar ook voor dat nootachtige accent dat zo goed past bij de dressing. Serveer ‘m direct, of bewaar ‘m even in de koelkast. Dan wordt hij zelfs nog iets lekkerder.

Thaise salade recept

Of je ‘m nu eet tijdens een lunch in de zon, als fris bijgerecht bij een curry of gewoon als lichte maaltijd op een doordeweekse avond.. deze Thaise salade met pindadressing kan eigenlijk altijd.

Thaise salade met pindadressing

Thaise salade met pindadressing

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g witte kool (of spitskool)
  • 200 g gerookte kipfilet
  • 1 mango
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 limoen
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el pindakaas
  • 3 el sojasaus
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 el azijn
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl sambal oelek
  • Pinda's (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 1 groene en 1 gele paprika in stukjes. Snijd tevens een 1/2 (winter)peen in kleine stukjes en 200 g gerookte kipfilet.
  • Snijd de mango ik hapklare stukjes en de witte kool fijn (of koop voorgesneden kool, net zo makkelijk). Doe alle gesneden groenten en kipfilet in een grote (sla)kom en hussel door elkaar.
  • Doe in een (meng)bakje 3 el pindakaas, 3 el sojasaus, 4 el water en het sap van een limoen. Meng met een kleine garde of lepel goed door elkaar. Voeg vervolgens 1 à 2 geperste teentjes knoflook toe, 1 tl sesamolie, 1 el vloeibare honing en 1 el azijn. Meng grondig door elkaar. Voeg voor wat pit 1 tl chilisaus of sambal toe.
  • Meng de dressing door de gesneden groenten en klaar is Kees! Lekker met wat (fijngehakte) pinda's.

Thaise salade met pindadressing

TIP

Als deze Thaise salade in de smaak viel, dan zal je vast onze Aziatische noedelsalade ook heerlijk vinden. Net zo lekker fris, maar toch net weer anders!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Wieteke 29 juli 2024 - 12:21

Heerlijke salade!

Reply
Bettie 21 juni 2021 - 14:37

Top salade. Al meerdere keren gemaakt.

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 14:55

Leuk om te horen Bettie!

Reply
Cindy 1 februari 2021 - 16:16

Maakt het nog uit wat voor pindakaas je gebruikt?

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 16:40

Nee hoor Cindy!

Reply
Tina 13 juni 2020 - 11:23

Heerlijk deze salade, had nog nooit eerder mango door een pastasalade gedaan verrassend lekker. Deze komt zeker vaker op tafel, vooral op warme dagen dat ik meestal geen zin heb om lang in de keuken te staan maar wel een gezonde maaltijd wil eten. Klein nadeel, ging er van uit dat er wel over zou blijven om de volgende dag mee te nemen naar het werk. Helaas, alles was op.

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 13:32

Haha dat horen we graag Tina, leuk! Ja, met warme dagen is deze salade heerlijk! 🙂

Reply
EA 24 juni 2019 - 08:06

Gisteren gegeten bij de bbq. Ook zonder de gerookte kipfilet een heerlijke salade. Vooral de mango gaf er een frisse smaak aan.

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2019 - 12:35

Leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
B Oranje 17 april 2022 - 14:04

Ik heb een keer een recept gevonden in een kookboekje, waarin geraspte kokos, citroen en geen azijn, werden toegevoegd. Appel kan erbij en ook tauge. Verrukkelijk!

Reply