Japan op een stokje
Yakitori is typisch zo’n gerecht dat iedereen wel kent in Nederland. De een denkt misschien aan de kant-en-klare diepvriesstokjes, terwijl een ander zich waant in een Japans restaurant.
Deze Japanse kipspiesjes zijn simpel om te maken, maar hebben een verrassend diepe smaak. Ze lijken misschien wel een beetje op de Indische saté of Griekse souvlaki, maar dan met een geheel eigen Japanse twist.
De naam ‘yakitori’ betekent letterlijk ‘gegrilde kip’. In Japan vind je ze overal: van kleine straatkraampjes tot izakaya’s (Japanse eetcafés), waar ze vaak per stuk worden besteld en gegeten met een biertje of glaasje sake erbij.
Malse kipdij voor de beste smaak
Het geheim van écht lekkere yakitori zit in de keuze voor kipdijfilet. Deze is iets vetter dan kipfilet, en daardoor veel malser na het grillen. Snijd de kip in gelijkmatige kleine blokjes en rijg ze aan spiesjes die je vooraf minimaal 15 minuten in water hebt geweekt. Zo voorkom je dat ze verbranden op de grill.
Je kunt yakitori perfect klaarmaken op de barbecue of contactgrill. Belangrijk is om de kip eerst rondom dicht te schroeien. Pas daarna begin je met bestrijken van het vlees. En dat brengt ons nu ook bij het belangrijkste van dit gerecht: de saus.
Tare: de smaakmaker van yakitori
Wat yakitori echt onderscheidt, is de traditionele tare-saus. Deze Japanse saus is eenvoudig van samenstelling maar groots in smaak. Hij bestaat uit gelijke delen sake en sojasaus, mirin en bruine suiker. Laat het mengsel rustig inkoken tot het iets dikker wordt en het resultaat is een glanzende, zout-zoete saus die perfect karamelliseert op de grill.
Tijdens het grillen bestrijk je de spiesjes een paar keer met deze saus. Zo krijgt de kip die kenmerkende, glanzende buitenkant en bouw je laagjes smaak op. Wat overblijft van de saus kun je bij het serveren gebruiken om nog even extra te dippen.
Van grill naar bord: zo maak je het af
Eenmaal gaar, zijn de spiesjes klaar om geserveerd te worden. Bestrooi ze met fijngesneden lente-ui en eventueel wat geroosterd sesamzaad. Wil je het extra feestelijk maken? Zet er een klein glaasje gekoelde sake bij. Yakitori is volgens de Japanners namelijk niet alleen een gerecht, het is ook een ervaring!
Voor een complete maaltijd kun je de spiesjes combineren met gestoomde rijst en wat ingelegde groenten. Maar als snack of borrelhapje staan ze natuurlijk ook heel erg geschikt.
Meer dan alleen streetfood
Hoewel yakitori bekend staat als typisch streetfood, is het veel meer dan dat. In Japan bestaat zelfs een hele yakitori-cultuur, waarbij de kip in het geheel wordt gebruikt (letterlijk van het hart tot de huid). Wij houden het bij de filets, maar de essentie blijft hetzelfde, namelijk aandacht voor bereiding en pure smaak.
19 reacties
Ik heb al vele recepten van jullie geprobeerd, geweldig lekker zijn ze, maar de Indische familierecepten zijn echt favoriet hier in huis. Om het voor mijzelf makkelijk te maken met verjaardagen gebruik ik een chafing dish (elektrisch). Kan ik de stokjes op voorhand maken en dan in de chafing dish warmhouden als buffet zijnde? Of is dit minder lekker? Alvast bedankt!
Erg leuk om te horen Kim! Het kan wel hoor, maar direct geserveerd zijn ze wel het aller lekkerst 😉
Thanks voor het laten weten, ik heb het aangepast. We hopen dat de stokjes in de smaak vielen! 🙂