Home Erik's Asia Satésaus

Satésaus

de állerlekkerste!

door SmaakMenutie
Satésaus

Pindasaus of satésaus?

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is alleen geschikt voor saté. Check maar eens de pindasaus die we maakten voor de gado gado. Dat is dus geen satésaus maar pindasaus. Alhoewel je die best bij de saté kan eten hoor. Maar dan noemen we het satésaus. Omgekeerd kan niet. Satésaus eet je niet bij andere gerechten. Want dan was het pindasaus geweest. Volg je het nog? Vast niet 😉 Laten we maar gewoon aan de slag gaan!

Satésaus

Satésaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 260 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g pindakaas
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl ketoembar
  • Citroensap

Zo maak je het

  • Snijd 1 sjalot, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (zonder zaadlijsten) ragfijn en fruit in een scheutje olie op matig vuur even aan. Je kan uiteraard ook de mixer gebruiken om het geheel fijn te snijden.
  • Voeg een scheutje water (3-4 el) toe samen met 1 tl djahé, 1/2 tl ketoembar en een snuf zout.
  • Meng vervolgens 150 g pindakaas door het geheel tot je een mooie gladde massa hebt.
  • Voeg 2 el ketjap manis, een scheutje (verse) citroensap en 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) toe. Meng even grondig door elkaar.
  • Verdun het geheel met de kokosmelk. Voeg circa 100 ml toe voor een mooie saus. 
  • Blijf constant roeren (liefst met en kleine garde) terwijl de saus op matig vuur opwarmt. Als de saus te dik wordt dan kan je wat extra kokosmelk toevoegen. That's it, de enige echte Indische satésaus!

Satésaus ingrediëntenSatésaus Zelf satésaus maken

TIP

Satésaus moet niet koken. Houd dus het vuur laag of matig en roer constant. En tussendoor natuurlijk proeven. Meer pit dan kan je sambal toevoegen en wil je hem wat zoeter dan voeg je extra ketjap manis toe.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

80 reacties

Erwin 10 mei 2025 - 09:11

Vraagje: mijn vrouw kan niet tegen kokos, dus kokokmelk is voor haar uit den boze, zelf ben ik lactose-intolerant, wat kan ik dan het beste gebruiken? Is Arla lactosevrije melk een goed alternatief, of weten jullie toevallig een ander goed alternatief??
Ben benieuwd..

Reply
SmaakMenutie 15 mei 2025 - 11:49

Je zou dat inderdaad kunnen proberen! Mogelijk blijft de satésaus dan wel wat dunner. Zelf weten we eerlijk gezegd eigenlijk ook niet goed waarmee je het zou kunnen vervangen..

Reply
Ingrid 30 december 2024 - 17:21

Ik heb het met kerst voor de eerste keer gemaakt. We willen nooit meer iets anders!! Heerlijk! Zelfs de meest moelijker eter vind het lekker.

Reply
J Quentin 1 oktober 2024 - 13:45

Super bedankt voor de tips! Ik ga ook jullie ulang ulang , en frikadel pan maken. Ik zal reclame maken voor jullie website! Het is heerlijk allemaal 😃

Reply
J Quentin 12 september 2024 - 22:23

Als ik deze saus wil maken voor bij een buffet voor 100+ personen, wat zullen dan ongeveer de verhoudingen zijn?

Reply
SmaakMenutie 18 september 2024 - 16:16

Zo, dat wordt een flinke pan! Het is wel een inschatting, want zoals je wellicht begrijpt hebben wij nooit een dergelijke hoeveelheid gemaakt 🙂 Als eerste is het wellicht zinvol om niet 1 grote pan, maar 4 of 5 pannen te maken. Dan kun je de verhouding zoals in onze reactie hierboven beschreven staan aanhouden. Het is dan ook eenvoudig om extra kruiden toe te voegen. Succes!

Reply
Jeffrey 6 september 2024 - 11:42

Voor 20 personen het recept x3? Ik snap de logica niet helemaal als dit recept voor 4 personen is zou het toch x5 moeten zijn?

Reply
SmaakMenutie 6 september 2024 - 11:52

Alleen de specerijen! Dat is voor de verhouding wel het lekkerste 😉

Reply
Jeffrey 6 september 2024 - 12:22

Dus de pindakaas en kokosmelk x 5 en de rest x 3 als ik het goed begrijp dan?

Reply
SmaakMenutie 6 september 2024 - 12:25

Zie reactie hierboven: pindakaas keer x 4 à 5, rest ongeveer x 3. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Doe het met gevoel en vooral proeven!

Reply
1 6 7 8