Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.
door Annemiek van der Krogt
Het is voorjaar! Tijd voor heerlijke recepten met verse lentegroenten. Denk aan radijs, veldsla, spinazie en asperges. Dit zijn zes recepten om van die lekkere knapperige voorjaarsgroenten te genieten.
Tjarantjam salade
Radijsjes zijn heerlijk in een groene salade, maar ook in een typisch Aziatische salade doen deze gezonde knolletjes het goed. Naast vitamines en mineralen bevatten ze krachtige celbeschermende stoffen en zwavel, dat goed is voor de lever.
In deze heerlijke frisse salade dragen radijsjes bij aan de pittige en frisse smaak. Door de basis van spitskool en taugé krijgt het gerecht al iets Aziatisch, maar het typische Indisch tintje komt van kentjoer, sambal en limoenblaadjes.
Kentjoer is een wortel met een smaak die aan gember doet denken. Je kunt hem zowel vers als gedroogd verkrijgen. In dit recept voeg je kentjoerpoeder toe.
Ook de toevoeging van kokosrasp draagt bij aan het Aziatische karakter van deze salade. Het gerecht is lekker fris doordat hij komkommer bevat en een beetje scherp van smaak door de sjalotten en het teentje knoflook die erin gaan. Wortel geeft een zoete toets aan dit smakelijke bijgerecht.
Gegrilde asperges met zongedroogde tomaat
Asperges zijn typische lentegroenten die meestal vanaf april verkrijgbaar zijn. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels en daardoor erg gezond. Je eet ze vaak met ei en dat doe je ook in dit gerecht.
Na het schillen en koken grill je de asperges tot ze een bruin kleurtje krijgen. Je snijdt ze in stukjes, die je op een bordje zet. Daaromheen drapeer je stukjes zongedroogde tomaat, ei, radijs en geitenkaas. Nog een frisse dressing erover en je lekkere voorgerecht is klaar.
Zalmpakketje teriyaki met asperges en aardappeltjes
Zalm gaat goed samen met mierikswortel, maar ook met radijsjes en andere lekkere lentegroenten. In dit recept vormen asperges de basis en komt daarop een lekker stukje zalm met gezonde omega 3 vetzuren.
De topping van dit zalmpakketje wordt gevormd door ringetjes lente-ui en radijsjes, die overigens optioneel zijn. Een paar plakjes citroen erbij geven het zalmpakketje een ietwat zurige en frisse smaak. Het geheel overgiet je met een marinade van sojasaus, honing, sesamolie en knoflook.
Dit pakketje gaat dichtgevouwen in aluminiumfolie of bakpapier in de oven, zodat de smaken van vis en groenten goed met elkaar kunnen mengen. De aardappeltjes gaan apart op de bakplaat, zodat ze een knapperig korstje krijgen. Geniet ervan!
Witte asperges met kabeljauw en mosterd-dillesaus
Als je asperges combineert met een vis als kabeljauw – zoals in dit recept – dan levert dat veel gezonde vezels en eiwitten op. De saus geeft het gerecht een heerlijke romige en kruidige smaak.
Kies je voor biologische slagroom of kokosmelk als basis voor de saus, dan krijg je gezonde vetten binnen. Eieren leveren eveneens gezonde vetten en eiwitten op. Kortom, een rijkelijk voedend gerecht met een heerlijke lentesmaak.
En het pittige dat je proeft? Die komt van de mosterd, die je zowel op de vis als in de saus tegenkomt.
Salade niçoise
In deze beroemde salade voeren groenten, vis en ei de boventoon. Naast typische zomergroenten als tomaat en sperziebonen vind je in dit recept ook een voorjaarsgroente als veldsla.
Ondanks de bescheiden afmetingen van deze slasoort hebben we het wel over één van de meest gezonde groenten op aarde. Het bevat behoorlijke hoeveelheden van bepaalde vitamines en je vindt eveneens vele mineralen in dit kleine plantje. De blaadjes zijn lekker stevig en lenen zich goed als bedje voor tonijn, sperzieboontjes en ei.
Omelet wrap met kipfilet en avocado
Nog zo’n lekkere en gezonde lentegroente is spinazie. In deze groente vind je vooral veel vitamine K en daarnaast goede hoeveelheden vitamine A en folaat (natuurlijk foliumzuur). Maak van de verse blaadjes een lekker lunchgerecht in de vorm van een omelet wrap met kipfilet en avocado. Enjoy!