Valenciaans recept
Door de jaren heen kregen we regelmatig de vraag: “Hebben jullie een goed recept voor paella?” Het antwoord is simpel: ja, absoluut. Alleen… we hadden het nog nooit gedeeld. Tot nu!
Want als er één Spaans gerecht is dat het verdient om op tafel én op onze website te staan, dan is het wel paella Valenciana. Deze klassieker uit de regio Valencia wordt traditioneel op zondag gegeten, vaak als uitgebreide lunch met familie of vrienden.
Wat paella zo geliefd maakt is dat het meer is dan een gerecht. Het gaat ins Spanje namelijk ook om het samenzijn. Of je nu aan een lange tafel zit aan de kust of in je eigen achtertuin, paella is een echte ‘verbinder’.
Wat maakt het Valenciaans?
Elke streek in Spanje kent inmiddels z’n eigen variant, maar de oorspronkelijke versie komt uit de regio rondom Valencia. De Valenciaanse paella draait niet om vis, schaal- en schelpdieren of chorizo. Sterker nog, een echte Valenciaan zou daar waarschijnlijk van opkijken.
Deze versie is juist eenvoudig van samenstelling. De basis bestaat uit kip (en soms konijn), snijbonen, tomaat, rijst, saffraan en wat pimentón. Meer niet. De kleur komt dus niet uit zakjes, maar puur van de saffraan zelf.
Wij maken een kleine uitzondering met wat garnalen. Gewoon omdat we dat lekker vinden. Maar ze zijn volledig optioneel. En in plaats van konijn houden we het bij kip, wel zo praktisch én makkelijk.
“In Spanje zetten ze de pan vaak direct op open vuur met hout van de sinaasappelboom voor een subtiele rooksmaak”
Eenpansgerecht
Wat deze paella met kip en garnalen zo aantrekkelijk maakt, is dat alles in één pan gebeurt. De Spanjaarden gebruiken hiervoor een grote platte pan, ofwel de paellera. Daar komt de naam van het gerecht trouwens vandaan. Zelf hebben we er natuurlijk ook een, wat we een hele fijne pan vinden. In Spanje zetten ze de pan vaak direct op open vuur, bij voorkeur met hout van de sinaasappelboom voor een subtiele rooksmaak.
Thuis in de tuin gebruiken wij graag de barbecue. Dat geeft net wat extra sfeer en het past helemaal bij het gerecht zoals het bedoeld is. Lekker buiten kokkerellen. Extra voordeel? Je staat niet lang alleen in de keuken, maar juist tussen je gasten.
Simpel, maar wel met aandacht
De ingrediëntenlijst is kort, maar dat maakt de uitvoering niet minder belangrijk. De truc zit hem namelijk juist in de rust. Paella rijst heeft namelijk tijd nodig. En die typische goudgele kleur ontstaat niet in één minuut… de saffraan doet z’n werk namelijk langzaam. Pimentón (Spaanse gerookte paprikapoeder) en een takje rozemarijn geven het gerecht z’n kenmerkende smaak.
De smaken trekken dus langzaam in de rijst, en aan het einde ontstaat er onderin de pan een krokant laagje, ook wel de socarrat. In Spanje een echte traktatie! En zooo lekker. Afmaken doen we met wat peterselie en een partje citroen. Meer heeft deze klassieker eigenlijk niet nodig.
Van Valencia tot Louisiana
Over de hele wereld zijn er inmiddels talloze versies van paella ontstaan. Zo is de bekende Amerikaanse kip jambalaya waarschijnlijk geïnspireerd op dit Spaanse gerecht. De structuur, de rijst, het gebruik van kip en kruiden… de overeenkomst is echt geen toeval.
Paella Valenciana, je hebt er geen lange lijst ingrediënten voor nodig. Maar wel goede rijst, verse producten en een beetje aandacht. En voor je het weet, zit je met z’n allen rond de pan, te genieten van elke hap. Zo simpel kan het zijn.
7 reacties
Waarom moet je de kip zo lang bakken? Dan wordt het toch echt droog ? Moet het een pan zijn met een dikkere bodem of maakt dat niet uit?
Op een laag vuur, zie instructie puntje 2 🙂 Anders wordt het juist taai. Een paella pan heeft een dunne bodem
Kan ik dit ook in een gietijzeren braadpan van 30cm maken?
Jahoor!
Wat een héérlijk recept! Met een paar kleine aanpassingen dit voor vier personen gemaakt en de gasten vonden het verrukkelijk. Dit is zeker een blijvertje.
Ik wil dit voor vier personen gaan maken. Moet ik dan alles verdubbelen?
Leuk Arie! Ja, ik denk dat je alles na genoeg moet verdubbelen. Let wel op met de hoeveelheid vocht dat je toegevoegd en de bereidingstijd zal ook wat langer zijn. Daarnaast zou ik voorzichtig zijn met de hoeveelheid tenen knoflook en saffraan. Geniet ervan!