Home <30 minuten Dürüm kip kebab

Dürüm kip kebab

Turkse gekruide kip

door SmaakMenutie
Dürüm kip kebab

Opgerold gebakken vlees

Dit Turkse vleesgerecht stond al een tijd op mijn lijstje om te maken, maar het kwam er steeds niet van. Ook omdat we – zoals velen waarschijnlijk – deze heerlijke ‘pannenkoek’ met gekruid vlees voornamelijk bij een echte kebabzaak haalden na een avondje stappen. Meestal namen we dan een ‘dürüm döner kebab’. Döner betekent overigens letterlijk ‘draaiend’ (aan een spit) in het Turks en kebab is gebakken vlees. Aangezien wij natuurlijk niet zo’n braadspit hebben, maken we vandaag een variant met reepjes kip (kip kebab). Je kan echter ook kiezen voor lams- of kalfsvlees. De dürum (wrap), wat in het Turks letterlijk opgerold betekent, vullen we met de gekruide kip(dij) en vullen hem verder met wat rauwkost van wortel, ijsbergsla, tomaat en rode ui. Serveer met cacik (of knoflooksaus) of wat dacht je van wat sambal. Overigens ook heerlijk op een pita!

Dürüm kip kebab

Dürüm kip kebab

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 75 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kip(dij)filet
  • 200 g ijsbergsla
  • 150 g peen julienne
  • 3 (dürüm) tortilla's
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1/2 rode ui
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl cayennepeper

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast circa 450 g kipdijfilet in smalle reepjes of stukjes.
  • Maak een kruidenmix van een 1/2 tl kaneelpoeder, 1/2 tl cayennepeper, 1 tl koriander, 1 tl oregano, 1 tl komijn en 2 tl paprikapoeder. Voeg ook een flinke draai van de pepermolen toe en een flinke snuf zout.
  • Neem een ruime pan of wok met deksel en fruit de sjalot en knoflook in circa 4-5 el olijfolie enkele minuten aan.
  • Voeg de gesneden kip toe en bak al omscheppend enige minuten tot de kip (net) gaar is.
  • Voeg nu de kruidenmix toe en meng grondig door het geheel. Doe de deksel op de pan en laat nu circa 10 - 15 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. 
  • Haal de deksel van de pan en laat het geheel - indien nodig - nog even indikken tot het vocht grotendeels is verdwenen.
  • Vul een (dürüm) tortilla met ijsbergsla, wortel, rode ui, tomaat en vervolgens riant met de kip kebab. Naar smaak cacik, knoflooksaus en/of sambal toevoegen.

Kebab recept Kip kebab Dürüm kip kebab Dürüm kebab

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

6 reacties

Herman de B. 14 oktober 2021 - 18:05

Waarin moet je het laten pruttelen? Alleen de olijfolie lijkt mij niet voldoende

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2021 - 11:29

De sjalot en knoflook in circa 4-5 el olijfolie aanfruiten is voldoende!

Reply
Marleen 25 oktober 2021 - 17:33

Wat voor rode saus krijg je er meestal bij bij de diner zaak, is dat een soort sambal/ shiracha saus?

Reply
Marleen 25 oktober 2021 - 17:34

Moet doner zaak zijn 😉
En waar koop je de doner wraps?

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2021 - 10:47

Ik denk dat je dan ‘acili ezme’ bedoelt! Een pittige dipsaus op basis van fijngehakte tomaten en pepers. Dürüm tortilla’s zijn gewoon bij de supermarkt (of Turkse supermarkt) verkrijgbaar! Gewone tortilla’s zijn overigens ook prima 🙂

Reply
Birgit 9 november 2021 - 15:37

Ik was heel benieuwd. Vooral toen het zo naar kaneel begon te ruiken en ik dat normaal niet echt bij vlees gebruik. Maar weer zalig!

Reply