Home Vlees en kip Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla Romana

kalfsschnitzel met prosciutto en salie

door SmaakMenutie
Saltimbocca alla Romana

Spring in de mond

Deze heerlijke specialiteit uit de Italiaanse keuken bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees (net als de klassieker scaloppine al limone) en is bedekt met plakjes rauwe ham, salie en vervolgens kort gesmoord in witte wijn. Voor het smoren wordt officieel Marsala (Siciliaanse versterkte wijn zoals port of sherry) gebruikt, maar witte wijn volstaat ook. Er zijn zelfs koks die beweren dat witte wijn beter is gezien Marsala te zoet is. Saltimbocca, wat letterlijk ‘spring in de mond’ betekent kent zijn oorsprong in de omgeving van Rome (alla Romana), maar ook daarover bestaan twijfels gezien de gebruikte ingrediënten in de tijd dat het gerecht ontstond te duur voor de gewone man was. Hoe dan ook, de smaak is heerlijk dus ik zou zeggen: aan de slag!

Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla Romana

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 52 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kalfshaas (of kalfsschnitzel)
  • 80 g prosciutto crudo (rauwe ham)
  • 150 ml witte wijn (of Marsala)
  • 50 g bloem
  • 8 blaadjes salie

Zo maak je het

  • Snijd de kalfshaas in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dikte. Je kan ook kalfsschnitzel gebruiken en deze in 3 stukken snijden.
  • Bedek één kant met een plakje proscuitto crudo en 1 blaadje salie. Zet vast met een cocktailprikkertje. 
  • Haal het vlees lichtjes door de bloem.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak het vlees eerst 1 minuut met het blaadje salie naar beneden op middelhoog vuur.
  • Keer het vlees om en bak nog circa 2 minuten aan de andere kant. Haal het vlees uit de pan.
  • Schenk een glas witte wijn (150 ml) in de pan en zet het vuur wat lager. 
  • Doe het vlees terug in de pan en laat nog 1-2 minuutjes zachtjes 'smoren' tot je een gebonden sausje hebt. Serveer met bijvoorbeeld gebakken krieltjes en een frisse salade. Buon appetito!

Saltimbocca ingrediënten Saltimbocca maken Saltimbocca alla Romana Saltimbocca recept Saltimbocca

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Ingrid 15 september 2021 - 07:46

Ohh wat ziet dat er weer heerlijk uit. Maar moet de bloem NA het bedekken van de ham en salie?
En kan het ook toch met bv kipfile?
Ga het vast en zeker maken!
Net als de andere heerlijke en makkelijke recepten!!! Dank daarvoor

Reply
SmaakMenutie 15 september 2021 - 08:30

Dankjewel Ingrid! Klopt, de bloem doe je na het bedekken met ham en salie. Ik weet dat je ook variaties hebt met kip, echter hebben wij deze (nog) niet op de website! Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken 🙂

Reply
Franzis Koch 15 september 2021 - 13:00

Erg lekker heb het vaker gemaakt.
Ik maak er rolletjes van met de ham en de salie erin. Buiten kant met bloem. De zoutige gebonden jus door de bloem en rauwe ham is erg lekker. Goed vd bodem srapen. Met broccoli en amandel en gegrilde aubergine of gestoofde zoete prei in witte wijn met room.. en brede pasta lint een feestje!

Reply
Franzis Koch 15 september 2021 - 13:05

Die aubergine rolletjes daar bedoel ik Involtini mee gevuld met Ricotta en met tomaat. Erg lekker erbij.. maar nu eerst mijn serundeng en sambal goreng telor maken..kookfreak

Reply
SmaakMenutie 15 september 2021 - 15:14

Lekker Franzis, goed idee met de aubergine rolletjes!

Reply
Carla stewart 21 september 2021 - 22:28

Overheerlijk gerecht, saus aangemaakt met een beetje koksroom, kleine groene asperges in italiaanse olie en knoflook in wok en verse spaghetti met veel knoflook en italiaanse olie. Fantastisch

Reply
SmaakMenutie 22 september 2021 - 09:50

Heerlijke combinatie Carla, Italiaanser kan niet! 🙂

Reply
Tamara 14 december 2022 - 21:47

Is het minder lekker met de schnitzel ipv kalfshaas? Gezien de prijs?

Reply
SmaakMenutie 16 december 2022 - 10:29

Nee hoor, kalfsschnitzel is prima!

Reply
Andre 25 maart 2023 - 23:01

met pasta aglio e olie en Finocchio al parmagiano (gesmoorde venkel met parmezaan). Lekkerder bestaat niet (vinden wij).

Reply
Marianne 17 juni 2024 - 21:34

Is het vooraf te bereiden of komt dat de smaak niet ten goede? Ik vind het vervelend zo te gaan staan bakken als de visite er is. Bij voorbaat dank.

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2024 - 11:25

Je kan de pakketjes alvast maken maar door de bloem heen halen en bakken alleen op het moment zelf!

Reply