Home Hoofdgerechten Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Aubergine met Parmezaanse kaas

door SmaakMenutie
Melanzane alla parmigiana

Italiaanse ovenschotel

Deze typisch Italiaanse ovenschotel betekent letterlijk ‘aubergine met Parmezaanse kaas’ en dat is precies wat het is. Deze klassieker wordt ook wel parmigiana di melanzane genoemd en bestaat uit laagjes gegrilde (of gefrituurde) aubergine, tomatensaus, mozzarella, basilicum en Parmezaanse kaas. Er zijn verschillende manieren om deze Zuid-Italiaanse aubergineschotel te bereiden, echter maken wij vandaag de traditionele melanzane alla parmigiana. Overigens kan je net zoals de Napolitanen een variant erop maken door de aubergine te vervangen door courgette of artisjokken. En als je wat meer vulling wil kan je ervoor kiezen om net als buitenlandse versies vlees toe te voegen als bijvoorbeeld kip of kalfsvlees. Of ga voor wat extra groenten. It’s up to you!

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 78 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g gepelde tomaten
  • 70 g Parmezaanse kaas
  • 15 g verse basilicum
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 aubergines
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 el kristalsuiker

Zo maak je het

  • Snijd 2 aubergines in plakken van circa een halve centimeter. Bestrooi rondom riant met grof (zee)zout en laat in een vergiet minimaal 30-45 minuten uitlekken. Langer mag ook.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot (of ui) en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Fruit deze aan in een flinke scheut olijfolie (3-4 el) en schenk er vervolgens 800 g (2 blikken) tomatenblokjes of gepelde tomaten bij. Tomaten passata kan ook overigens.
  • Voeg ook 1 el suiker en de helft van de basilicumblaadjes gescheurd toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen totdat circa de helft is verdampt en de saus ietwat is ingedikt. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Af en toe roeren.
  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
  • Mix de saus met een staafmixer helemaal glad. Dit hoeft niet per sé maar is wel extra lekker.
  • Spoel de plakken aubergines af en dep grondig droog met keukenpapier zodat er zoveel mogelijk vocht uit is. Bestrijk de aubergines licht met olijfolie en grill enkele minuten beide kanten.
  • Neem een ovenschaal en begin met een klein laagje saus en vervolgens een laag aubergines. Brokkel wat mozzarella erover en wat verscheurde basilicumblaadjes. Herhaal 2-3 keer en eindig met circa 70 g parmezaanse kaas.
  • Plaats ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en laat vervolgens nog even kort rusten buiten de oven. Serveer eventueel met een frisse salade en met geroosterd stok- of zuurdesembrood. Buon appetito!

Melanzane parmigiana ingrediënten Melanzane alla parmigiana maken Melanzane alla parmigiana origineel recept Aubergineschotel maken Melanzane recept Parmigiana melanzane Melanzane alla parmigiana Melanzane

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Jolyna 6 juni 2024 - 11:04

Hallo, ik heb dit recept gemaakt van een andere site, maar vond de aubergine superzout, ook na het meermaals afspoelen. Ik heb ze wel 2 uur laten staan, kan het zijn dat het daarom zoveel zouter is gebleven?

Reply
SmaakMenutie 6 juni 2024 - 15:47

Oei, dat moet je echt even navragen bij desbetreffende site 😉 Als je die van ons maakt, heb je daar geen last van. Echter, wel goed afspoelen en droogdeppen!

Reply
Paula 21 mei 2024 - 18:52

Gaan jullie met de ovenstanden in de recepten altijd uit van hetelucht of boven- en onderwarmte? Het kan nogal verschil maken qua eindresultaat.

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:00

Hetelucht!

Reply
Ada 15 oktober 2023 - 10:29

Heb m gemaakt. Man man man, wat lekker!

Reply
1 2 3