Home Hoofdgerechten Surinaamse gestoofde kip

Surinaamse gestoofde kip

met sperziebonen en aardappelen

door SmaakMenutie
Surinaamse kip

Javaanse invloeden

Naast de Indische keuken zijn wij ook gek op de Surinaamse keuken. Onze roti kip massala is inmiddels al honderdduizenden keren bekeken, dus daarom maken we vandaag een twist op deze Surinaamse kip. Zoals je misschien wel weet zit de Surinaamse keuken vol met invloeden van de Indonesische (Javaanse), Chinese, Hindoestaanse en zelfs Hollandse keuken. In deze Surinaamse kip komen veel van deze keukens terug. Zo gebruiken we five-spices poeder, ketjap manis en oerhollandse sperziebonen. Ok, voor dat laatste kan je natuurlijk ook kousenband gebruiken. Om écht in de Surinaamse hoek te blijven. Maar omdat die niet altijd voorhanden zijn, zijn ‘onze’ sperzieboontjes minstens zo lekker. Wij maken hem lekker pittig met Surinaamse sambal, maar niet té. Maar als je van extra hot houdt dan voeg je gewoon extra sambal toe. Om het makkelijk te maken gebruiken wij voorgekookte kruimige aardappeltjes. Serveer met rijst of roti vellen en eventueel wat fris Surinaams zuurgoed of komkommer. O ja, laat het minstens een uur stoven en om het in te dikken op het laatst nog even een kwartiertje zonder deksel. En ook voor dit gerecht geldt: hoe langer hoe beter. Tot de kip letterlijk uit elkaar valt!

Surinaamse kip

Surinaamse gestoofde kip

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 150 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 300 g voorgekookte aardappelen
  • 300 g sperziebonen
  • 3 sjalotten 
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 groentebouillon blokje
  • 3 el Surinaamse sambal
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl 5-spices poeder

Zo maak je het

  • Snijd circa 750 g kipdij in grove stukken (niet te klein) en bak in een scheut olie rondom ongeveer 8-10 minuten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 3 sjalotten grof en 3 tenen knoflook fijn. Maak indien nodig de pan even schoon met keukenpapier en fruit de sjalot en knoflook in een scheutje olie enkele minuten aan.
  • Zet het vuur wat lager en meng 3 el Surinaamse sambal door het geheel.
  • Voeg 2 (eventueel ontvelde) grof gesneden tomaten toe en bak al omscheppend even mee.
  • Voeg nu ook de kip weer toe aan de pan en bestrooi het geheel met 1 flinke tl 5-spices poeder. Hussel door elkaar.
  • Voeg 3 el ketjap manis toe en 1 el sojasaus. Meng door het geheel en voeg nu ook circa 400 ml water toe samen met 1 verkruimeld groentebouillonblokje. Breng tegen de kook en doe de deksel op de pan.
  • Snijd 300 g voorgekookte (ietwat kruimige) aardappelen in hapklare stukken en voeg toe aan het vlees. Laat met deksel op de pan op laag tot matig vuur 1 uur pruttelen. Af en toe even roeren.
  • Maak 300 g sperziebonen schoon en halveer. Je kan ze toevoegen aan het geheel en mee laten garen of even 10 minuten voorkoken en de laatste 15 minuten mee laten pruttelen.
  • Verwijder het laatste kwartier de deksel van de pan zodat de saus wat bindt.
  • Serveer met rotivellen of met witte rijst en voeg naar smaak extra sambal toe. Eet smakelijk!

Surinaamse kip ingrediënten Surinaamse kip recept Surinaamse gestoofde kip Gestoofde kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

91 reacties

Wilma 9 september 2020 - 10:17

Dit gerecht wil ik zeker gaan maken, maar ik heb wel een vraagje: welke sojasaus gebruiken jullie?

Reply
SmaakMenutie 9 september 2020 - 10:35

Lekker Wilma! Wij gebruiken altijd sojasaus van Kikkoman (met de rode dop). Geniet ervan!

Reply
Judith Van der lugt van goch 9 september 2020 - 10:50

Vraag
Kan je dit recept ook in een tajine maken
En kan je ook kipfilet er voor gebruiken
Vr gr Judith

Reply
SmaakMenutie 9 september 2020 - 11:08

Ja dat denk ik wel Judith! Zelf nooit gedaan, maar het lijkt me dat het moet kunnen. Kipfilet kan uiteraard ook 🙂

Reply
Willy 9 september 2020 - 11:00

Lijkt me echt heerlijk, heb alleen een vraag. De 5 spicespoeder zit daar ook kerrie door want dat lust mijn man niet.

Reply
SmaakMenutie 9 september 2020 - 11:07

Nee hoor Willy!

Reply
Jos Wijdemans 9 september 2020 - 11:33

Sperzieboontjes dop je niet. Hooguit in 2 of 3 stukjes breken

Reply
SmaakMenutie 9 september 2020 - 11:34

Geef er vooral je eigen draai aan Jos! 😉

Reply
CarlaW 1 oktober 2020 - 12:55

Jos heeft gelijk. Doppen is de boontjes eruit halen, zoals je bij bijvoorbeeld tuinbonen en erwtjes doet. Je bedoelt waarschijnlijk top de spercieboontjes 😉

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2020 - 10:16

Ik ga het gelijk aanpassen Carla, thanks!

Reply
Carla van Dissel 9 september 2020 - 12:28

Dit lijkt me echt zalig! Maar is 3 eetlepels sambal niet erg veel? Surinaamse sambal is op zich toch ook al heter dan andere soorten?

Reply
SmaakMenutie 9 september 2020 - 12:31

Het gerecht heeft het wel nodig Carla, het hoort lekker spicy te zijn 🙂 Surinaamse sambal is zeker pittiger dan andere soorten, maar het gerecht kan het hebben; het is ook voor 4 personen. Mocht je er nou toch niet zo goed tegen kunnen, doe er dan vooral een el minder in!

Reply
kittyvdwal 10 september 2020 - 19:12

als ik t goed begrijp kan je dit ook in de slowcooker doen toch,klinkt erg lekeer en wil t volgende week maken

Reply
SmaakMenutie 10 september 2020 - 19:15

Ja dat moet wel kunnen Kitty. Lekker, geniet ervan! 🙂

Reply
Cor 14 september 2020 - 10:19

Dit recept het weekend gemaakt heeft echt heerlijk gesmaakt en makkelijk om te maken is zeer zeker een aanrader

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:20

Fijn dat ons recept in de smaak viel Cor, leuk om te horen! 🙂

Reply
Sandra 17 september 2020 - 18:36

Afgelopen week bij een vriendin gegeten. Was echt heerlijk. Binnenkort zelf maken. Nu al zin in.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:21

Wat lekker Sandra! Vooral ook een keer zelf maken inderdaad, zo easy 🙂

Reply
Tina 10 oktober 2020 - 16:47

Hoi Tim en Erik, dit gerecht staat heerlijk te pruttelen in de keuken (ruikt zalig!). Klein probleempje… ben uitgeschoten met de sambal… Wat raden jullie aan om toe te voegen om het iets minder pittig te maken (room, suiker, ketjap, pindakaas of iets anders)?

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 13:32

Hoi Tina, oei dan is wat suiker toevoegen het beste! Maar denk dat het antwoord wat te laat komt 😉

Reply
Tina 15 oktober 2020 - 21:06

Heb een combi van suiker, pindakaas en ketjap toegevoegd. Uiteindelijk is het echt super lekker geworden! De volgende keer zak ik iets voorzichtiger met de Surinaamse sambal zijn 🙂

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2020 - 09:51

Gelukkig is het uiteindelijk nog gelukt! En ach, kan gebeuren toch? 🙂

Reply
theresia 14 oktober 2020 - 14:21

Heerlijk gerecht en de vlg dag zijn nog meer de kruiden doorgetrokken. Ik heb de helft van de aardappelen vervangen door zoete aardappel en nog een handje wortels uit eigen tuin toegevoegd, 2 theelepels sambal badjak (ik had geen Surinaamse) en een groene verse peper. Flink pittig, wordt een toppertje in ons menu

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2020 - 09:48

Leuk om te horen Theresia! Klinkt goed hoor en sambal badjak kan ook prima 🙂

Reply
William 4 december 2020 - 15:47

Nou mannen het gerecht staat nu te pruttelen .
Had toevallig Surinaamse sambal in huis maar met badjak vast ook lekker mocht je dat in huis hebben .
Het ruikt in iedergeval heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 4 december 2020 - 15:50

Lekker William! Ja badjak kan ook zeker, is alleen wat minder spicy. Geniet ervan!

Reply
Kirsten 18 oktober 2020 - 19:52

Hallo heren, heb dit vandaag gemaakt en het rook heerlijk. Ik was alleen te enthousiast met de sambal geweest en daardoor was het heel pittig. Dankzij de tips in jullie antwoorden kon ik het wat afzwakken. Het smaakte toen heerlijk. Maar note to self: sambal bijvoegen is makkelijker dan het eruit halen.

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:45

Gelukkig heb je iets aan onze tips gehad en werd het uiteindelijk nog een geslaagde maaltijd 🙂 En klopt, bijvoegen is een stuk makkelijker! Je kan een volgende keer eventueel ook kiezen voor een mildere variant sambal, voor het geval je weer uitschiet 😉

Reply
Kirsten 28 december 2020 - 16:05

Hij gaat aanstaande donderdag in de herkansing. Nu wil ik een dubbele portie maken, maar hoeveel vocht moet ik dan gebruiken? Moet ik dat ook verdubbelen of is dat teveel??

Reply
SmaakMenutie 29 december 2020 - 12:47

Hi kirsten, leuk! Nee niet verdubbelen, ik zou x1,5 aanhouden. Succes en geniet ervan!

Reply
Mieke 30 oktober 2020 - 18:30

Wat een héérlijk recept!! Dit is een blijvertje, dank je wel!!

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:11

Vinden we leuk om te horen Mieke, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Ronin 3 november 2020 - 18:37

Hier hoort echt nog een hard gekookt ei bij voor elke eter, even in de wok aangebakken met een schep kerrie!
Morgen de 1ste test voor 6 pers. Nu al zin in!

Reply
Ronin 3 november 2020 - 20:21

Kleine toevoeging, plan is het 2 á 2,5 uur te laten stoven.
Pas het laatste uur voeg ik de aardappel en sperziebonen toe, anders wordt het geheel m.i. te snotterig?

Reply
Marleen 15 maart 2021 - 12:44

Fantastisch recept……. voor de kids helft sambal toegevoegd rauwe aardappel gaarde prima citroenblad mee gestoofd en op het laatst selderij blad bij gedaan! Dus n kleine eigen draai aan gegeven👍 Heerlijke site ga zo door! Thanks

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 15:22

Lekker Marleen, fijn dat ook de kids ervan genoten hebben!

Reply
Lenny 29 mei 2021 - 10:16

Kan je de twee tomaten ook vervangen door een blik tomatenblokjes?

SmaakMenutie 4 november 2020 - 12:03

Hoe langer je het stooft, hoe lekkerder! En inderdaad op het laatst de aardappel en sperziebonen toevoegen. Geniet ervan Ronin!

Reply
Ronin 8 november 2020 - 20:01

Resultaat was waanzinnig!
Heb iets meer vocht gebruikt vanwege de langere stoof tijd, erg fijn icm met de droge rijst het iets smeuïg te houden.
Spicy was precies goed en overheerste niet, ik gebruikte 2 volle EL Sambal Oelek, meer was echt niet nodig.

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:19

Fijn dat het in de smaak viel Ronin! En de hoeveelheid sambal is totaal persoons afhankelijk, net waar je van houdt 🙂

Reply
Mara 6 november 2020 - 14:57

Dit is een van mijn favorieten, heb em al meerdere keren gemaakt en het is echt heerlijk! Vraagje: kan dit gerecht ook gemaakt worden zonder tomaat? Er komt een vriendin eten die allergisch is. Ik hoor het graag, bedankt alvast!

Reply
SmaakMenutie 6 november 2020 - 15:26

Wat leuk om te horen dat je zo van dit recept geniet Mara! Ik denk dat je ‘m wel zonder tomaat kan maken hoor. Enjoy!

Reply
Erik 9 december 2020 - 09:32

Dit is zo lekker, hier kan je van blijven eten. Top gerecht die hier regelmatig gegeten zal worden.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:44

Leuk Erik! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Tim 9 december 2020 - 15:07

Ik ben ook erg blij met dit gerecht, elke keer weer genieten. Zelf doe ik wat minder sambal er in, als ik het dezelfde dag ga eten. Het liefst maak ik het een dag van tevoren en dan kan je lekker pittig starten. Ik gebruik overigens geen water maar gooi er wat extra tomaten in. En ik gebruik sperziebonen uit het vriesvak.
Maar vooral: ga zo door! Ik eet graag jullie gerechten.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:47

Fijn dat je er ook van genoten hebt Tim (en onze andere recepten)! Goed idee trouwens die tomaten 🙂

Reply
Ruud 23 mei 2023 - 12:07

Is surinaamse sambal de sambal van madam jeannet pepers?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 10:26

Ja onder andere! Dat maakt ‘m extra pittig 😉 Maar sambal oelek is ook prima hoor Ruud. Voeg desnoods naar smaak extra toe.

Reply
Nancy 14 januari 2021 - 16:43

Hoe lang moet alles in de slowcooker? En dan het laatste uur de aardappel erbij?

Reply
SmaakMenutie 15 januari 2021 - 11:35

Hoelang weten wij niet precies Nancy, omdat wij geen slowcooker hebben maar sowieso langer dan een uur laten pruttelen. Verder het proces aanhouden zoals beschreven, dus ook de aardappelen 🙂

Reply
Jan 16 januari 2021 - 10:59

Vandaag ga ik dit gerecht voor de tweede keer maken. Heerlijk gerecht. Vandaag wel iets minder sambal. Ik hou van pittig eten maar drie lepels is een beetje te pittig.

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2021 - 13:26

Haha ja hij is goed spicy! Desnoods ‘gewone’ sambal oelek gebruiken Jan. Geniet ervan!

Reply
Gabriëlle 30 januari 2021 - 09:47

Lijkt me heerlijk! We gaan het vanavond proberen. Maar waarom moet je de aardappelen eerst voorkoken? Als je ze erbij doet en ze moeten nog een uurtje meepruttelen, dan worden ze toch in dat uur al gaar genoeg?

Reply
SmaakMenutie 30 januari 2021 - 13:50

Dat kan ook hoor! Wij hebben voorgekookte aardappelen uit de winkel gebruikt; puur vanwege het gemak 🙂

Reply
Henny 16 februari 2021 - 18:35

Een echte smaakmenutie en ook een hele lekkere smaakbelevenis.
Wauw het hele huis geurde lekker, en wat een heerlijk gerecht.
Deze komt echt in onze top 3 te staan.
Boy´s weer bedankt voor dit heerlijke recept.
Gegeten met roti mmm.

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2021 - 10:11

Wat leuk Henny, dit soort berichten horen we graag 🙂

Reply
Sacha 18 februari 2021 - 11:22

Wat was het HEEEEERLIJK. Wij hadden er geen rijst of roti vellen bij, dus eerlijk gezegd hebben we met z’n tweetjes de hele pan leeg gelikt haha. (ik dacht ik gooi de rest in de vriezer, maar dat heeft het niet gehaald haha)
Ik had het 1 dag van te voren gemaakt, een nachtje in de koelkast doet altijd goed voor de smaak. dit ga ik zeker vaker maken!

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2021 - 11:39

Haha wat leuk om te horen dat jullie zo gesmuld hebben van dit recept Sacha! En zeker waar, een dag van tevoren maken is extra lekker 🙂

Reply
Henny 20 februari 2021 - 18:59

Ik had een dubbele portie gemaakt dus net weer gegeten met witte rijst, nogmaals deze blijft in onze top staan. Nogmaals bedankt voor het heerlijke recept.

Een goed en mooi zonnig weekend.

Goet Henny

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 08:56

Lekker zeg Henny! Fijn dat ons recept in de smaak valt 🙂

Reply
Romee Rikkert 1 maart 2021 - 22:17

Wat zijn de hoeveelheden voor 6 personen? 🙂

Reply
SmaakMenutie 2 maart 2021 - 15:17

Hi Romee, houd dan ongeveer x1,5 aan per ingrediënt!

Reply
Natasja M 16 maart 2021 - 20:55

Dit was zooooo lekker! Weer een succes receptje!

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2021 - 09:02

Leuk te horen Natasja! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Henny 25 maart 2021 - 20:50

Het klinkt misschien heel afgezaagd, maar vanavond weer gemaakt voor de 3de keer.
Pan weer helemaal leeg, super lekker samen gegeten.
Mannetje zei lekker dan Roti kip.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 26 maart 2021 - 09:36

Haha, welnee Henny! Erg leuk dat jullie zo genieten van dit recept 🙂 Het ís ook heerlijk!

Reply
Lenny 29 mei 2021 - 10:17

Kan je de twee tomaten ook vervangen door een blik tomatenblokjes?

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:37

Zou ik niet doen Lenny, wordt te waterig dan!

Reply
Lenny 1 juni 2021 - 15:26

Oke, bedankt voor je reactie!

Reply
Henny 8 juni 2021 - 17:09

Staat te pruttelen, de keuken ruikt heerlijk.
Lekker pittig met dit weer.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 17:00

Inderdaad heerlijk met dit weer Henny! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂

Reply
Ingrid 10 juni 2021 - 13:44

Welke 5 spices gebruiken jullie?

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 17:00

Die van de toko! Maakt niet heel veel uit welke Ingrid

Reply
Henny 12 juni 2021 - 16:12

Ja zeker al 5 keer gemaakt, dus staat in favorieten lijst. Ook van mijn man.
En zeker heerlijk bij warm weer, lekker pittig.

Groet Henny

Reply
Linda 17 juni 2021 - 18:54

Hoi Tim en Erik! Allereerst wil ik zeggen dat ik ontzettend blij ben met jullie site, er staan zoveel mooie recepten op, dankjewel! Vandaag heb ik deze Surinaamse kip gemaakt. Ik heb me keurig aan het recept gehouden, alleen heb ik maar 2 theelepeltjes sambal gebruikt omdat dochterlief en ik niet zo goed tegen té pittig eten kunnen. En het was heerlijk! Voor ons was hij alleen nog iets te pittig en mogen er de volgende keer van ons iets minder aardappels in. Maar da’s wat jullie zeggen hè, met eigen aanpassingen krijg je de lekkerste gerechten. Dit gerecht is hier dus gebombardeerd als blijvertje, haha! Nogmaals dankjewel!

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2021 - 09:43

Leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Linda! Fijn dat ook deze gestoofde kip in de smaak viel. En klopt, onze recepten zijn ter inspiratie, geef er vooral je eigen draai aan. Geniet van alles wat je nog gaat maken 🙂

Reply
Henny 9 juli 2021 - 17:28

Hi hi hi, vandaag weer gemaakt, staat te pruttelen.
De keukendeur staat open wij zitten in de tuin, de halve buurt geniet mee.

Vriendelijke groet, en een mooi en gezellig weekend.
Henny

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2021 - 14:31

Lekker Henny en fijn dat iedereen kan meegenieten 🙂 Fijn weekend (maar dat zal wel lukken 😉 )

Reply
Manolito van Galen 22 augustus 2021 - 14:07

Hoi Erik en Tim,

Een heel lekker gerecht.
Wat voor soort tomaten is nodig en hoe groot dienen de tomaten te zijn?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2021 - 11:30

Dankjewel Manolito, leuk om te horen! Wij hebben trostomaten gebruikt, maar andere ‘gewone’ zijn ook prima hoor 🙂 Geniet ervan!

Reply
Mark 3 december 2021 - 09:07

Hallo mannen, ik wil dit een keer maken voor een man of 30. Wat raden jullie mij aan wat betreft de hoeveelheden? En kan ik het ook in de oven (combisteamer) maken?
Groetjes,
Mark

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 11:14

Ha Mark, dat is een behoorlijk aantal en lastig je daar in te adviseren (zelf niet eerder gedaan 😉 ). Maar verdeel het sowieso over meerdere pannen (ik neem aan dat je dat al van plan bent), en niet alles zomaar vermenigvuldigen. Wees voorzichtig met kruiden en sambal en verder is het echt een beetje aftasten en proeven. In de oven kan waarschijnlijk wel maar ook daar hebben we geen ervaring mee. Succes! 🙂

Reply
Pleun 26 januari 2022 - 19:12

Was fantastisch. Doe er volgende keer wel veel minder water bij. Dank weer voor dit superrecept.

Reply
Henriette 3 mei 2022 - 18:50

Tjonge jonge, wat was dit lekker?! Roti’s erbij… zo heerlijk! Dit komt vaker op het menu! Dank voor het fantastische recept! 😋

Reply
Edilienne 27 september 2022 - 19:35

Ik heb het zonet gemaakt, alleen heb ik Chinezen 5 spices gebruikt omdat ik de originele niet kon vinden in de Jumbo. Maar wat ruikt het heerlijk en smaakt het nog beter! Ik ben gek op groente dus heb ik geëxperimenteerd met paprika en wortelen. Ik kreeg rode wangetjes van de smaken! Helaas geen Surinaamse sambal kunnen vinden ook niet bij toko’s dus dan maar lekker madam jeannette sambal gebruikt. Echt een aanrader

Reply
Kitty 14 november 2022 - 17:21

heb dit net gemaakt(en we eten t morgen)maar het is nu al zo lekker

Reply
Monique Gooijer 27 augustus 2023 - 19:37

Ik heb het met rijst gemaakt. Rijst 25 min mee koken. 2el sambal in gedaan Niet te doen. Veel te pittig. Alle smaak papillen kapot. Komt dat door het weg laten van de aardappels?
Gr Monique

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 10:56

Het hoort wel pittig te zijn, maar als je de rijst meekookt dan zal de rijstkorrel extra pittig worden.

Reply
Nick 28 oktober 2023 - 10:08

Hoi mannen,
Ik ga dit vandaag maken en het lijkt me heerlijk ik woon in een senioren appartement dus het hele complex zal de geur wel mee krijgen.
Ik gebruikt wel mijn eigen gemaakte sambal want ik hou van pittig.
Groet Nick

Reply
jeannet vink 23 juni 2024 - 17:38

Is echt een topgerecht, wel minder sambal gebruikt.

Reply
Sandra 15 november 2024 - 10:44

Gisteren gemaakt was verrukkelijk ik 1,5 eetlepel sambal manis gedaan en 1,5 eetlepel sambal trassi was echt een heerlijk recept en gelijk in mijn kookschrift gezet🥰🥰

Reply