Op je gezondheid!
Annemiek van gezondheidsplatform Nutribites blogt over gezond eten en leven. Gezien wij veel vragen krijgen van onze lezers heeft ze speciaal voor ons 8 gezonde visrecepten geselecteerd.
door Annemiek van der Krogt
Vis bevat van zichzelf al veel gezonde voedingsstoffen. In combinatie met groenten maak je er helemáál een gezond gerecht van. Dit zijn acht lekkere en gezonde visgerechten:
1. Ovenschotel kabeljauw in paprikasaus
Wat dacht je van een ovenschotel met verse kabeljauw op een dik bed van groenten? Met eroverheen een fantastische saus van gegrilde paprika, knoflook, room en Parmezaanse kaas. Daarmee heb je meer dan een verrukkelijk gerecht. Met dit recept krijg je namelijk ook veel gezonde eiwitten, vetten en vezels binnen. Vergeet ook de vitamines en mineralen in de groenten niet. Paprika is namelijk rijk aan vitamine C en knoflook bevat zwavelverbindingen, die zuiverend werken.
Tip: check of de kookroom vrij is van maiszetmeel en andere minder gezonde toevoegingen. Kun je niet goed tegen melk, gebruik dan kookroom op basis van haver of rijst.
2. Makreelsalade
Een heerlijk frisse salade met de gezonde vis makreel. Deze vette vissoort staat namelijk bekend om zijn omega 3-vetzuren. Bovendien bevat hij niet zoveel zware metalen. Met appel, verse peterselie, rode ui en citroensap erbij heb je een bijzonder smakelijke en gezonde salade.
Tip: Om het gezonde karakter van de salade te behouden kies je het beste een mayonaise die vrij is van toegevoegde suiker.
3. Vispakketje met wintergroenten
Met dit vispakketje krijg je niet alleen veel gezonde eiwitten binnen, maar ook veel vezels en andere gezonde plantenstoffen. Het pakketje bestaat namelijk naast kabeljauw uit courgette, prei, winterpeen en knolselderij. Al deze groenten betekenen maar één ding: het gerecht staat bol van de gezonde vezels, vitamines en mineralen. Wortel is bijvoorbeeld rijk aan vitamine A en knolselderij voegt een ruime hoeveelheid vitamine K toe. Ook prei en courgette doen een duit in het zakje. Beide groenten leveren namelijk behoorlijk wat vitamine C en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Geniet ervan!
4. Indische gestoofde makreel
Dit Indische visgerecht is erg smakelijk door de verschillende kruiden die het bevat. Bovendien krijg je hiermee allerlei gezonde plantenstoffen binnen. Zo bevat koriander krachtige antioxidanten die je cellen beschermen. Gember levert de ontstekingsremmende stof shogoal en kurkuma is rijk aan ijzer, koper, kalium en vitamine E. Wist je dat je van kurkuma ook een gezonde thee kunt zetten? In dit artikel lees je er alles over.
Tip: als je wil afvallen, vervang de gula djawa dan door pure stevia voor een lekkere zoete smaak zonder de koolhydraten.
5. Zalm met een romig korstje
Mmm… dit visgerecht is werkelijk om je vingers bij af te likken zo lekker. Het korstje van zure room en Parmezaanse is namelijk niet alleen erg romig. Het geeft de zalm ook een heerlijke bite. Samen met groenten als broccoli, winterpeen en paprika vormt het bovendien een erg gezonde maaltijd. Zalm levert allereerst gezonde omega 3-vetzuren. Broccoli voegt daar ontgiftende en ontstekingsremmende stoffen aan toe. Winterpeen levert veel vitamine A en paprika staat bol van de vitamine C. Op je gezondheid!
6. Gebakken zalm in honing-citroensaus
Een eenvoudig maar o zo lekker gerecht. Dat is gebakken zalm in honing-citroensaus. Met zalm krijg je gezonde vetzuren binnen en citroen levert naast een frisse smaak ook behoorlijk wat vitamine C. Honing bevat in rauwe vorm veel gezonde stoffen. Om deze te behouden, zou je de honing pas na afloop moeten toevoegen of slechts op laag vuur moeten verwarmen. De saus dikt dan alleen niet in. Aan jou de keus.
7. Zalmspread
Zin in een lekker en gezonde spread? Maak zelf spread van zalm! Als je kiest voor suikervrije mayonaise en volle kwark als roomkaas krijg je enkel gezonde voedingsstoffen binnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van gezonde eiwitten, naast verzadigende vetten?
8. Asperges met kabeljauw en mosterd-dillesaus
Witte asperges met ham? Met verse kabeljauw is veel gezonder en minstens net zo lekker. Hiermee krijg je namelijk veel gezonde eiwitten binnen. Samen met de romige saus van dille en mosterd is dit een gerecht om niet snel te vergeten. Zelfs als het aspergeseizoen allang is afgelopen.