Home Gastblog Zo gezond is tempeh

Zo gezond is tempeh

5 voordelen van deze populaire vleesvervanger

door SmaakMenutie
Gezondheidsvoordelen tempeh

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Na het artikel over tofu kon een artikel over tempeh natuurlijk niet uitblijven. Dit zijn vijf gezondheidsvoordelen van dit gefermenteerde sojaproduct:

1. Goed voor de slanke lijn

Tempeh is een populaire vleesvervanger en dat is niet voor niets. Dit sojaproduct bevat namelijk weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Vooral eiwit en gezonde vezels zijn er in dit voedingsmiddel te vinden. Tempeh bevat zelfs aanzienlijk meer eiwit dan tofu. Ongezonde snelle koolhydraten tref je er niet in aan.

Dat maakt tempeh een perfect voedingsmiddel voor iedereen die streeft naar een slanke lijn. Eiwitten verzadigen namelijk enorm goed en verhogen ook nog eens de calorieverbranding. Vezels werken eveneens verzadigend en dragen daarmee bij aan het verminderen van eetlust.

Let allen wel even op bij gemarineerde tempeh, want deze kan suiker en andere minder gezonde stoffen bevatten. Het beste gebruik je naturel tempeh en bak je deze in kokosolie. Dit gezonde bakvet draag bij aan de vetverbranding op de buik. Daarmee verhoog je het slanke effect van tempeh nog eens. Mocht de boemboe voor je tempeh suiker bevatten, zoals in dit recept, dan kun je dit zoetmiddel eenvoudig vervangen door kokosbloesemolie of palmsuiker. Dit zijn zoetstoffen die nog alle mineralen en andere voedingsstoffen hebben behouden. Ze hebben daarom minder effect op onze bloedsuiker dan basterdsuiker of gewone tafelsuiker.

2. Rijk aan mineralen

Tempeh is niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan mineralen. In dit voedingsmiddel vind je er een heel aantal, van calcium tot ijzer. Enkele mineralen vind je zelfs in behoorlijk goede hoeveelheden in tempeh. Het gaat dan met name om koper en mangaan. Het sojaproduct bevat zóveel van deze mineralen dat je met een portie tempeh bijna in je dagelijkse behoefte aan deze voedingsstoffen kunt voorzien.

Tempeh bevat een kleine hoeveelheid calcium, maar wel in een vorm die beter opneembaar is dan calcium in melk. Daardoor draagt dit sojaproduct wel degelijk bij aan de hoeveelheid calcium in je lichaam en daarmee aan een gezond beendergestel. Alle reden dus om vaker tempeh op tafel te zetten. Bijvoorbeeld met dit heerlijk Indisch groentegerecht.

3. Goed voor de darmen

We hadden het al even over de gezonde vezels in tempeh. Dit zijn met name probiotische vezels. Deze staan erom bekend dat ze de gunstige bacteriën in de darmen voeden. Daarbij bevat tempeh ook de gunstige bacteriën zelf, ofwel probiotica. Dat komt doordat dit sojaproduct gefermenteerd is.

Als de gunstige bacteriën in de darmen worden aangevuld en daarnaast van goede voedingsstoffen worden voorzien, komt dat de gezondheid van de darmflora ten goede. Een gezonde darmflora draagt op zijn beurt bij aan de gezondheid van deze spijsverteringsorganen.

4. Het zou wel eens gunstig voor je cholesterol kunnen zijn

In tempeh vind je nog altijd alle gezonde stoffen die in soja te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan isoflavonen. Isoflavonen staan erom bekend dat ze gunstig zijn voor het cholesterol. Dat wil zeggen dat ze meehelpen om het zogenoemde slechte cholesterol te verminderen en het totale cholesterol naar beneden te brengen. 

Uit een onderzoek onder proefpersonen van 50 jaar en ouder blijk dat soja-eiwit in vergelijking met dierlijke eiwitten eveneens een gunstig effect heeft op triglyceriden in het bloed.

5. Beschermt de cellen

We blijven nog even bij de isoflavonen in tempeh, want deze hebben eveneens een antioxiderend effect. Dat betekent dat ze de cellen in ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Daarmee dragen ze bij aan het behoud van gezonde cellen.

Het schijnt zelf zo dat zijn dat de isoflavonen in tempeh een krachtiger effect hebben dan die in sojabonen. Dat pleit nog eens extra voor dit sojaproduct. Bijkomend voordeel is dat tempeh door het fermentatieproces zijn hormoon verstorende effect is verloren. Nóg een reden om dit sojaproduct vaker op tafel te zetten.


Bronnen:

Wang, Y. et al. (2004)  Soy protein reduces triglyceride levels and triglyceride fatty acid fractional synthesis rate in hypercholesterolemic subjects. Atherosclerosis. 173(2), 269-75.  doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2003.12.015.

Haron, H. et al. (2010). Absorption of calcium from milk and tempeh consumed by postmenopausal Malay women using the dual stable isotope technique. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61(2), 125-37. doi: 10.3109/09637480903348080.