Japan op een stokje
Yakitori is typisch zo’n gerecht dat iedereen wel kent in Nederland. De een denkt misschien aan de kant-en-klare diepvriesstokjes, terwijl een ander zich waant in een Japans restaurant.
Deze Japanse kipspiesjes zijn simpel om te maken, maar hebben een verrassend diepe smaak. Ze lijken misschien wel een beetje op de Indische saté of Griekse souvlaki, maar dan met een geheel eigen Japanse twist.
De naam ‘yakitori’ betekent letterlijk ‘gegrilde kip’. In Japan vind je ze overal: van kleine straatkraampjes tot izakaya’s (Japanse eetcafés), waar ze vaak per stuk worden besteld en gegeten met een biertje of glaasje sake erbij.
Malse kipdij voor de beste smaak
Het geheim van écht lekkere yakitori zit in de keuze voor kipdijfilet. Deze is iets vetter dan kipfilet, en daardoor veel malser na het grillen. Snijd de kip in gelijkmatige kleine blokjes en rijg ze aan spiesjes die je vooraf minimaal 15 minuten in water hebt geweekt. Zo voorkom je dat ze verbranden op de grill.
Je kunt yakitori perfect klaarmaken op de barbecue of contactgrill. Belangrijk is om de kip eerst rondom dicht te schroeien. Pas daarna begin je met bestrijken van het vlees. En dat brengt ons nu ook bij het belangrijkste van dit gerecht: de saus.
Tare: de smaakmaker van yakitori
Wat yakitori echt onderscheidt, is de traditionele tare-saus. Deze Japanse saus is eenvoudig van samenstelling maar groots in smaak. Hij bestaat uit gelijke delen sake en sojasaus, mirin en bruine suiker. Laat het mengsel rustig inkoken tot het iets dikker wordt en het resultaat is een glanzende, zout-zoete saus die perfect karamelliseert op de grill.
Tijdens het grillen bestrijk je de spiesjes een paar keer met deze saus. Zo krijgt de kip die kenmerkende, glanzende buitenkant en bouw je laagjes smaak op. Wat overblijft van de saus kun je bij het serveren gebruiken om nog even extra te dippen.
Van grill naar bord: zo maak je het af
Eenmaal gaar, zijn de spiesjes klaar om geserveerd te worden. Bestrooi ze met fijngesneden lente-ui en eventueel wat geroosterd sesamzaad. Wil je het extra feestelijk maken? Zet er een klein glaasje gekoelde sake bij. Yakitori is volgens de Japanners namelijk niet alleen een gerecht, het is ook een ervaring!
Voor een complete maaltijd kun je de spiesjes combineren met gestoomde rijst en wat ingelegde groenten. Maar als snack of borrelhapje staan ze natuurlijk ook heel erg geschikt.
Meer dan alleen streetfood
Hoewel yakitori bekend staat als typisch streetfood, is het veel meer dan dat. In Japan bestaat zelfs een hele yakitori-cultuur, waarbij de kip in het geheel wordt gebruikt (letterlijk van het hart tot de huid). Wij houden het bij de filets, maar de essentie blijft hetzelfde, namelijk aandacht voor bereiding en pure smaak.
19 reacties
Ik heb een poging gewaagd, maar zelfs na een half uur nog niet stroperig. Ik ben voor de sojasaus (gezouten) gegaan. Denk dat ik toch misschien zoete ketjap had moeten nemen?
Dan stond misschien toch het vuur nèt wat te laag, want het moet normaal gesproken altijd lukken in deze verhoudingen. Je moet overigens wel echt sojasaus nemen en geen ketjap gebruiken 🙂
Wij gebruiken altijd ketjap van Vanka-Kawat!
Dit recept ga ik van de week proberen. Als ik het halve aantal spiesjes maak, kan ik dan voor de halve hoeveelheid saus alles door de helft doen? Groet
Ja hoor dat kan wel Herman! Geniet ervan!
Hoi Martine, je hebt eigenlijk wel echt sake nodig. Je zou eventueel sherry kunnen gebruiken. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie
Hoi Evelien, ik denk dat het wel kan, alleen als de saus eenmaal is ingedikt dan zul je hem misschien weer wat minder dik moeten maken als het ontdooit is 😉