Home Erik's Asia Yakitori

Yakitori

Japanse kipspiesjes

door SmaakMenutie
Yakitori

Japan op een stokje

Yakitori is typisch zo’n gerecht dat iedereen wel kent in Nederland. De een denkt misschien aan de kant-en-klare diepvriesstokjes, terwijl een ander zich waant in een Japans restaurant.

Deze Japanse kipspiesjes zijn simpel om te maken, maar hebben een verrassend diepe smaak. Ze lijken misschien wel een beetje op de Indische saté of Griekse souvlaki, maar dan met een geheel eigen Japanse twist.

Yakitori spiesjes

De naam ‘yakitori’ betekent letterlijk ‘gegrilde kip’. In Japan vind je ze overal: van kleine straatkraampjes tot izakaya’s (Japanse eetcafés), waar ze vaak per stuk worden besteld en gegeten met een biertje of glaasje sake erbij.

Malse kipdij voor de beste smaak

Het geheim van écht lekkere yakitori zit in de keuze voor kipdijfilet. Deze is iets vetter dan kipfilet, en daardoor veel malser na het grillen. Snijd de kip in gelijkmatige kleine blokjes en rijg ze aan spiesjes die je vooraf minimaal 15 minuten in water hebt geweekt. Zo voorkom je dat ze verbranden op de grill.

Yakitori recept

Je kunt yakitori perfect klaarmaken op de barbecue of contactgrill. Belangrijk is om de kip eerst rondom dicht te schroeien. Pas daarna begin je met bestrijken van het vlees. En dat brengt ons nu ook bij het belangrijkste van dit gerecht: de saus.

Tare: de smaakmaker van yakitori

Wat yakitori echt onderscheidt, is de traditionele tare-saus. Deze Japanse saus is eenvoudig van samenstelling maar groots in smaak. Hij bestaat uit gelijke delen sake en sojasaus, mirin en bruine suiker. Laat het mengsel rustig inkoken tot het iets dikker wordt en het resultaat is een glanzende, zout-zoete saus die perfect karamelliseert op de grill.

Yakitori saus
Zelfgemaakte tare-saus

Tijdens het grillen bestrijk je de spiesjes een paar keer met deze saus. Zo krijgt de kip die kenmerkende, glanzende buitenkant en bouw je laagjes smaak op. Wat overblijft van de saus kun je bij het serveren gebruiken om nog even extra te dippen.

Van grill naar bord: zo maak je het af

Eenmaal gaar, zijn de spiesjes klaar om geserveerd te worden. Bestrooi ze met fijngesneden lente-ui en eventueel wat geroosterd sesamzaad. Wil je het extra feestelijk maken? Zet er een klein glaasje gekoelde sake bij. Yakitori is volgens de Japanners namelijk niet alleen een gerecht, het is ook een ervaring!

Yakitori maken

Voor een complete maaltijd kun je de spiesjes combineren met gestoomde rijst en wat ingelegde groenten. Maar als snack of borrelhapje staan ze natuurlijk ook heel erg geschikt.

Meer dan alleen streetfood

Hoewel yakitori bekend staat als typisch streetfood, is het veel meer dan dat. In Japan bestaat zelfs een hele yakitori-cultuur, waarbij de kip in het geheel wordt gebruikt (letterlijk van het hart tot de huid). Wij houden het bij de filets, maar de essentie blijft hetzelfde, namelijk aandacht voor bereiding en pure smaak.

Yakitori

Yakitori

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 113 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 100 ml sake
  • 100 ml sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • Lente-ui
  • Zonnebloemolie
  • Sesamzaad (optioneel)

Zo maak je het

  • Leg de houten spiesjes minimaal 15 minuten in een bakje water.
  • Meng voor de taresaus 100 ml sake, 100 ml sojasaus, 50 ml mirin en 2 el bruine suiker goed door elkaar. Breng tegen de kook en laat op laag vuur in circa 20-25 minuten indikken tot een stroperige lak/saus. Geregeld roeren.
  • Snijd 600 g kipdijfilet in kleine blokjes en rijg aan de spiesjes. Bestrijk de spiesjes met zonnebloem (of arachide)olie.
  • Grill op de barbecue of contactgrill de spiesjes eerst rondom dicht en bestrijk vervolgens geregeld met de taresaus tot de kip gaar is.
  • Serveer met een gesneden lente-uitje, eventueel de resterende taresaus en maak (optioneel) af met sesamzaad.

Yakitori

TIP

Let op, gebruik geen kipfilet. Je hebt echt wel een wat malser stukje kip nodig voor yakitori.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Anneke 16 mei 2021 - 15:01

Ik heb een poging gewaagd, maar zelfs na een half uur nog niet stroperig. Ik ben voor de sojasaus (gezouten) gegaan. Denk dat ik toch misschien zoete ketjap had moeten nemen?

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2021 - 10:12

Dan stond misschien toch het vuur nèt wat te laag, want het moet normaal gesproken altijd lukken in deze verhoudingen. Je moet overigens wel echt sojasaus nemen en geen ketjap gebruiken 🙂

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 12:59

Wij gebruiken altijd ketjap van Vanka-Kawat!

Reply
Herman 24 februari 2021 - 15:16

Dit recept ga ik van de week proberen. Als ik het halve aantal spiesjes maak, kan ik dan voor de halve hoeveelheid saus alles door de helft doen? Groet

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:06

Ja hoor dat kan wel Herman! Geniet ervan!

Reply
SmaakMenutie 19 december 2018 - 09:07

Hoi Martine, je hebt eigenlijk wel echt sake nodig. Je zou eventueel sherry kunnen gebruiken. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2018 - 18:33

Hoi Evelien, ik denk dat het wel kan, alleen als de saus eenmaal is ingedikt dan zul je hem misschien weer wat minder dik moeten maken als het ontdooit is 😉

Reply
1 2 3