Klaar in 20 minuten
Een goede witte wijnsaus klinkt misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar.
Wij maken ‘m regelmatig en iedere keer zijn we weer verbaasd hoe makkelijk het eigenlijk is. Binnen 20 minuten staat deze romige saus op tafel. Ideaal als je nét even wat extra’s wilt bij een mooi visgerecht, zonder uren in de keuken te staan.
Wat zit er in?
De basis is simpel: een glas droge witte wijn, visfond, kookroom, roomboter en citroensap. En als je zin hebt om uit te pakken, kun je er wat verse bieslook doorheen roeren of een klein scheutje Noilly Prat toevoegen voor een diepere smaak. Dit Franse aperitief drankje versterkt de frisheid van de wijn en geeft de saus nét dat beetje meer.
Wat als de saus niet bindt?
Soms blijft de saus wat dun, zeker als je een lichtere roomvariant gebruikt. Geen paniek, dat lossen we op met een eenvoudig maizenapapje: één eetlepel maizena gemengd met één eetlepel water. Even roeren en je saus krijgt precies de juiste dikte, zonder de smaak te verliezen. Zo blijft het resultaat heerlijk romig en toch licht.
Perfecte combinatie met vis
Witte wijnsaus is een echte klassieker bij vis. Vooral bij kabeljauw, zalm of een stukje gebakken schol komt deze saus helemaal tot z’n recht. Maar ook bij coquilles of zelfs een zacht gegaarde kipfilet werkt hij verrassend goed. Serveer er wat knapperige groenten en geroosterde aardappeltjes bij, en je hebt een maaltijd om trots op te zijn.
6 reacties
Kan je deze saus vooraf maken en later opwarmen, of gaat hij dan schiften?
Het zou kunnen gaan schiften, dus zou het wel op het moment zelf klaarmaken!
Welke fond gebruiken jullie en moet die dan worden verdund met water? Kan bouillon blokje ook?
Fond merk maakt niet veel uit hoor! Niet verdunnen en een bouillonblokje is niet aan te raden. Succes en geniet ervan!
Dank voor het delen van jullie heerlijke gerechten met toegankelijke uitleg. Ik wens jullie en jullie bruine labrador en geweldig 2021. Het kan nooit slechter dan 2020, hopelijk ??
Dankjewel Theo voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen! Jij ook een geweldig en culinair 2021 gewenst 🙂