Home Borrelhapjes en sausjes Witte wijnsaus

Witte wijnsaus

heerlijk bij vis of groenten

door SmaakMenutie
Witte wijnsaus

Klaar in 20 minuten

Een goede witte wijnsaus klinkt misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar.

Wij maken ‘m regelmatig en iedere keer zijn we weer verbaasd hoe makkelijk het eigenlijk is. Binnen 20 minuten staat deze romige saus op tafel. Ideaal als je nét even wat extra’s wilt bij een mooi visgerecht, zonder uren in de keuken te staan.

Wat zit er in?

De basis is simpel: een glas droge witte wijn, visfond, kookroom, roomboter en citroensap. En als je zin hebt om uit te pakken, kun je er wat verse bieslook doorheen roeren of een klein scheutje Noilly Prat toevoegen voor een diepere smaak. Dit Franse aperitief drankje versterkt de frisheid van de wijn en geeft de saus nét dat beetje meer.

Witte wijnsaus ingrediënten

Wat als de saus niet bindt?

Soms blijft de saus wat dun, zeker als je een lichtere roomvariant gebruikt. Geen paniek, dat lossen we op met een eenvoudig maizenapapje: één eetlepel maizena gemengd met één eetlepel water. Even roeren en je saus krijgt precies de juiste dikte, zonder de smaak te verliezen. Zo blijft het resultaat heerlijk romig en toch licht.

Witte wijnsaus maken

Perfecte combinatie met vis

Witte wijnsaus is een echte klassieker bij vis. Vooral bij kabeljauw, zalm of een stukje gebakken schol komt deze saus helemaal tot z’n recht. Maar ook bij coquilles of zelfs een zacht gegaarde kipfilet werkt hij verrassend goed. Serveer er wat knapperige groenten en geroosterde aardappeltjes bij, en je hebt een maaltijd om trots op te zijn.

Kabeljauw met witte wijnsaus maken
Lekker bij kabeljauw!
Witte wijnsaus

Witte wijnsaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 24 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml (kook)room
  • 150 ml visfond
  • 100 ml witte wijn
  • 35 g roomboter
  • 1/2 citroen
  • Verse bieslook (optioneel)
  • Scheutje Noilly Prat (optioneel)

Zo maak je het

  • Neem een steelpannetje en schenk hierin 100 ml witte wijn (naar keuze), een scheutje Noilly Prat (optioneel) en 150 ml visfond. Laat op niet te hoog vuur voor ongeveer de helft langzaam inkoken.
  • Schenk vervolgens 150 ml (kook)room toe aan het geheel en laat opnieuw inkoken tot de saus wat gaan binden.
  • Bindt de saus onvoldoende in? Bijvoorbeeld omdat je een light variant room hebt gekocht. Maak dan een papje van 1 el maizena en 1 el water en voeg dit toe.
  • Voeg een scheutje vers citroensap toe samen met een snuf zout en een goede draai aan de pepermolen.
  • Snijd 35 g roomboter in blokjes en meng deze tot slot door de saus.
  • Serveer eventueel met wat verse bieslook en voeg naar smaak extra peper en zout toe.

Witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

6 reacties

Esther 22 januari 2025 - 08:26

Kan je deze saus vooraf maken en later opwarmen, of gaat hij dan schiften?

Reply
SmaakMenutie 22 januari 2025 - 11:27

Het zou kunnen gaan schiften, dus zou het wel op het moment zelf klaarmaken!

Reply
Marleen 1 oktober 2022 - 12:06

Welke fond gebruiken jullie en moet die dan worden verdund met water? Kan bouillon blokje ook?

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2022 - 14:36

Fond merk maakt niet veel uit hoor! Niet verdunnen en een bouillonblokje is niet aan te raden. Succes en geniet ervan!

Reply
Theo 24 december 2020 - 14:54

Dank voor het delen van jullie heerlijke gerechten met toegankelijke uitleg. Ik wens jullie en jullie bruine labrador en geweldig 2021. Het kan nooit slechter dan 2020, hopelijk ??

Reply
SmaakMenutie 25 december 2020 - 10:13

Dankjewel Theo voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen! Jij ook een geweldig en culinair 2021 gewenst 🙂

Reply