Home Tips & weetjes Witte asperges koken

Witte asperges koken

door SmaakMenutie
Witte asperges schillen

Het witte goud is weer terug!

Het aspergeseizoen is weer in volle gang en dat betekent maar één ding: genieten van het witte goud!

De winkels liggen er inmiddels vol mee en de geur van verse asperges hangt alweer in de lucht. Of je nu een doorgewinterde aspergefan bent of deze seizoensgroente net begint te ontdekken, nu is het moment om ze op het menu te zetten.

Witte asperges koken

Zo schil en kook je asperges perfect

Witte asperges hebben wat aandacht nodig voordat ze op je bord belanden, maar dat is het dubbel en dwars waard. Begin met het goed schillen van de asperges: gebruik een dunschiller en werk van net onder het kopje naar beneden. Vergeet niet het houterige kontje (ongeveer 2 cm) af te snijden. Kook ze vervolgens in een laagje water en eventueel wat zout. Na zo’n 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de dikte) zijn ze gaar, en laat je ze daarna nog even 5 minuten nagaren in het warme water.

Witte asperges met ham recept

Zo krijg je perfect zachte, maar niet slappe asperges én voorkom je die vervelende taaie, vezelige bite die niet goed gegaarde asperges kunnen hebben. Nog een trucje om te weten of ze vers zijn? Door ze tegen elkaar aan te wrijven hoor je of ze kakelvers zijn. Als de asperges ‘zingen’ heb je de beste te pakken!

Heerlijk veelzijdig in de keuken

Asperges zijn niet alleen lekker klassiek met ham, krieltjes en botersaus. Denk ook eens aan variaties zoals witte asperges met gerookte zalm. Ook verrassend lekker: verwerk ze in een romige pasta, een quiche of als smaakmaker in een lunchsalade. Tip: gooi de schillen en uiteindes niet weg, want daar maak je een heerlijke, romige aspergesoep van. Niks hoeft verloren te gaan van het witte goud!

Asperge soep
Maak van het ‘afval’ nog een heerlijke aspergesoep

Naast dat ze geweldig smaken, zijn witte asperges ook nog eens supergezond. Ze bevatten weinig calorieën en zitten boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, E, K en foliumzuur. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten en werken ze vochtafdrijvend, wat helpt bij het ontgiften van je lichaam. Geen wonder dat asperges vaak worden aangeprezen als een echte lentekuur voor je lijf.

Dus: haal die pan tevoorschijn, schil je asperges en geniet volop van dit seizoenscadeautje. Voor je het weet zijn ze er niet meer en moet je weer een jaar wachten!

Witte asperges schillen

Asperges koken

Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

  • Witte asperges

Benodigdheden

  • Dunschiller
  • Scherp mes
  • Ruime (soep)pan

Zo maak je het

  • Zorg dat je verse asperges hebt. Verse asperges zijn egaal en hebben geen scheurtjes. Vaak begint een scheur onderaan de asperge en is de onderkant bovendien houtig om te zien. Door de asperges tegen elkaar aan te rollen weet je ook of ze vers zijn. Ze maken dan een 'zingend' of piepend geluid.
  • Bewaar verse asperges maximaal 2 dagen in een vochtige theedoek in de onderste (groente)lade van je koelkast. Maar het liefst koop je ze op de dag zelf.
  • Neem een scherpe dunschiller en schil de asperge van boven naar beneden rondom. Als de asperges supervers zijn dan merk je dat direct en geven ze wellicht wat vocht af.
  • Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant van de asperge af.
  • Doe een laagje water in een ruime (soep)pan en breng het water aan de kook. Plaats de asperges in de pan en kook ze ongeveer 10 minuten met deksel op de pan. Zorg dat ze net onder water aan. Teveel water zorgt voor smaakverlies.
  • Doe het vuur uit en laat nog 5-10 minuten rusten. Let op: de dikte van je asperges is medebepalend voor de kooktijd. Als alle asperges van dezelfde dikte zijn is dit het beste.
  • De asperges zijn klaar als je ze op een vork legt en hij lichtjes doorbuigt. Als je er met een scherp mes eenvoudig doorheen prikt is dat ook een goed teken.
  • Gebruik een schuimspaan om de asperges uit te pan te halen en laat even kort uitlekken. Serveer de asperges direct.

Witte asperges schillen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Hettie 24 april 2024 - 15:36

Stukje foelie, schepje suiker en zout bij het kookvocht, recept moeder.

Reply
1 2