Home <30 minuten Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

all you need is een snijplank, mes en ovenschaal!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met kip en geitenkaas

Smaakexplosie

Voor deze verrukkelijke witlofschotel met kip en geitenkaas heb je slechts een snijplank, een mes en een ovenschaal nodig.

De combinatie van gekarameliseerde witlof, zachte geitenkaas, knapperige walnoten en malse kip zorgt voor een ware smaakexplosie. En als kers op de taart: geroosterde radijsjes. Die in de oven hun scherpe bite verliezen en ineens heerlijk mild en zoet worden.

Witlof ovenschotel met kip en geitenkaas

Gekarameliseerde witlof

Witlof staat bekend om zijn licht bittere smaak, maar door het karameliseren in de oven wordt het juist zoeter. Dit proces haalt de natuurlijke suikers in de groente naar boven, waardoor witlof ineens een hele andere smaakdimensie krijgt. Dit maakt het niet alleen lekkerder, maar ook toegankelijker voor mensen, en in het bijzonder kinderen, die normaal gesproken niet zo van de bittere smaak houden. Dat maakt deze ovenschotel dus ook kidsproof!

Witlofschotel recept

Een gezonde en veelzijdige groente

Witlof is niet alleen lekker, maar ook enorm gezond. Het zit boordevol vezels, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast is het een caloriearme groente, waardoor het perfect past in een gebalanceerd eetpatroon. Witlof kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gegrild worden gegeten, waardoor je er eindeloos mee kunt variëren. In deze ovenschotel komt de groente helemaal tot zijn recht dankzij de combinatie met geitenkaas en walnoten, die de zachte en romige structuur mooi aanvullen met een hartige en knapperige twist.

Witlofschotel maken

Geroosterde radijsjes: een verrassend lekkere toevoeging

Radijsjes staan bekend om hun pittige, peperachtige smaak, maar in de oven transformeren ze compleet. Door ze te roosteren worden ze zacht en mild, met zelfs een lichtzoete ondertoon. Dit maakt ze een verrassend lekkere toevoeging aan deze schotel. Samen met de gekarameliseerde witlof en de romige geitenkaas zorgen ze voor een perfect uitgebalanceerd gerecht met een mooie mix van smaken en texturen.

Met minimale inspanning en een paar simpele ingrediënten zet je deze overheerlijke witlofschotel op tafel. Een verrassende en smaakvolle maaltijd die bewijst hoe veelzijdig witlof kan zijn en je dus niet per se de klassieke witlofschotel hoeft te maken. Hoewel deze natuurlijk ook heerlijk is!

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 117 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g geitenkaas (naturel)
  • 50 g walnoten
  • 4 stronken witlof
  • 2 kipfilets
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Handje radijsjes
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190 graden.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie en verdeel de witlof bladen. Bestrooi met 2 el bruine suiker of besprenkel met (schenk)honing. Dit zorgt voor het karameliseren.
  • Snijd 2 kipfilets door de lengte in gelijke stukken en bestrooi rondom met zout, peper en knoflookpoeder. Verdeel de kip tussen de witlof. 
  • Voeg een handje in schijfjes gesneden radijsjes toe samen met 50 g gebroken walnoten. Brokkel tevens 125 g geitenkaas over het geheel.
  • Bestrooi met 1 tl gedroogde tijm, een extra draai van de pepermolen en besprenkel met extra olijfolie. Plaats het geheel 20 minuten in de oven of tot de kip gaar is.

Witlofschotel met kip en geitenkaas

TIP

Serveer gerust met gebakken aardappeltjes als je een grote eter bent.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Cindy 13 september 2017 - 12:51

Ik hou normaal helemaal niet van witlof, vind het veel te bitter. Maar doordat het er op de foto zo lekker uit zag, dit gerecht gister toch gemaakt. En het was echt waanzinnig lekker! De combi van witlof, geitenkaas en walnoten doet het hem echt! Het bittere is er af. Echt een aanrader! Vooral als je eters krijgt is het ook nog eens super makkelijk, want je doet alles in één schaal en je schuift het zo de oven in. Je hebt er niet veel werk aan en kan je gasten toch iets culinairs voorschotelen! Super!

Reply
SmaakMenutie 13 september 2017 - 13:35

Hi Cindy, wat leuk om te horen dat je door dit recept witlof nu wél lekker vindt! Het karameliseren maakt de witlof inderdaad minder bitter en krijgt het een zoetige bite. Superlekker dus 🙂

Reply
SmaakMenutie 27 november 2018 - 11:04

Hi Floor, lekker he 🙂 Nee wij hebben ons niet laten inspireren door dit recept. Wellicht wel andersom 😉 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Marjon 1 juli 2019 - 08:21

In ons gezin van 6 personen zijn er 3 die van witlof houden, de anderen ‘gruwen’ ervan… Toch heb ik hier zin in en gaat dit vanavond op tafel komen. Wellicht krijg ik de 3 tegenstanders zover dat ze in ieder geval proeven… 😉

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2019 - 12:03

Leuk, we zijn benieuwd of het in de smaak viel! Vast wel 😉

Reply
Jannie Schipper 17 maart 2020 - 11:31

Wij hebben gisteren de gekameraliseerde witlof/ kip/geitenkaas gegeten! Het was een heerlijke maaltijd.!
Deze houd ik er echt in! Dank jullie wel ,mannen!

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 11:42

Wat leuk om te horen Jannie! Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 🙂

Reply
Marja 26 juni 2020 - 20:54

Vanavond heb ik dit voor de eerste keer gemaakt en met het gezin gegeten.
In een woord Heerlijk.
Dit recept ga ik zeker nog meer keer maken.

Dank jullie wel voor jullie heerlijke recepten- ik hou ervan ?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:00

Dat horen we graag Marja, leuk! Bedankt voor je leuke berichtje 🙂

Reply
Joop 29 september 2020 - 22:58

Heb deze ovenschotel gemaakt.
Reacties waren heerlijk vaker van dit soort ovenschotels maken,, echt heerlijk.
Bedankt voor het recept

Reply
SmaakMenutie 30 september 2020 - 10:36

Leuk om te horen Joop! Ja zeker doen, daar is het nu écht weer voor 🙂

Reply
Moniek 30 november 2020 - 15:14

Heerlijk gerecht! Heb de geitenkaas vervangen door brie, dat gaat ook goed!
Thanks weer voor dit heerlijke gerecht.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:33

Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel Moniek! En goed idee de brie, lijkt ons ook heerlijk 🙂

Reply
Marquerite 1 december 2020 - 18:41

Weer een heerlijk recept!
Hou op met me hoor ?

Reply
SmaakMenutie 2 december 2020 - 10:10

Haha sorry Marquerite 🙂 Fijn dat je ervan genoten hebt!

Reply
Henriëtte 7 april 2021 - 18:59

Wat een super heerlijke maaltijd was dit! Die walnoten met de kip en de geitenkaas…. super! Ik ben eigenlijk fan van rauwe witlof, maar dit is een blijvertje hoor! Volgende keer iets meer radijsjes erbij, want die verdwenen een beetje in de heerlijke smaken! Top!

Reply
SmaakMenutie 8 april 2021 - 08:49

Leuk te horen Henriëtte! Het is ook een favoriet bij ons op tafel 🙂

Reply
Jolanda 11 april 2021 - 21:44

Hoi Tim & Rick,
Ik heb dit recept vanavond gemaakt.
Misschien heb ik iets fout gedaan maar het was zo vochtig dat de witlof niet gekaremaliseerd was en het tegen viel. 😔

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:23

Wat jammer Jolanda! Sommige kip bevat nogal veel vocht waardoor het ietwat waterig kan worden. Wij adviseren om altijd “betere” kip te kopen. Culinaire groet, Tim & Erik 😉

Reply
Jolanda 15 april 2021 - 21:17

Ik snap nu wat ik fout heb gedaan 😊 de kip was nog niet helemaal ontdooid. Het was kip van de sligro dus aan de kwaliteit lag het niet.

Reply
SmaakMenutie 16 april 2021 - 11:59

Gelukkig ben je erachter gekomen Jolanda! Volgende keer beter 🙂

Reply
José Kaats 11 april 2021 - 22:08

Vandaag gemaakt. Erg lekker, voor herhaling vatbaar! Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:14

Leuk te horen José! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Esther 18 april 2021 - 22:29

Vraagje, kan ik de walnoten vervangen voor cashewnoten?

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:44

Zeker Esther! Zelf nooit geprobeerd maak kies vooral voor een noot die je lekker vindt 🙂

Reply
Pamela Zwart 14 april 2021 - 22:02

Heb jullie recept vorige week gemaakt en het was super lekker en gemakkelijk te maken.
Heb alleen Rocquefort gebruikt in plaats van geitenkaas. Heb het recept doorgestuurd naar de familie, goede reclame voor jullie.

Reply
SmaakMenutie 15 april 2021 - 08:57

Leuk te horen Pamela! En lekker om Rocquefort te gebruiken, goed idee! 🙂

Reply
Monique 20 april 2021 - 11:01

Kan ik dit gerecht van te voren klaar maken en later in de oven zetten?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 11:33

Ja hoor Monique, als je de ovenschaal afdekt en koel bewaard kan dat prima!

Reply
Petra 22 april 2021 - 10:30

Ohhh….Wat was dit lekker. Om je vingers bij af te likken.
Hoe krijgen jullie het toch voor elkaar om steeds weer van die lekkere recepten te creëren die ook nog eens niet moeilijk zijn om te maken.
Jullie recepten lukken altijd. Ik durf ze zelfs te kiezen als ik ze nog niet gemaakt en ik gasten krijg.
Top! Dank jullie wel.😘

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 14:36

Haha thanks Petra, leuk te horen! Dankzij enthousiaste lezers als jij krijgen wij weer de inspiratie om makkelijke en vooral lekkere recepten te bedenken 🙂 Geniet van al het lekkers op de site!

Reply
Carla 5 juli 2021 - 23:25

Wat een verrukkelijk recept. Ik heb het een beetje pittiger afgemaakt met pul biber.

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2021 - 11:11

Lekker Carla! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Marianne 29 september 2021 - 17:37

Ik heb het net in de oven geschoven. Maar ik vraag me af of deze hoeveelheden kloppen voor 2 personen? Wij zijn met 4 en heb de hoeveelheden dus x1,5 of 2 gedaan maar dat is wel erg veel, 2 volle ovenschotels! Nu maar hopen dat het zó lekker is dat het op gaat… 😅

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:08

De witlof slinkt heel erg Marianne! Wij eten met deze hoeveelheden er altijd met z’n tweeën van, maar eten er dan geen aardappeltjes oid bij 🙂

Reply
carolien bos 25 januari 2022 - 20:55

Verrukkelijk!!

Reply
Marleen 16 februari 2022 - 03:21

Na al die enthousiaste reacties wil ik deze schotel gaan maken……begrijp ik het goed dat alle blaadjes witlof los gehaald worden of alleen halveren?

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2022 - 09:42

Leuk Marleen! Alle blaadjes (behalve de buitenste) loshalen en de dikke nog even halveren 🙂

Reply
Germa 24 februari 2022 - 12:01

Welke geitenkaas gebruiken jullie? Kan ik ook Feta gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2022 - 14:13

Verse naturel geitenkaas. Feta kan ook prima! 🙂

Reply
Marjolein 1 oktober 2022 - 12:20

Ik maak sinds een week nu verschillende gerechten van jullie site. Lekker afwisselend en het belangrijkste de kids vind het ook lekker! Dit gerecht met de witlof is zeker een aanrader wij hebben genoten!

Reply
Mia 27 november 2022 - 08:57

Het was super lekker, ik was blij dat ik de volgende dag ook nog kon genieten.
😋👍
Mvg

Reply