Smaakexplosie
Voor deze verrukkelijke witlofschotel met kip en geitenkaas heb je slechts een snijplank, een mes en een ovenschaal nodig.
De combinatie van gekarameliseerde witlof, zachte geitenkaas, knapperige walnoten en malse kip zorgt voor een ware smaakexplosie. En als kers op de taart: geroosterde radijsjes. Die in de oven hun scherpe bite verliezen en ineens heerlijk mild en zoet worden.
Gekarameliseerde witlof
Witlof staat bekend om zijn licht bittere smaak, maar door het karameliseren in de oven wordt het juist zoeter. Dit proces haalt de natuurlijke suikers in de groente naar boven, waardoor witlof ineens een hele andere smaakdimensie krijgt. Dit maakt het niet alleen lekkerder, maar ook toegankelijker voor mensen, en in het bijzonder kinderen, die normaal gesproken niet zo van de bittere smaak houden. Dat maakt deze ovenschotel dus ook kidsproof!
Een gezonde en veelzijdige groente
Witlof is niet alleen lekker, maar ook enorm gezond. Het zit boordevol vezels, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast is het een caloriearme groente, waardoor het perfect past in een gebalanceerd eetpatroon. Witlof kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gegrild worden gegeten, waardoor je er eindeloos mee kunt variëren. In deze ovenschotel komt de groente helemaal tot zijn recht dankzij de combinatie met geitenkaas en walnoten, die de zachte en romige structuur mooi aanvullen met een hartige en knapperige twist.
Geroosterde radijsjes: een verrassend lekkere toevoeging
Radijsjes staan bekend om hun pittige, peperachtige smaak, maar in de oven transformeren ze compleet. Door ze te roosteren worden ze zacht en mild, met zelfs een lichtzoete ondertoon. Dit maakt ze een verrassend lekkere toevoeging aan deze schotel. Samen met de gekarameliseerde witlof en de romige geitenkaas zorgen ze voor een perfect uitgebalanceerd gerecht met een mooie mix van smaken en texturen.
Met minimale inspanning en een paar simpele ingrediënten zet je deze overheerlijke witlofschotel op tafel. Een verrassende en smaakvolle maaltijd die bewijst hoe veelzijdig witlof kan zijn en je dus niet per se de klassieke witlofschotel hoeft te maken. Hoewel deze natuurlijk ook heerlijk is!
42 reacties
Ik hou normaal helemaal niet van witlof, vind het veel te bitter. Maar doordat het er op de foto zo lekker uit zag, dit gerecht gister toch gemaakt. En het was echt waanzinnig lekker! De combi van witlof, geitenkaas en walnoten doet het hem echt! Het bittere is er af. Echt een aanrader! Vooral als je eters krijgt is het ook nog eens super makkelijk, want je doet alles in één schaal en je schuift het zo de oven in. Je hebt er niet veel werk aan en kan je gasten toch iets culinairs voorschotelen! Super!
Hi Cindy, wat leuk om te horen dat je door dit recept witlof nu wél lekker vindt! Het karameliseren maakt de witlof inderdaad minder bitter en krijgt het een zoetige bite. Superlekker dus 🙂
Hi Floor, lekker he 🙂 Nee wij hebben ons niet laten inspireren door dit recept. Wellicht wel andersom 😉 Groet, Tim- SmaakMenutie
In ons gezin van 6 personen zijn er 3 die van witlof houden, de anderen ‘gruwen’ ervan… Toch heb ik hier zin in en gaat dit vanavond op tafel komen. Wellicht krijg ik de 3 tegenstanders zover dat ze in ieder geval proeven… 😉
Leuk, we zijn benieuwd of het in de smaak viel! Vast wel 😉
Wij hebben gisteren de gekameraliseerde witlof/ kip/geitenkaas gegeten! Het was een heerlijke maaltijd.!
Deze houd ik er echt in! Dank jullie wel ,mannen!
Wat leuk om te horen Jannie! Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 🙂
Vanavond heb ik dit voor de eerste keer gemaakt en met het gezin gegeten.
In een woord Heerlijk.
Dit recept ga ik zeker nog meer keer maken.
Dank jullie wel voor jullie heerlijke recepten- ik hou ervan ?
Dat horen we graag Marja, leuk! Bedankt voor je leuke berichtje 🙂
Heb deze ovenschotel gemaakt.
Reacties waren heerlijk vaker van dit soort ovenschotels maken,, echt heerlijk.
Bedankt voor het recept
Leuk om te horen Joop! Ja zeker doen, daar is het nu écht weer voor 🙂
Heerlijk gerecht! Heb de geitenkaas vervangen door brie, dat gaat ook goed!
Thanks weer voor dit heerlijke gerecht.
Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel Moniek! En goed idee de brie, lijkt ons ook heerlijk 🙂
Weer een heerlijk recept!
Hou op met me hoor ?
Haha sorry Marquerite 🙂 Fijn dat je ervan genoten hebt!
Wat een super heerlijke maaltijd was dit! Die walnoten met de kip en de geitenkaas…. super! Ik ben eigenlijk fan van rauwe witlof, maar dit is een blijvertje hoor! Volgende keer iets meer radijsjes erbij, want die verdwenen een beetje in de heerlijke smaken! Top!
Leuk te horen Henriëtte! Het is ook een favoriet bij ons op tafel 🙂
Hoi Tim & Rick,
Ik heb dit recept vanavond gemaakt.
Misschien heb ik iets fout gedaan maar het was zo vochtig dat de witlof niet gekaremaliseerd was en het tegen viel. 😔
Wat jammer Jolanda! Sommige kip bevat nogal veel vocht waardoor het ietwat waterig kan worden. Wij adviseren om altijd “betere” kip te kopen. Culinaire groet, Tim & Erik 😉
Ik snap nu wat ik fout heb gedaan 😊 de kip was nog niet helemaal ontdooid. Het was kip van de sligro dus aan de kwaliteit lag het niet.
Gelukkig ben je erachter gekomen Jolanda! Volgende keer beter 🙂
Vandaag gemaakt. Erg lekker, voor herhaling vatbaar! Bedankt!
Leuk te horen José! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Vraagje, kan ik de walnoten vervangen voor cashewnoten?
Zeker Esther! Zelf nooit geprobeerd maak kies vooral voor een noot die je lekker vindt 🙂
Heb jullie recept vorige week gemaakt en het was super lekker en gemakkelijk te maken.
Heb alleen Rocquefort gebruikt in plaats van geitenkaas. Heb het recept doorgestuurd naar de familie, goede reclame voor jullie.
Leuk te horen Pamela! En lekker om Rocquefort te gebruiken, goed idee! 🙂
Kan ik dit gerecht van te voren klaar maken en later in de oven zetten?
Ja hoor Monique, als je de ovenschaal afdekt en koel bewaard kan dat prima!
Ohhh….Wat was dit lekker. Om je vingers bij af te likken.
Hoe krijgen jullie het toch voor elkaar om steeds weer van die lekkere recepten te creëren die ook nog eens niet moeilijk zijn om te maken.
Jullie recepten lukken altijd. Ik durf ze zelfs te kiezen als ik ze nog niet gemaakt en ik gasten krijg.
Top! Dank jullie wel.😘
Haha thanks Petra, leuk te horen! Dankzij enthousiaste lezers als jij krijgen wij weer de inspiratie om makkelijke en vooral lekkere recepten te bedenken 🙂 Geniet van al het lekkers op de site!
Wat een verrukkelijk recept. Ik heb het een beetje pittiger afgemaakt met pul biber.
Lekker Carla! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
Ik heb het net in de oven geschoven. Maar ik vraag me af of deze hoeveelheden kloppen voor 2 personen? Wij zijn met 4 en heb de hoeveelheden dus x1,5 of 2 gedaan maar dat is wel erg veel, 2 volle ovenschotels! Nu maar hopen dat het zó lekker is dat het op gaat… 😅
De witlof slinkt heel erg Marianne! Wij eten met deze hoeveelheden er altijd met z’n tweeën van, maar eten er dan geen aardappeltjes oid bij 🙂
Verrukkelijk!!
Na al die enthousiaste reacties wil ik deze schotel gaan maken……begrijp ik het goed dat alle blaadjes witlof los gehaald worden of alleen halveren?
Leuk Marleen! Alle blaadjes (behalve de buitenste) loshalen en de dikke nog even halveren 🙂
Welke geitenkaas gebruiken jullie? Kan ik ook Feta gebruiken?
Verse naturel geitenkaas. Feta kan ook prima! 🙂
Ik maak sinds een week nu verschillende gerechten van jullie site. Lekker afwisselend en het belangrijkste de kids vind het ook lekker! Dit gerecht met de witlof is zeker een aanrader wij hebben genoten!
Het was super lekker, ik was blij dat ik de volgende dag ook nog kon genieten.
😋👍
Mvg