Een cheesecake zonder ovenstress
Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.
Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.
Heerlijke crunchy bodem
De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.
Romige vulling met een twist
De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.
Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).
Salted caramel: makkelijker dan je denkt
Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.
De finale
Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!
72 reacties
Ik had het probleem dat bij het omscheppen van de roomkaas door de slagroom ik het niet gemengd kreeg. Het werden allemaal dikke klontjes….
Daarom maar wat steviger geschept, wat ook niet hielp..🤔
Hoopte dat het wat zou smelten door de gelatine en gesmolten chocolade, maar hoewel dat mengen prima ging , losten de klontjes niet op 😢
Uiteindelijk alles door een grote zeef gehaald 🙈
Dat hielp wel maar vraag me af of de taart wel stevig gaat worden, hij staat nu op te stijven in de koelkast.
Las in 1 vd replies dat het fout kan gaan als ik de caramel erop giet?
Wat had ik aan het begin beter moeten doen? Eerst de roomkaas op kamertemperatuur laten komen zodat die zachter was geweest?
Of geduldiger en langer moeten blijven omscheppen?
Hoi Miranda, wellicht was je roomkaas erg hard? Het wil nog wel eens verschillen per merk namelijk. Monchou is bijvoorbeeld echt zachte roomkaas en goed te bewerken. Je zou bijvoorbeeld ook de roomkaas eerst even kunnen los mengen (of inderdaad op kamertemperatuur laten komen). En het vergt ook wel een beetje geduld… Gelukkig zijn wat klontjes niet per se erg, maar ik snap dat het vervelend is. Als de taart lang genoeg in de koeling staat moet het goed komen met de caramel. Hoop dat het gelukt is en de taart goed smaakt(e)!
Hoi, mijn roomkaas was idd nog erg hard.. ik heb het nogmaals gemaakt en toen de roomkaas om kamertemperatuur laten komen en eerst losgemaakt. Toen ging het erdoorheen scheppen ook veel beter. Maar nog altijd niet geheel klontjes vrij maar véél beter.
Wel zakte hij de eerste keer alsnog een beetje in na toevoegen van de maar dat had ik gezien een eerdere reactie al verwacht..
In beiden gevallen was de smaak wel goed volgens de proefkonijnen 😀
Volgende keer ga ik de roomkaas iets verdunnen/ vervangen met klein beetje kwark, want dat hielp bij juliie limoncello tiramisu ook prima!
*toevoegen van de caramelsaus.
En ik heb de 2e keer deels mascarpone gebruikt ipv monchou. Voor mijn gevoel is dat nog net iets zachter.
Fijn Miranda! En goed idee om de roomkaas iets te verdunnen 🙂
De taart ziet er heerlijk uit en ik wil hem ook gaan maken! Hoe groot is de springvorm die je hiervoor gebruikt?
Een springvorm van 22cm Linda! Geniet ervan 🙂
Deze wil ik ook gaan maken mon Chou is dat iets zoals roomkaas Philadelphia?
(België) of ik zal nr Albert heyn moeten daar zullen ze vast wel mon Chou hebben en ook die chocolade want hier niet te vinden ga zeker op zoek want deze lijkt mij heerlijk lekker bedankt om het recept te delen 👍
Bij de AH hebben ze het zeker Sabine! Maar je kan ook Philadelphia gebruiken hoor. Zolang het maar roomkaas is 🙂 Geniet ervan!
Ik wil hem graag gaan maken, maar hoe lang blijft hij houdbaar?
Niet langer dan 2 dagen Demi!
Deze taart lijkt me heerlijk! Als ik hem een dag vantevoren maak, moet hij dan in de koelkast worden bewaard?
Hoi Phily, ja je kan ‘m gerust in de koelkast bewaren hoor!