Home Desserts en taarten Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

met karamelsaus topping!

door SmaakMenutie
Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Een cheesecake zonder ovenstress

Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.

Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.

Tony's Chocolonely cheesecake recept

Heerlijke crunchy bodem

De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.

Romige vulling met een twist

De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.

Tony's Chocolonely cheesecake

Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).

Salted caramel: makkelijker dan je denkt

Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.

Karamelsaus maken

De finale

Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Tony's Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 208 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g roomkaas
  • 125 g roomboter
  • 50 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 3 gelatineblaadjes
  • 2 pakken Oreo koekjes
  • 2 repen Tony's Chocolonely karamel-zeezout
  • Salted caramel (optioneel)

Zo maak je het

  • Verkruimel 2 pakken Oreo koekjes tot ze goed fijn zijn. Dit kan in de keukenmachine, de bak van je staafmixer, de vijzel of doe een schone theedoek in een kom en stamp fijn met een (koffie)mok.
  • Smelt op laag vuur 125 g roomboter in een pannetje (niet laten koken). Bedek ondertussen de bodem van de springvorm (22 cm) met een stuk bakpapier (gebruik de onderkant als mal). De zijkanten van de springvorm vet je goed in met wat boter.
  • Vermeng met een lepel de gesmolten boter goed met het Oreo-kruim totdat al het kruim bedekt is met wat boter. Bedek vervolgens met dit mengsel de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de onderkant van een lepel zodat het goed is verdeeld over de bodem. Zet even weg in de koeling.
  • Week 3 gelatineblaadjes in een kommetje met 3 el water. Klop terwijl de gelatine weekt 250 ml slagroom op met 50 g kristalsuiker.
  • Terwijl de slagroom opgeklopt wordt kan je 1 reep Tony's Chocolonely alvast au-bain-marie smelten (kook water in een pan en plaats daarin een kommetje of andere pan met de reep chocolade zodat het smelt).
  • Voeg zodra de slagroom opgeklopt is in fases de roomkaas (bijvoorbeeld MonChou) toe aan de slagroom. Zorg dat de boel stevig blijft.
  • Laat de gelatine in een pannetje op laag vuur oplossen (niet laten koken) en roer de gelatine vervolgens door het mengsel.
  • Zodra de chocolade gesmolten is voeg je deze ook toe aan het roomkaas-slagroom mengsel. Meng rustig door het geheel.
  • Haal de bodem uit de koeling en giet het mengsel in de springvorm. Laat het nu afkoelen en opstijven in de koeling. Minstens 1 uur, maar liever langer!
  • Ondertussen kan je (optioneel) de salted caramel maken .
  • Verdeel de salted caramel over de taart en maak af door wat gehakte stukjes Tony van de tweede reep over de taart te verspreiden.

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

72 reacties

Miranda 3 augustus 2021 - 15:29

Ik had het probleem dat bij het omscheppen van de roomkaas door de slagroom ik het niet gemengd kreeg. Het werden allemaal dikke klontjes….
Daarom maar wat steviger geschept, wat ook niet hielp..🤔
Hoopte dat het wat zou smelten door de gelatine en gesmolten chocolade, maar hoewel dat mengen prima ging , losten de klontjes niet op 😢
Uiteindelijk alles door een grote zeef gehaald 🙈
Dat hielp wel maar vraag me af of de taart wel stevig gaat worden, hij staat nu op te stijven in de koelkast.
Las in 1 vd replies dat het fout kan gaan als ik de caramel erop giet?

Wat had ik aan het begin beter moeten doen? Eerst de roomkaas op kamertemperatuur laten komen zodat die zachter was geweest?
Of geduldiger en langer moeten blijven omscheppen?

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 13:11

Hoi Miranda, wellicht was je roomkaas erg hard? Het wil nog wel eens verschillen per merk namelijk. Monchou is bijvoorbeeld echt zachte roomkaas en goed te bewerken. Je zou bijvoorbeeld ook de roomkaas eerst even kunnen los mengen (of inderdaad op kamertemperatuur laten komen). En het vergt ook wel een beetje geduld… Gelukkig zijn wat klontjes niet per se erg, maar ik snap dat het vervelend is. Als de taart lang genoeg in de koeling staat moet het goed komen met de caramel. Hoop dat het gelukt is en de taart goed smaakt(e)!

Reply
Miranda 17 augustus 2021 - 13:23

Hoi, mijn roomkaas was idd nog erg hard.. ik heb het nogmaals gemaakt en toen de roomkaas om kamertemperatuur laten komen en eerst losgemaakt. Toen ging het erdoorheen scheppen ook veel beter. Maar nog altijd niet geheel klontjes vrij maar véél beter.
Wel zakte hij de eerste keer alsnog een beetje in na toevoegen van de maar dat had ik gezien een eerdere reactie al verwacht..
In beiden gevallen was de smaak wel goed volgens de proefkonijnen 😀
Volgende keer ga ik de roomkaas iets verdunnen/ vervangen met klein beetje kwark, want dat hielp bij juliie limoncello tiramisu ook prima!

Reply
Miranda 17 augustus 2021 - 13:26

*toevoegen van de caramelsaus.

En ik heb de 2e keer deels mascarpone gebruikt ipv monchou. Voor mijn gevoel is dat nog net iets zachter.

Reply
SmaakMenutie 18 augustus 2021 - 11:08

Fijn Miranda! En goed idee om de roomkaas iets te verdunnen 🙂

Linda 18 mei 2021 - 11:54

De taart ziet er heerlijk uit en ik wil hem ook gaan maken! Hoe groot is de springvorm die je hiervoor gebruikt?

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2021 - 10:41

Een springvorm van 22cm Linda! Geniet ervan 🙂

Reply
Sabine 9 april 2021 - 23:27

Deze wil ik ook gaan maken mon Chou is dat iets zoals roomkaas Philadelphia?
(België) of ik zal nr Albert heyn moeten daar zullen ze vast wel mon Chou hebben en ook die chocolade want hier niet te vinden ga zeker op zoek want deze lijkt mij heerlijk lekker bedankt om het recept te delen 👍

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 10:47

Bij de AH hebben ze het zeker Sabine! Maar je kan ook Philadelphia gebruiken hoor. Zolang het maar roomkaas is 🙂 Geniet ervan!

Reply
Demi 30 januari 2021 - 17:03

Ik wil hem graag gaan maken, maar hoe lang blijft hij houdbaar?

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 13:27

Niet langer dan 2 dagen Demi!

Reply
Phily 20 december 2020 - 08:14

Deze taart lijkt me heerlijk! Als ik hem een dag vantevoren maak, moet hij dan in de koelkast worden bewaard?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 09:30

Hoi Phily, ja je kan ‘m gerust in de koelkast bewaren hoor!

Reply
1 4 5 6 7