Home Desserts en taarten Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

met karamelsaus topping!

door SmaakMenutie
Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Een cheesecake zonder ovenstress

Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.

Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.

Tony's Chocolonely cheesecake recept

Heerlijke crunchy bodem

De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.

Romige vulling met een twist

De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.

Tony's Chocolonely cheesecake

Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).

Salted caramel: makkelijker dan je denkt

Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.

Karamelsaus maken

De finale

Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Tony's Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 208 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g roomkaas
  • 125 g roomboter
  • 50 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 3 gelatineblaadjes
  • 2 pakken Oreo koekjes
  • 2 repen Tony's Chocolonely karamel-zeezout
  • Salted caramel (optioneel)

Zo maak je het

  • Verkruimel 2 pakken Oreo koekjes tot ze goed fijn zijn. Dit kan in de keukenmachine, de bak van je staafmixer, de vijzel of doe een schone theedoek in een kom en stamp fijn met een (koffie)mok.
  • Smelt op laag vuur 125 g roomboter in een pannetje (niet laten koken). Bedek ondertussen de bodem van de springvorm (22 cm) met een stuk bakpapier (gebruik de onderkant als mal). De zijkanten van de springvorm vet je goed in met wat boter.
  • Vermeng met een lepel de gesmolten boter goed met het Oreo-kruim totdat al het kruim bedekt is met wat boter. Bedek vervolgens met dit mengsel de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de onderkant van een lepel zodat het goed is verdeeld over de bodem. Zet even weg in de koeling.
  • Week 3 gelatineblaadjes in een kommetje met 3 el water. Klop terwijl de gelatine weekt 250 ml slagroom op met 50 g kristalsuiker.
  • Terwijl de slagroom opgeklopt wordt kan je 1 reep Tony's Chocolonely alvast au-bain-marie smelten (kook water in een pan en plaats daarin een kommetje of andere pan met de reep chocolade zodat het smelt).
  • Voeg zodra de slagroom opgeklopt is in fases de roomkaas (bijvoorbeeld MonChou) toe aan de slagroom. Zorg dat de boel stevig blijft.
  • Laat de gelatine in een pannetje op laag vuur oplossen (niet laten koken) en roer de gelatine vervolgens door het mengsel.
  • Zodra de chocolade gesmolten is voeg je deze ook toe aan het roomkaas-slagroom mengsel. Meng rustig door het geheel.
  • Haal de bodem uit de koeling en giet het mengsel in de springvorm. Laat het nu afkoelen en opstijven in de koeling. Minstens 1 uur, maar liever langer!
  • Ondertussen kan je (optioneel) de salted caramel maken .
  • Verdeel de salted caramel over de taart en maak af door wat gehakte stukjes Tony van de tweede reep over de taart te verspreiden.

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

72 reacties

diesveld 30 november 2019 - 13:48

Hallo

Gisteren de taart gemaakt twee uur in de koelkast op laten stijven toen de salt caramel lauw erover gegoten en toen storte de taart in hoe kan dit????? Hij smaakte wel super alleen was niet meer zo mooi

Reply
SmaakMenutie 1 december 2019 - 11:18

Wat jammer! Wellicht heb je de slagroom en MonChou te lang geklopt waardoor de luchtigheid verdwenen is? Gelukkig was de smaak wel lekker 🙂

Reply
Carina 1 november 2019 - 14:22

Welke maat taartvorm hebben julllie gebruikt?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 10:41

Een springvorm van 22cm!

Reply
Femke 18 juni 2019 - 23:37

Hoi!

Ik heb de taart gemaakt, en ook de karamel zeezout voor de top. Ik wil deze taart mee naar kantoor meenemen, maar kan daar de karamel niet opwarmen in een pan. Hoelang vantevoren kan ik de karamel op de taart doen voor serveren?

Ben erg benieuwd, maar ziet er heerlijk uit!

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2019 - 11:49

Hoi Femke, als je het doet vlak voor je naar kantoor gaat is dat prima hoor. Hooguit wordt de karamel wat harder maar de smaak zal top zijn. Succes!

Reply
Nora 3 juni 2019 - 18:48

Hi,
Zou ik deze ook als een mini variant kunnnen maken… dus dat ik een vorm gebruik met 12mini’s. En moet ik ze dan eerst uit de vorm halen alvorens ik de karamel erop doe?
Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2019 - 19:32

Hi Nora, ja hoor dat kan! Ik zou ze inderdaad eerst uit de vorm halen en dan pas de karamel erop doen. Succes en geniet ervan!

Reply
Elly 9 december 2018 - 20:25

Smaakmenutie…..kan je hier ook een toetje van maken? Als je dan de gelatine bv weglaat wordt het net iets smeuiger lijkt me of heb je soms een andere tip. De combi lijkt me erg lekker.

Reply
SmaakMenutie 10 december 2018 - 18:49

Hoi Elly, je kan hier zeker een toetje van maken! Alleen hoef je dan niet per se de gelatine weg te laten hoor ? De combi is inderdaad heerlijk!

Reply
1 3 4 5 6 7