Home Desserts en taarten Tiramisù-limoncellotaart

Tiramisù-limoncellotaart

binnen een half uur op tafel!

door SmaakMenutie

Maak mij blij

Wij zijn echt gek op limoncello. Traditiegetrouw verschijnt deze fles na een avond tafelen met vrienden op tafel. En wat is er nu leuker en lekkerder om deze likeur te verwerken in een luchtige tiramisu. Deze no-bake tiramisu met limoncello is heerlijk als dessert, maar is bijvoorbeeld ook leuk om te trakteren als je jarig bent (of een andere feestelijke aangelegenheid). En geen zorgen voor de niet-alcohol-drinker of de dames die in verwachting zijn; de alcohol verdampt geheel. ‘Tiramisù’ (Italiaans) betekent letterlijk ’trek mij omhoog’, oftewel: maak mij blij. Nou dat gaat met deze variant wel lukken. Moeilijk? Nee, zeker niet. Binnen 30 minuten klaar. Zie de video hieronder maar. Abonneer je nu ook op ons YouTube kanaal, daar hebben we nog veel meer video’s van makkelijke en overheerlijke recepten! Op zoek naar meer taarten? Kijk dan even hier.

Tiramisu-limoncellotaart

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 147 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 200 g (magere) kwark
  • 300 ml slagroom (evt. kant-en-klaar)
  • 100 ml limoncello
  • 2 citroenen
  • 1 pak lange vingers (28 stuks)
  • 1 zakje klopfix
  • 6 el poedersuiker
  • 2 el lemon curd
  • 3 tl kristalsuiker
  • Geschaafde amandelen

Zo maak je het

  • Verwarm 100 ml limoncello met het sap van 2 citroenen en 3 tl suiker en laat dit zachtjes 5 minuutjes koken. Schenk over in een platte schaal of diep bord.
  • Roer met een garde of spatel (of keukenmachine) 250 g mascarpone los samen met 200 g kwark en 2 á 3 el lemon curd.
  • Klop 300 ml slagroom (hier is de keukenmachine wel heel handig voor) lobbig en voeg hier 1 zakje klopfix aan toe en 6 el poedersuiker.
  • Meng de slagroom met een spatel voorzichtig door het mascarpone- en kwarkmengsel (niet te hard roeren anders verdwijnt de luchtigheid).
  • Dip nu de lange vingers, kort in het limoncello-mengsel en bedek hiermee de bodem van een ingevette springvorm (18 cm). Zorg dat de lange vingers vochtig zijn maar nog wel stevig. Bedek de lange vingers vervolgens met de helft van het mascarpone- kwarkmengsel. Herhaal deze stap nogmaals zodat je eindigt met een laag mascarpone-kwark.
  • Laat de taart nu minstens een uur opstijven in de koelkast. Voor het serveren maak je het af met wat citroenrasp, poedersuiker en wat geschaafde amandelen. Buon appetito!

Tiramisu limoncelloRecept tiramisu limoncello

TIP

Klopfix (van dr. Oetker) kan je gewoon in de supermarkt kopen. Dit zorgt voor stevigheid van je slagroom.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

47 reacties

Marjolijn 11 november 2017 - 15:59

Jaaaa.. dit is het perfecte nagerecht voor met kerst :).

Reply
SmaakMenutie 12 november 2017 - 10:25

Hoi Marjolijn, dit recept is zeker ideaal voor met Kerst! En ook nog makkelijk om te maken 😉 Eetsmakelijk alvast!

Reply
Marja 12 november 2017 - 23:48

Ook lekker voor bij koffie denk ik ?

Reply
SmaakMenutie 13 november 2017 - 09:30

Jazeker! 🙂

Reply
Annemarie 15 november 2017 - 16:48

Zo te zien moet de fles weer uit de vriezer gevist gaan worden?

Reply
SmaakMenutie 15 november 2017 - 17:11

Dat zou ik zeker doen 😉 Geniet ervan!

Reply
Frieda 16 november 2017 - 08:43

Lijkt me heerlijk, maar blijft het niet aan de bodem en kant plakken van de springvorm?

Reply
SmaakMenutie 16 november 2017 - 10:21

Hoi Frieda, hij is ook heerlijk! Als je de bodem goed invet met boter blijft het zeker niet plakken. Je kan ook een stukje bakpapier knippen in de vorm van de bodem (gebruik de onderkant als mal, dan heb je direct de maat 😉 ). Als je de springvorm losmaakt dan kan je eventueel met een scherp mesje langs de rand gaan, dan komt het helemaal goed. No worries dus!

Reply
Ineke 19 november 2017 - 14:01

Superlekker recept. Als nagerecht of bij de koffie. Volle kwark gebruikt en 3 flinke eetlepels lemon curd.

Reply
SmaakMenutie 19 november 2017 - 16:25

Mmm lekker Ineke! Dan was die van jou nog net iets zoeter en je kan inderdaad zowel volle als magere kwark gebruiken 🙂

Reply
Jacintha 30 november 2017 - 16:56

Stomme vraag misschien, maar waar koop ik lemon curd?

Reply
SmaakMenutie 30 november 2017 - 18:37

Hoi Jacintha, lemon curd kan je gewoon bij de (meeste) supermarkten kopen. Wij hebben van het merk ‘Chivers’ bij de AH gekocht.

Reply
Hilde 2 december 2017 - 13:00

Kan ik deze een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 2 december 2017 - 15:21

Hi Hilde, jazeker dat kan!

Reply
Brigit 20 december 2017 - 13:34

Kan hij in de vriezer?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2017 - 15:00

Hallo Brigit, dat hebben wij nog niet geprobeerd. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dat de tiramisu ten goede komt. Maar je kan ‘m makkelijk 1 of 2 dagen van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren 🙂 Veel plezier!

Reply
Laura 10 juli 2018 - 16:11

Is hier geen gelatine in nodig? Is de klop-fix stevig genoeg?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2018 - 10:51

Hi Laura, nee hoor je hebt geen gelatine nodig. Klop-fix is voldoende. Smakelijk! 🙂

Reply
Riet 28 december 2018 - 11:55

Als je opgeklopte slagroom hebt moet er dan nog klopfix door ??en de slagroom is al gezoet
Groet Riet

Reply
SmaakMenutie 28 december 2018 - 12:17

Hallo Riet, nee als je al opgeklopte slagroom hebt dan hoeft dat niet meer! 🙂

Reply
Riet 17 januari 2019 - 23:17

Heerlijk recept vele toetjes met limoncello gegeten maar deze sprong er uit
Bedankt
Ik ga dit nog vaak maken
Groetjes

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2019 - 09:47

Hoi Riet, wat fijn dat ‘ie in de smaak viel en dat alles is gelukt! 🙂 Leuk dat je de tiramisu nog vaak gaat maken. Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Karin 27 oktober 2019 - 20:41

Gisteren gemaakt als nagerecht voor na een etentje. Heerlijk!
De restjes vandaag opgesmult, toen was dectiramisu nog lekkerder. Zeker boor herhaling vatbaar!

Reply
SmaakMenutie 28 oktober 2019 - 09:31

Leuk om te horen Karin! Heerlijk inderdaad als nagerecht. Fijn dat je ervan gesmuld hebt 🙂

Reply
Pon 1 november 2019 - 13:00

Wat heerlijk!! Echt een aanrader. De kids vonden het ook verrukkelijk. Is er nog een alternatief voor de garnering?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 10:51

Fijn om te horen dat de taart bij iedereen in de smaak viel! Wat dacht je als alternatief van witte chocolade? 🙂

Reply
Sandra 20 maart 2020 - 15:53

Klopt het wel springvorm 18 cm moet dit niet 28 cm zijn?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2020 - 11:29

Hi Sandra, dat klopt hoor! Maar je zou er ook een van 28 kunnen gebruiken, alleen is-ie dan wat platter 🙂

Reply
Silke 9 april 2020 - 21:01

Is het lekker nog wat limoncello door het kwarkmengsel te roeren? Of word dit dan teveel

Reply
SmaakMenutie 10 april 2020 - 12:25

Hoi Silke, klinkt heerlijk maar dan wordt het te nat en blijft het mengsel niet stevig. Beter een glaasje erbij drinken 😉

Reply
Edith 1 juli 2020 - 19:00

Wat kan ik gebruiken in plaats van limoncello ?

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2020 - 10:50

Oei, dat is lastig want limoncello (de naam zegt het al) is erg belangrijk in dit recept. Wil je geen alcohol of wil je liever een andere likeur gebruiken?

Reply
Sonja 19 december 2020 - 21:23

Heb je een alcoholvrij alternatief?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 09:28

Er bestaat een alcoholarm alternatief die te koop is bij AH!

Reply
Negin 10 juni 2021 - 07:14

Welke product kan je het best gebruiken als alcoholarm alternatief?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 11:12

Als het om alcoholarm gaat, zou ik het iets langer in laten koken dan verdampt er meer alcohol (na 15 minuten is al 50% van de alcohol verdwenen). En sowieso blijft er wat vocht over waardoor je minder gebruikt dan de 100 ml

Reply
Miranda 3 augustus 2021 - 16:01

Deze was echt heerlijk! Heel simpel en snel kunnen maken in een uurtje tijd! Heerlijk fris en luchtig!
Hij was heel snel op!

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 13:11

Leuk om te horen Miranda, fijn dat de tiramisu in de smaak viel 🙂

Reply
Astrid v. puijenbroek 24 november 2021 - 12:41

Ziet er heerlijk uit en ga het met Sinterklaas maken. Mijn vraag is: moet ik de geschaafde amandelen die ik bij de supermarkt gekocht heb eerst nog roosteren? Ze zien er zo bleek uit

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:54

Mag, maar hoeft niet. Geniet ervan!

Reply
Audrey Van der Hoorn 18 september 2022 - 23:56

Ik vond geroosterd lekkerder. De pure (bleke) variant had weinig smaak.

Reply
Anita Vermeltfoort 9 december 2022 - 11:09

Kan ik ook minder suiker doen?

Reply
SmaakMenutie 14 december 2022 - 16:55

Suiker is wel belangrijk voor de smaak, maar je kan gerust iets minder gebruiken hoor 🙂

Reply
Anita Vermeltfoort 21 december 2022 - 10:27

Heb ‘m gemaakt… het was echt heerlijk!! Met kerst maak ik deze in glaasjes… echt een aanrader!! Bedankt smaakmuntie voor alweer een geweldig recept 👍🏼👍🏼

Reply
Imke 22 mei 2023 - 00:50

Zou het als dessert ook genoeg zijn voor 10 personen ?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 13:07

Jazeker! 🙂

Reply
Annelies Oremus 3 oktober 2023 - 12:58

Uitgeprobeerd en het smaakte verrukkelijk! En een heel makkelijk recept. Ga dit toetje voor mijn Boekenclub vriendinnen maken. We zijn met z’n achten😄

Reply