Broodpannenkoek
Wist je dat ‘roti’ letterlijk eigenlijk simpelweg ‘brood’ betekent? Terwijl als we het in Nederland hebben over roti we eigenlijk het bekende Surinaamse gerecht ‘roti kip massala’ bedoelen.
Bestaande uit een zachte, luchtige broodpannenkoek met kruidige kip massala, kousenband, aardappelen en een eitje. De basis van een goede roti zit ‘m niet alleen in de perfect gekruide kip, maar zeker ook in de roti vellen.

Als je een écht lekkere roti wilt, ga dan naar een (Surinaamse) toko. Daar vind je namelijk de authentieke roti vellen, bereid met onder andere gele spliterwten. Deze zijn echt een wereld van verschil met de supermarktvarianten, die vaak taaier en veel minder smaakvol zijn.
De oorsprong
Toen in de late 19e eeuw Hindoestaanse arbeiders vanuit India naar Suriname kwamen, brachten ze niet alleen hun cultuur mee, maar ook hun keukengeheimen. Eén daarvan was roti, een broodpannenkoek dat vaak gegeten werd met groenten en curry.

In het warme Suriname mengde deze traditie zich met lokale smaken: kousenband, eieren, aardappelen en kip werden al snel vaste onderdelen van het gerecht. Zo ontstond een nieuwe variant van roti, vol Surinaamse invloeden. Wat begon als een herinnering aan thuis, is nu niet meer weg te denken uit de Surinaamse eetcultuur.
De perfecte kip massala bereiden
Voor een goede roti kip massala begint alles met de kip. Gebruik bij voorkeur kipdijfilet (of kip met bot) voor extra smaak. Kipfilet zou op zich kunnen, maar de kip wordt extra mals dankzij het kleine vetrandje dat de kipdijfilet heeft. Verhit een ruime pan (bekijk hier welke gietijzeren braadpan wij zelf in de keuken gebruiken) met een scheutje zonnebloemolie en bak de kip allereerst goudbruin aan.
Voeg vervolgens een royale hoeveelheid masala kerrie en gemalen komijnzaad toe en bak even mee. Snijd twee tomaten grof en bak ze kort mee, zodat ze hun smaak goed afgeven. Hierna blussen we onze roti af met water en voegen we een kippenbouillon blokje toe. Daarna gaan de aardappelen erbij en laten we alles zo’n drie kwartier rustig pruttelen, zodat de smaken goed in de kip en aardappelen trekken.

Voor extra pit kan je een madame Jeanette peper toevoegen. Maar pas op: deze Surinaamse peper is loeiheet! Laat de peper ongeveer tien minuten meekoken voor een subtiele scherpte, of langer als je van echt pittig houdt. En we spreken uit ervaring als we ze zeggen dat het echt heel spicy wordt als je de peper te lang mee laat pruttelen.
Kousenband en eitjes
Terwijl de kip suddert koken we de kousenband beetgaar. Snijd de lange bonen in stukjes van 3-5 centimeter en kook ze zo’n acht minuten in (gezouten) water. Vervolgens roerbak je ze met een gesnipperd uitje en een fijngesneden teentje knoflook voor extra smaak. Daarnaast koken we twee eieren hard. Die eitjes zijn echt een onmisbaar onderdeel van roti kip massala.

Serveren en genieten
De vellen kun je kort opwarmen in de oven of pan (of zelfs de magnetron). Ze blijven dan goed vouwbaar maar de kou is er wel vanaf. Verdeel vervolgens de kip massala, aardappelen en kousenband over het bord, leg er een eitje bij en serveer met een (warm) roti vel. Dit gerecht kent overigens veel varianten, afhankelijk van familietradities en persoonlijke voorkeuren maar deze versie is wat ons betreft de allerlekkerste. En vergeet niet: roti eet je met je handen!
140 reacties
Vandaag weer dit recept gemaakt want ik krijg morgen eters.
Gegarandeerd een succes morgen. Dank je wel hiervoor!❤
Leuk om te horen Marlies! We hopen dat iedereen ervan genoten heeft 🙂
Het was weer heerlijk, je mag er wel ff bijblijven maar de smaak is een 10
Fijn dat het in de smaak viel, leuk!!
Zelf roti maken. Dit is zoals ik het altijd doe. Best veel werk maar o zo lekker.
Roti (met aardappelen gevuld)
Ingrediënten:
Voor het deeg:
500 gram bloem
20 gram gist
1 ½ dl koud water + 1 ½ dl melk
2 el olie of gesmolten boter
Bereiding:
Meng de bloem met zout en gist. Voeg bij kleine hoeveelheden de vloeistof (evt. ook olie of boter) toe, terwijl je de massa flink kneedt, zodat er een deeg ontstaat. Het deeg een tijdje laten staan b.v. een uur en dan weer flink kneden. Dit een paar keer herhalen. Vorm daarna bolletjes ter grootte van een ei. Druk de bolletjes plat, doe er wat van de vulling op en draai de randen van het deeg weer aan elkaar, zodat er weer een bolletje ontstaat. Nu weer plat drukken en voorzichtig uitrollen, zodat de vulling er precies tussen komt te zitten.
Het deeg hoort gebakken te worden op een dikke, ronde, ijzeren plaat, de roti-pan. Je kunt deze pan echter vervangen door een met een vrij dikke bodem.
Laat de pan heet worden. Zo heet dat als je er bloem op gooit deze direct schroeit. Smeer de roti aan beide kanten in met gesmolten boter of olie en bak ze aan beide zijden. Tijdens het bakken druk je de roti aan beide zijden plat.
Hi John, bedankt voor je uitleg! Dat gaan we een keer proberen. Gezien de grootte van je tekst heb ik de vulling even verwijderd, maar aan de roti zelf hebben onze lezers zeker wat, dank!
Prima hoor, maar de vulling is wel een belangrijk(e) onderdeel (smaakmaker)bij het maken van de roti.
Heerlijk recept, gemakkelijk en naar eigen smaak te maken. In ieder geval veel lekkerder dan wanneer ik het als afhaalgerecht of in het restaurant eet want daar is het snel snel en nu kan alles lekker lang intrekken. Oh ja, ik zou het inderdaad wel ruim van tevoren klaarmaken en de volgende dag is hij eigenlijk nog lekkerder. Selamat makan / njang sweetie
Thanks voor je leuke bericht Werner! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Rotti staat nu lekker te pruttelen de vellen bij de supermarkt gehaald bedankt voor dit heerlijke recept
Lekker Annet, geniet ervan! 🙂