Broodpannenkoek
Wist je dat ‘roti’ letterlijk eigenlijk simpelweg ‘brood’ betekent? Terwijl als we het in Nederland hebben over roti we eigenlijk het bekende Surinaamse gerecht ‘roti kip massala’ bedoelen.
Bestaande uit een zachte, luchtige broodpannenkoek met kruidige kip massala, kousenband, aardappelen en een eitje. De basis van een goede roti zit ‘m niet alleen in de perfect gekruide kip, maar zeker ook in de roti vellen.
Als je een écht lekkere roti wilt, ga dan naar een (Surinaamse) toko. Daar vind je namelijk de authentieke roti vellen, bereid met onder andere gele spliterwten. Deze zijn echt een wereld van verschil met de supermarktvarianten, die vaak taaier en veel minder smaakvol zijn.
De oorsprong
Toen in de late 19e eeuw Hindoestaanse arbeiders vanuit India naar Suriname kwamen, brachten ze niet alleen hun cultuur mee, maar ook hun keukengeheimen. Eén daarvan was roti, een broodpannenkoek dat vaak gegeten werd met groenten en curry.
In het warme Suriname mengde deze traditie zich met lokale smaken: kousenband, eieren, aardappelen en kip werden al snel vaste onderdelen van het gerecht. Zo ontstond een nieuwe variant van roti, vol Surinaamse invloeden. Wat begon als een herinnering aan thuis, is nu niet meer weg te denken uit de Surinaamse eetcultuur.
De perfecte kip massala bereiden
Voor een goede roti kip massala begint alles met de kip. Gebruik bij voorkeur kipdijfilet (of kip met bot) voor extra smaak. Kipfilet zou op zich kunnen, maar de kip wordt extra mals dankzij het kleine vetrandje dat de kipdijfilet heeft. Verhit een ruime pan met een scheutje zonnebloemolie en bak de kip allereerst goudbruin aan.
Voeg vervolgens een royale hoeveelheid masala kerrie en gemalen komijnzaad toe en bak even mee. Snijd twee tomaten grof en bak ze kort mee, zodat ze hun smaak goed afgeven. Hierna blussen we onze roti af met water en voegen we een kippenbouillon blokje toe. Daarna gaan de aardappelen erbij en laten we alles zo’n drie kwartier rustig pruttelen, zodat de smaken goed in de kip en aardappelen trekken.
Voor extra pit kan je een madame Jeanette peper toevoegen. Maar pas op: deze Surinaamse peper is loeiheet! Laat de peper ongeveer tien minuten meekoken voor een subtiele scherpte, of langer als je van echt pittig houdt. En we spreken uit ervaring als we ze zeggen dat het echt heel spicy wordt als je de peper te lang mee laat pruttelen.
Kousenband en eitjes
Terwijl de kip suddert koken we de kousenband beetgaar. Snijd de lange bonen in stukjes van 3-5 centimeter en kook ze zo’n acht minuten in (gezouten) water. Vervolgens roerbak je ze met een gesnipperd uitje en een fijngesneden teentje knoflook voor extra smaak. Daarnaast koken we twee eieren hard. Die eitjes zijn echt een onmisbaar onderdeel van roti kip massala.
Serveren en genieten
De vellen kun je kort opwarmen in de oven of pan (of zelfs de magnetron). Ze blijven dan goed vouwbaar maar de kou is er wel vanaf. Verdeel vervolgens de kip massala, aardappelen en kousenband over het bord, leg er een eitje bij en serveer met een (warm) roti vel. Dit gerecht kent overigens veel varianten, afhankelijk van familietradities en persoonlijke voorkeuren maar deze versie is wat ons betreft de allerlekkerste. En vergeet niet: roti eet je met je handen!
140 reacties
Het was heerlijk, normaal gebruik ik hele kippenpoten die ik dan zelf halveer, maar na een maagoperatie kan ik die niet meer verdragen en dan zijn de kippendijfilets perfect. iedereen heeft heerlijk genoten dank je wel top recept.
ik heb wel meer kip gebruikt en wat meer masala, en voor de liefhebbers wat meer eieren hahaha maar deze blijft op het menu.
Hoi Manuala, dank voor je reactie. Fijn om te horen dat jullie er zo van genoten hebben 🙂
Bedankt voor dit recept!
Ik heb dit recept met meerdere masala’s geprobeerd zoals: Sranan, Nickerie en TRS Curry Madras. De verhouding van 25 gram masala lijkt doorslaggevend voor de smaak op de verhouding vlees en aardappel. Erg lekker!
Het is jammer dat het recept eigenlijk incompleet is, want er hoort in mijn optiek nog wat ingelegde zure komkommer en rode ui bij, zelfgemaakte madame jeanette- en adjuma pepers (sambal), pompoen, en ’t belangrijkste is hoe men ’t rotivel, ’t brood, maakt met gele spliterwten. Goed elastisch deeg maken is nl echt een vak apart.
Ik ga meer van jullie recepten proberen. Goed bezig!
Ha Martin, graag gedaan! En goed om te horen dat je de verhouding goed vond. Fijn!
True, als je echt álles zelf wilt maken dan zou het zuur en de sambal er ook nog bij kunnen. Maar die maken we nog wel eens in een aparte post :). En het deeg maken is ook een klus op zich. Daarom raden we aan om het bij een specialist te kopen. Maar als je de tijd hebt; zeker alles zelf maken! Thanks he!
Dat ziet er heerlijk uit. Deze wil ik deze week zeker maken. Kun je het gerecht ook ‘s morgens klaarmaken en dan ‘s avonds nog even in de pan opwarmen? Ik heb namelijk een kleine meid van 6 weken die altijd rond kooktijd gaat huilen en een meisje van 3 jaar die wel rond half 6 wil eten waardoor ik het dus eigenlijk al overdag zou moeten voorbereiden. Ik hoor het heel graag!
Hoi Cynthia, dat kan zeker! Zorg wel dat je dan voldoende vocht bij de kip hebt, anders droogt het uit. Dat kan je eenvoudig oplossen door een scheutje water toe te voegen trouwens. Veel succes met koken! Hoop dat je rustig kunt eten 😉 Eet smakelijk!
Ik heb een vraag, ik wil graag het recept voor 6 personen maken. Hoeveel raden jullie dan per ingredient aan? Dit recept is gebasseerd op 2 a 3 personen en aangezien wij met meer zijn in het gezin wil ik graag dat iedereen een beetje krijgt. Zouden jullie misschien mij kunnen vertellen hoeveel ik dan van alles moet gebruiken?
Hoi Merel! Ik zou sowieso meer kip nemen (ruim 600-700 gram), circa 35 gram massala en i.p.v. 400 ml water zou ik circa 600-700 ml water toevoegen. Ook zou ik een tomaatje extra erbij doen. En met 500 gr aardappels moet je ook een eind komen. En voor iedereen 1 eitje erbij. Voor de kousenband alle ingrediënten verdubbelen. Als het echt grote eters zijn, dan kan je alles ook simpelweg verdubbelen. Alleen de massala dan niet meer dan een gram of 40. En pas op met het pepertje, zeker als er kinderen mee eten, dan kan het spicy worden ;). Eet smakelijk!
Kan dit ook in de slowcooker?
Ha Robert. Oei, ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Maar ik vermoed dat dit wel kan, aangezien veel van dit soort recepten ook in de slowcooker kunnen.
Ja hoor, kan prima in de slowcooker. Alleen minder water toevoegen. We hebben er net weer van zitten smullen.