Broodpannenkoek
Wist je dat ‘roti’ letterlijk eigenlijk simpelweg ‘brood’ betekent? Terwijl als we het in Nederland hebben over roti we eigenlijk het bekende Surinaamse gerecht ‘roti kip massala’ bedoelen.
Bestaande uit een zachte, luchtige broodpannenkoek met kruidige kip massala, kousenband, aardappelen en een eitje. De basis van een goede roti zit ‘m niet alleen in de perfect gekruide kip, maar zeker ook in de roti vellen.
Als je een écht lekkere roti wilt, ga dan naar een (Surinaamse) toko. Daar vind je namelijk de authentieke roti vellen, bereid met onder andere gele spliterwten. Deze zijn echt een wereld van verschil met de supermarktvarianten, die vaak taaier en veel minder smaakvol zijn.
De oorsprong
Toen in de late 19e eeuw Hindoestaanse arbeiders vanuit India naar Suriname kwamen, brachten ze niet alleen hun cultuur mee, maar ook hun keukengeheimen. Eén daarvan was roti, een broodpannenkoek dat vaak gegeten werd met groenten en curry.
In het warme Suriname mengde deze traditie zich met lokale smaken: kousenband, eieren, aardappelen en kip werden al snel vaste onderdelen van het gerecht. Zo ontstond een nieuwe variant van roti, vol Surinaamse invloeden. Wat begon als een herinnering aan thuis, is nu niet meer weg te denken uit de Surinaamse eetcultuur.
De perfecte kip massala bereiden
Voor een goede roti kip massala begint alles met de kip. Gebruik bij voorkeur kipdijfilet (of kip met bot) voor extra smaak. Kipfilet zou op zich kunnen, maar de kip wordt extra mals dankzij het kleine vetrandje dat de kipdijfilet heeft. Verhit een ruime pan met een scheutje zonnebloemolie en bak de kip allereerst goudbruin aan.
Voeg vervolgens een royale hoeveelheid masala kerrie en gemalen komijnzaad toe en bak even mee. Snijd twee tomaten grof en bak ze kort mee, zodat ze hun smaak goed afgeven. Hierna blussen we onze roti af met water en voegen we een kippenbouillon blokje toe. Daarna gaan de aardappelen erbij en laten we alles zo’n drie kwartier rustig pruttelen, zodat de smaken goed in de kip en aardappelen trekken.
Voor extra pit kan je een madame Jeanette peper toevoegen. Maar pas op: deze Surinaamse peper is loeiheet! Laat de peper ongeveer tien minuten meekoken voor een subtiele scherpte, of langer als je van echt pittig houdt. En we spreken uit ervaring als we ze zeggen dat het echt heel spicy wordt als je de peper te lang mee laat pruttelen.
Kousenband en eitjes
Terwijl de kip suddert koken we de kousenband beetgaar. Snijd de lange bonen in stukjes van 3-5 centimeter en kook ze zo’n acht minuten in (gezouten) water. Vervolgens roerbak je ze met een gesnipperd uitje en een fijngesneden teentje knoflook voor extra smaak. Daarnaast koken we twee eieren hard. Die eitjes zijn echt een onmisbaar onderdeel van roti kip massala.
Serveren en genieten
De vellen kun je kort opwarmen in de oven of pan (of zelfs de magnetron). Ze blijven dan goed vouwbaar maar de kou is er wel vanaf. Verdeel vervolgens de kip massala, aardappelen en kousenband over het bord, leg er een eitje bij en serveer met een (warm) roti vel. Dit gerecht kent overigens veel varianten, afhankelijk van familietradities en persoonlijke voorkeuren maar deze versie is wat ons betreft de allerlekkerste. En vergeet niet: roti eet je met je handen!
140 reacties
Ga dit vanavond voor de 2de keer maken. Heerlijk recept. De lekkerste die ik tot nu toe geprobeerd heb. (En simpeler)
Nou, wat leuk zeg! Dat horen we heel graag 🙂
Wat een toprecept! Iedereen heeft genoten. Als ik had gezegd dat ik het bij de toko had gehaald hadden ze dat ook geloofd. En nog makkelijk te maken ook. Ik had lekker verse roti vellen bij de toko.die heb ik opgewarmd in stoomapparaat waardoor ze lekker zacht bleven. Jammie volgende week ga ik het weer maken. ? ps ik maak vaak gebruik van jullie kruidenmixen zijn allemaal tot nu toe top!
Super leuk om te horen Chrysant! Wat een mooi compliment. Fijn dat de kruidenmixen in de smaak vallen 😀
Ik heb het gisteren weer gemaakt, het is o zo heerlijk! (eigenlijk zijn de recepten globaal wel hetzelfde).
De bereiding doe ik alleen net wat anders, ik doe eerst de aardappelen met een flinke scheut zonnebloem olie, zout en seizoenen peper lekker goudbruin bakken waarna ik het vlees (gewone kipfilet),de ui en de andere kruiden toevoeg tot dat de kip gaar is en de ui gefruit is.
Dan voeg ik terwijl ik de kousenband in de pan bak het bouillon aan de roti toe met de deksel erop, door deze bereidingswijze zijn de aardappelen lekkerder van smaak en 15 minuten sneller gaar.
De kousenband bak ik met dezelfde kruiden maar in kleine hoeveelheden, als de kousenband klaar is voeg ik deze toe aan de rest.
Met de olie in kruiden die in de pan overblijven bak ik de eitjes nog even waardoor ze nog lekkerder worden!
Het deeg voor de pannenkoeken maak ik de dag ervoor dus op het moment zelf even gauw met de deeg roller erover, eitjes uit de pan en de rotivellen op hoog vuur klaar bakken en je kunt heerlijk genieten 🙂
Geen roti zonder verse pannekoeken voor mij meer 🙂
Hi Dave,
Jij bent een volleerd roti chef zo te horen! 🙂 Wel een paar handige tips in je bericht die we zeker eens gaan proberen. De roti vellen zelf maken is wel een klusje maar idd een aanrader. En anders sowieso bij een speciaalzaak halen uiteraard. Thanks voor je bericht en eet smakelijk!
Top. Alleen de roti is de pannenkoek en niet het het vlees plus groenten.
Eergister gemaakt en viel goed in de smaak! Rotivellen bij de toko gehaald en me vriend en vader aten hun vingers erbij op! Ben geen keukenprinses maar dit viel echt reuze mee om te maken. Ze geloofden in eerste instantie niet dat ik het genaakt had, maar bij de toko gehaald had ? goed recept!
Haha een beter compliment kunnen we niet krijgen, leuk dankjewel! 😀
Hoi ik heh nu 2x jullie roti gemaakt super lekker, maar vandaag smaakte nergens naar proefde alleen maar kruiden ik heb 25 gr graham massala gebruikt maar ander merk kan het daar aan liggen
Vanavond gemaakt, en viel bij het hele gezin in de smaak!
Leuk om te horen Hester! Fijn dat iedereen het lekker vond 🙂