Home Hoofdgerechten Surinaamse roti kip massala

Surinaamse roti kip massala

met kousenband en een eitje

door SmaakMenutie
Surinaamse roti kip massala

Broodpannenkoek

Wist je dat ‘roti’ letterlijk eigenlijk simpelweg ‘brood’ betekent? Terwijl als we het in Nederland hebben over roti we eigenlijk het bekende Surinaamse gerecht ‘roti kip massala’ bedoelen.

Bestaande uit een zachte, luchtige broodpannenkoek met kruidige kip massala, kousenband, aardappelen en een eitje. De basis van een goede roti zit ‘m niet alleen in de perfect gekruide kip, maar zeker ook in de roti vellen.

Roti kip massala

Als je een écht lekkere roti wilt, ga dan naar een (Surinaamse) toko. Daar vind je namelijk de authentieke roti vellen, bereid met onder andere gele spliterwten. Deze zijn echt een wereld van verschil met de supermarktvarianten, die vaak taaier en veel minder smaakvol zijn.

De oorsprong

Toen in de late 19e eeuw Hindoestaanse arbeiders vanuit India naar Suriname kwamen, brachten ze niet alleen hun cultuur mee, maar ook hun keukengeheimen. Eén daarvan was roti, een broodpannenkoek dat vaak gegeten werd met groenten en curry.

In het warme Suriname mengde deze traditie zich met lokale smaken: kousenband, eieren, aardappelen en kip werden al snel vaste onderdelen van het gerecht. Zo ontstond een nieuwe variant van roti, vol Surinaamse invloeden. Wat begon als een herinnering aan thuis, is nu niet meer weg te denken uit de Surinaamse eetcultuur.

Surinaamse roti recept

De perfecte kip massala bereiden

Voor een goede roti kip massala begint alles met de kip. Gebruik bij voorkeur kipdijfilet (of kip met bot) voor extra smaak. Kipfilet zou op zich kunnen, maar de kip wordt extra mals dankzij het kleine vetrandje dat de kipdijfilet heeft. Verhit een ruime pan met een scheutje zonnebloemolie en bak de kip allereerst goudbruin aan.

Voeg vervolgens een royale hoeveelheid masala kerrie en gemalen komijnzaad toe en bak even mee. Snijd twee tomaten grof en bak ze kort mee, zodat ze hun smaak goed afgeven. Hierna blussen we onze roti af met water en voegen we een kippenbouillon blokje toe. Daarna gaan de aardappelen erbij en laten we alles zo’n drie kwartier rustig pruttelen, zodat de smaken goed in de kip en aardappelen trekken.

Kip massala

Voor extra pit kan je een madame Jeanette peper toevoegen. Maar pas op: deze Surinaamse peper is loeiheet! Laat de peper ongeveer tien minuten meekoken voor een subtiele scherpte, of langer als je van echt pittig houdt. En we spreken uit ervaring als we ze zeggen dat het echt heel spicy wordt als je de peper te lang mee laat pruttelen.

Kousenband en eitjes

Terwijl de kip suddert koken we de kousenband beetgaar. Snijd de lange bonen in stukjes van 3-5 centimeter en kook ze zo’n acht minuten in (gezouten) water. Vervolgens roerbak je ze met een gesnipperd uitje en een fijngesneden teentje knoflook voor extra smaak. Daarnaast koken we twee eieren hard. Die eitjes zijn echt een onmisbaar onderdeel van roti kip massala.

Surinaamse roti

Serveren en genieten

De vellen kun je kort opwarmen in de oven of pan (of zelfs de magnetron). Ze blijven dan goed vouwbaar maar de kou is er wel vanaf. Verdeel vervolgens de kip massala, aardappelen en kousenband over het bord, leg er een eitje bij en serveer met een (warm) roti vel. Dit gerecht kent overigens veel varianten, afhankelijk van familietradities en persoonlijke voorkeuren maar deze versie is wat ons betreft de allerlekkerste. En vergeet niet: roti eet je met je handen!

Surinaamse roti kip massala

Roti kip massala

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 870 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 300 g aardappelen
  • 200 g kousenband
  • 25 g masala kerrie (nandan)
  • 4 tenen knoflook
  • 2 uien (of sjalotten)
  • 2 roti vellen
  • 2 eieren
  • 2 tomaten
  • 1 madame Jeanette peper (optioneel)
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes en bak rondom goudbruin in een flinke scheut zonnebloemolie.
  • Voeg na 5-10 minuten 1 fijngesneden ui en 3 fijngesneden tenen knoflook toe. Fruit even 2 minuten mee.
  • Voeg nu 25-30 g masala kerrie toe en 1 tl gemalen komijnzaad. Zet het vuur laag en meng goed door elkaar.
  • Voeg 2 grof gesneden tomaten toe en bak deze ook een minuutje of 2 mee.
  • Blus het geheel af met 400 ml warm water en verkruimel tevens 1 kippenbouillon blokje en voeg deze toe aan de pan. Breng aan de kook en zet het vuur vervolgens laag met de deksel op de pan.
  • Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Voeg toe aan het geheel en laat nu circa 45 minuten pruttelen. Haal de laatste 15 minuten de deksel van de pan om het wat in te laten dikken.
  • Optioneel: laat een madame Jeanette pepertje 10 minuten meekoken voor extra pitttt!
  • Maak ondertussen de kousenband. Verwijder de harde uiteinden en snijd in hapklare stukjes.
  • Kook de kousenband in 8 minuten beetgaar en spoel af. Kook ondertussen ook 2 (of meer) eieren hard.
  • Doe een scheut zonnebloemolie in de wok of koekenpan en fruit 1 fijngesneden teen knoflook en 1 sjalot twee minuten. Voeg de kousenband toe en roerbak enkele minuten mee.
  • Verwarm de roti vellen (magnetron, oven of pan). Verdeel het vlees (verwijder eventueel de madame Jeanette) en de kousenband op een bord samen met 1 roti vel en een eitje.

Surinaamse roti kip massala

TIP

Kan je geen kousenband vinden, gebruik dan sperziebonen.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

140 reacties

Nina 11 mei 2019 - 13:14

Hallo,
wat voor aardappels gebruik je?

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2019 - 15:05

Hoi Nina, dat maakt niet zoveel uit dus neem wat je lekker vindt!

Reply
monique 6 mei 2019 - 15:28

Heb dit gemaakt met kippenpoten en ik moet zeggen ik vond het heerlijk. Eerst had ik een andere soort roti maar deze is veel lekkerder dus ik ben blij met dit gerecht thnx voor het delen.

Reply
SmaakMenutie 7 mei 2019 - 14:09

Hoi Monique, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Dankjewel! 🙂

Reply
Alejandro 24 april 2019 - 15:06

Ik gooi er meestal zoete aardappel en pompoen bij als extra groenten. Voor de smaak vind ik ene flinke scheut witte peper en ketjap ook wel wat toevoegen 🙂

Reply
SmaakMenutie 27 april 2019 - 11:09

Hoi Alejandro, dat klinkt heerlijk. Goed idee!

Reply
Lissi 7 september 2020 - 12:14

Dit vanavond koken. Ik marineer de kip alvast in de kruiden!

Reply
SmaakMenutie 7 september 2020 - 15:05

Slim Lissi, kan het er lekker intrekken! 🙂 Geniet ervan!

Reply
Bos 16 mei 2023 - 21:15

Hoi ik heh nu 2x jullie roti gemaakt super lekker, maar vandaag smaakte nergens naar proefde alleen maar kruiden ik heb 25 gr graham massala gebruikt maar ander merk kan het daar aan liggen

Reply
Eric 29 augustus 2023 - 10:07

Garam massala is heel wat anders. Gebruik Hindoestaanse massala bijvoorbeeld van het merk Nandan

Bertina 29 december 2021 - 19:48

Superlekker! Nu voor 2e keer gemaakt. Vind de uitleg heel duidelijk, fijn ook de foto’s erbij.

Dank jullie wel! Ga zeker meer recepten van de site maken.

Reply
Samantha 15 maart 2019 - 07:00

Kun je ook voorgekookte aardappels pakken?

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2019 - 10:23

Hoi Samantha, ja zeker! Succes 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Patricia 5 januari 2019 - 07:56

Jammer dat het recept voor de roti (dus de broodvellen) ontbreekt, zoveel lekkerder om zelf te maken. Verder ziet het recept er goed uit!

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2019 - 12:01

Hoi Patricia, de rotivellen gaan we zeker nog een keer zelf maken. Deze stonden al op ons lijstje! Voor het gemak kozen we deze keer voor de voorverpakte vellen. Dan is het gerecht net even wat sneller klaar. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Annet 13 februari 2021 - 19:52

Vanwege tijdgebrek zelf rotipannekoek verzonnen, en nog lekker ook, vonden wij. Half half bloem en maismeel mengen, scheut olie erbij en met havermelk tot goede dikte gemengd. Na t bakken bleek dat je de boven en onderkant ook mooi van elkaar kunt halen. Dun gebakken in beetje olie. Heerlijk, en snel.

Reply
SmaakMenutie 14 februari 2021 - 11:56

Wat fijn dat je eigen roti gelukt is Annet! Bedankt voor het delen van je recept 🙂

Reply
Kirsten 28 februari 2021 - 11:54

Heerlijk recept!

Ik heb de roti vellen bij de toko gehaald. Deze liggen in de diepvries, lekker makkelijk en goed te bewaren.

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:40

Fijn dat ons recept in de smaak viel Kirsten! En roti vellen kan je inderdaad heel goed bij de toko halen, helemaal mee eens 🙂

Arjenne 15 oktober 2022 - 18:15

Tip: Hoi, ik heb dit geleerd van een Hindoestaanse dame toen ik 15 was. Het is heel belangrijk om de masala eerst zo’n 10 minuten (zacht) te bakken met een olie, ui en knoflook en dan pas de kip mee te bakken. Door het zacht bakken van de masala gaat de bittere smaak volledig weg.

Reply
1 2 3 13