Javaanse invloeden
Naast de Indische keuken zijn wij ook gek op de Surinaamse keuken. Onze roti kip massala is inmiddels al honderdduizenden keren bekeken, dus daarom maken we vandaag een twist op deze Surinaamse kip. Zoals je misschien wel weet zit de Surinaamse keuken vol met invloeden van de Indonesische (Javaanse), Chinese, Hindoestaanse en zelfs Hollandse keuken. In deze Surinaamse kip komen veel van deze keukens terug. Zo gebruiken we five-spices poeder, ketjap manis en oerhollandse sperziebonen. Ok, voor dat laatste kan je natuurlijk ook kousenband gebruiken. Om écht in de Surinaamse hoek te blijven. Maar omdat die niet altijd voorhanden zijn, zijn ‘onze’ sperzieboontjes minstens zo lekker. Wij maken hem lekker pittig met Surinaamse sambal, maar niet té. Maar als je van extra hot houdt dan voeg je gewoon extra sambal toe. Om het makkelijk te maken gebruiken wij voorgekookte kruimige aardappeltjes. Serveer met rijst of roti vellen en eventueel wat fris Surinaams zuurgoed of komkommer. O ja, laat het minstens een uur stoven en om het in te dikken op het laatst nog even een kwartiertje zonder deksel. En ook voor dit gerecht geldt: hoe langer hoe beter. Tot de kip letterlijk uit elkaar valt!
91 reacties
Dit gerecht wil ik zeker gaan maken, maar ik heb wel een vraagje: welke sojasaus gebruiken jullie?
Lekker Wilma! Wij gebruiken altijd sojasaus van Kikkoman (met de rode dop). Geniet ervan!
Vraag
Kan je dit recept ook in een tajine maken
En kan je ook kipfilet er voor gebruiken
Vr gr Judith
Ja dat denk ik wel Judith! Zelf nooit gedaan, maar het lijkt me dat het moet kunnen. Kipfilet kan uiteraard ook 🙂
Lijkt me echt heerlijk, heb alleen een vraag. De 5 spicespoeder zit daar ook kerrie door want dat lust mijn man niet.
Nee hoor Willy!
Sperzieboontjes dop je niet. Hooguit in 2 of 3 stukjes breken
Geef er vooral je eigen draai aan Jos! 😉
Jos heeft gelijk. Doppen is de boontjes eruit halen, zoals je bij bijvoorbeeld tuinbonen en erwtjes doet. Je bedoelt waarschijnlijk top de spercieboontjes 😉
Ik ga het gelijk aanpassen Carla, thanks!
Dit lijkt me echt zalig! Maar is 3 eetlepels sambal niet erg veel? Surinaamse sambal is op zich toch ook al heter dan andere soorten?
Het gerecht heeft het wel nodig Carla, het hoort lekker spicy te zijn 🙂 Surinaamse sambal is zeker pittiger dan andere soorten, maar het gerecht kan het hebben; het is ook voor 4 personen. Mocht je er nou toch niet zo goed tegen kunnen, doe er dan vooral een el minder in!
als ik t goed begrijp kan je dit ook in de slowcooker doen toch,klinkt erg lekeer en wil t volgende week maken
Ja dat moet wel kunnen Kitty. Lekker, geniet ervan! 🙂
Dit recept het weekend gemaakt heeft echt heerlijk gesmaakt en makkelijk om te maken is zeer zeker een aanrader
Fijn dat ons recept in de smaak viel Cor, leuk om te horen! 🙂
Afgelopen week bij een vriendin gegeten. Was echt heerlijk. Binnenkort zelf maken. Nu al zin in.
Wat lekker Sandra! Vooral ook een keer zelf maken inderdaad, zo easy 🙂
Hoi Tim en Erik, dit gerecht staat heerlijk te pruttelen in de keuken (ruikt zalig!). Klein probleempje… ben uitgeschoten met de sambal… Wat raden jullie aan om toe te voegen om het iets minder pittig te maken (room, suiker, ketjap, pindakaas of iets anders)?
Hoi Tina, oei dan is wat suiker toevoegen het beste! Maar denk dat het antwoord wat te laat komt 😉
Heb een combi van suiker, pindakaas en ketjap toegevoegd. Uiteindelijk is het echt super lekker geworden! De volgende keer zak ik iets voorzichtiger met de Surinaamse sambal zijn 🙂
Gelukkig is het uiteindelijk nog gelukt! En ach, kan gebeuren toch? 🙂
Heerlijk gerecht en de vlg dag zijn nog meer de kruiden doorgetrokken. Ik heb de helft van de aardappelen vervangen door zoete aardappel en nog een handje wortels uit eigen tuin toegevoegd, 2 theelepels sambal badjak (ik had geen Surinaamse) en een groene verse peper. Flink pittig, wordt een toppertje in ons menu
Leuk om te horen Theresia! Klinkt goed hoor en sambal badjak kan ook prima 🙂
Nou mannen het gerecht staat nu te pruttelen .
Had toevallig Surinaamse sambal in huis maar met badjak vast ook lekker mocht je dat in huis hebben .
Het ruikt in iedergeval heerlijk.
Lekker William! Ja badjak kan ook zeker, is alleen wat minder spicy. Geniet ervan!
Hallo heren, heb dit vandaag gemaakt en het rook heerlijk. Ik was alleen te enthousiast met de sambal geweest en daardoor was het heel pittig. Dankzij de tips in jullie antwoorden kon ik het wat afzwakken. Het smaakte toen heerlijk. Maar note to self: sambal bijvoegen is makkelijker dan het eruit halen.
Gelukkig heb je iets aan onze tips gehad en werd het uiteindelijk nog een geslaagde maaltijd 🙂 En klopt, bijvoegen is een stuk makkelijker! Je kan een volgende keer eventueel ook kiezen voor een mildere variant sambal, voor het geval je weer uitschiet 😉
Hij gaat aanstaande donderdag in de herkansing. Nu wil ik een dubbele portie maken, maar hoeveel vocht moet ik dan gebruiken? Moet ik dat ook verdubbelen of is dat teveel??
Hi kirsten, leuk! Nee niet verdubbelen, ik zou x1,5 aanhouden. Succes en geniet ervan!
Wat een héérlijk recept!! Dit is een blijvertje, dank je wel!!
Vinden we leuk om te horen Mieke, fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Hier hoort echt nog een hard gekookt ei bij voor elke eter, even in de wok aangebakken met een schep kerrie!
Morgen de 1ste test voor 6 pers. Nu al zin in!
Kleine toevoeging, plan is het 2 á 2,5 uur te laten stoven.
Pas het laatste uur voeg ik de aardappel en sperziebonen toe, anders wordt het geheel m.i. te snotterig?
Fantastisch recept……. voor de kids helft sambal toegevoegd rauwe aardappel gaarde prima citroenblad mee gestoofd en op het laatst selderij blad bij gedaan! Dus n kleine eigen draai aan gegeven👍 Heerlijke site ga zo door! Thanks
Lekker Marleen, fijn dat ook de kids ervan genoten hebben!
Kan je de twee tomaten ook vervangen door een blik tomatenblokjes?
Hoe langer je het stooft, hoe lekkerder! En inderdaad op het laatst de aardappel en sperziebonen toevoegen. Geniet ervan Ronin!
Resultaat was waanzinnig!
Heb iets meer vocht gebruikt vanwege de langere stoof tijd, erg fijn icm met de droge rijst het iets smeuïg te houden.
Spicy was precies goed en overheerste niet, ik gebruikte 2 volle EL Sambal Oelek, meer was echt niet nodig.
Fijn dat het in de smaak viel Ronin! En de hoeveelheid sambal is totaal persoons afhankelijk, net waar je van houdt 🙂
Dit is een van mijn favorieten, heb em al meerdere keren gemaakt en het is echt heerlijk! Vraagje: kan dit gerecht ook gemaakt worden zonder tomaat? Er komt een vriendin eten die allergisch is. Ik hoor het graag, bedankt alvast!
Wat leuk om te horen dat je zo van dit recept geniet Mara! Ik denk dat je ‘m wel zonder tomaat kan maken hoor. Enjoy!
Dit is zo lekker, hier kan je van blijven eten. Top gerecht die hier regelmatig gegeten zal worden.
Leuk Erik! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Ik ben ook erg blij met dit gerecht, elke keer weer genieten. Zelf doe ik wat minder sambal er in, als ik het dezelfde dag ga eten. Het liefst maak ik het een dag van tevoren en dan kan je lekker pittig starten. Ik gebruik overigens geen water maar gooi er wat extra tomaten in. En ik gebruik sperziebonen uit het vriesvak.
Maar vooral: ga zo door! Ik eet graag jullie gerechten.
Fijn dat je er ook van genoten hebt Tim (en onze andere recepten)! Goed idee trouwens die tomaten 🙂
Is surinaamse sambal de sambal van madam jeannet pepers?
Ja onder andere! Dat maakt ‘m extra pittig 😉 Maar sambal oelek is ook prima hoor Ruud. Voeg desnoods naar smaak extra toe.
Hoe lang moet alles in de slowcooker? En dan het laatste uur de aardappel erbij?
Hoelang weten wij niet precies Nancy, omdat wij geen slowcooker hebben maar sowieso langer dan een uur laten pruttelen. Verder het proces aanhouden zoals beschreven, dus ook de aardappelen 🙂
Vandaag ga ik dit gerecht voor de tweede keer maken. Heerlijk gerecht. Vandaag wel iets minder sambal. Ik hou van pittig eten maar drie lepels is een beetje te pittig.
Haha ja hij is goed spicy! Desnoods ‘gewone’ sambal oelek gebruiken Jan. Geniet ervan!
Lijkt me heerlijk! We gaan het vanavond proberen. Maar waarom moet je de aardappelen eerst voorkoken? Als je ze erbij doet en ze moeten nog een uurtje meepruttelen, dan worden ze toch in dat uur al gaar genoeg?
Dat kan ook hoor! Wij hebben voorgekookte aardappelen uit de winkel gebruikt; puur vanwege het gemak 🙂
Een echte smaakmenutie en ook een hele lekkere smaakbelevenis.
Wauw het hele huis geurde lekker, en wat een heerlijk gerecht.
Deze komt echt in onze top 3 te staan.
Boy´s weer bedankt voor dit heerlijke recept.
Gegeten met roti mmm.
Wat leuk Henny, dit soort berichten horen we graag 🙂
Wat was het HEEEEERLIJK. Wij hadden er geen rijst of roti vellen bij, dus eerlijk gezegd hebben we met z’n tweetjes de hele pan leeg gelikt haha. (ik dacht ik gooi de rest in de vriezer, maar dat heeft het niet gehaald haha)
Ik had het 1 dag van te voren gemaakt, een nachtje in de koelkast doet altijd goed voor de smaak. dit ga ik zeker vaker maken!
Haha wat leuk om te horen dat jullie zo gesmuld hebben van dit recept Sacha! En zeker waar, een dag van tevoren maken is extra lekker 🙂
Ik had een dubbele portie gemaakt dus net weer gegeten met witte rijst, nogmaals deze blijft in onze top staan. Nogmaals bedankt voor het heerlijke recept.
Een goed en mooi zonnig weekend.
Goet Henny
Lekker zeg Henny! Fijn dat ons recept in de smaak valt 🙂
Wat zijn de hoeveelheden voor 6 personen? 🙂
Hi Romee, houd dan ongeveer x1,5 aan per ingrediënt!
Dit was zooooo lekker! Weer een succes receptje!
Leuk te horen Natasja! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Het klinkt misschien heel afgezaagd, maar vanavond weer gemaakt voor de 3de keer.
Pan weer helemaal leeg, super lekker samen gegeten.
Mannetje zei lekker dan Roti kip.
Groet Henny
Haha, welnee Henny! Erg leuk dat jullie zo genieten van dit recept 🙂 Het ís ook heerlijk!
Kan je de twee tomaten ook vervangen door een blik tomatenblokjes?
Zou ik niet doen Lenny, wordt te waterig dan!
Oke, bedankt voor je reactie!
Staat te pruttelen, de keuken ruikt heerlijk.
Lekker pittig met dit weer.
Groet Henny
Inderdaad heerlijk met dit weer Henny! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂
Welke 5 spices gebruiken jullie?
Die van de toko! Maakt niet heel veel uit welke Ingrid
Ja zeker al 5 keer gemaakt, dus staat in favorieten lijst. Ook van mijn man.
En zeker heerlijk bij warm weer, lekker pittig.
Groet Henny
Hoi Tim en Erik! Allereerst wil ik zeggen dat ik ontzettend blij ben met jullie site, er staan zoveel mooie recepten op, dankjewel! Vandaag heb ik deze Surinaamse kip gemaakt. Ik heb me keurig aan het recept gehouden, alleen heb ik maar 2 theelepeltjes sambal gebruikt omdat dochterlief en ik niet zo goed tegen té pittig eten kunnen. En het was heerlijk! Voor ons was hij alleen nog iets te pittig en mogen er de volgende keer van ons iets minder aardappels in. Maar da’s wat jullie zeggen hè, met eigen aanpassingen krijg je de lekkerste gerechten. Dit gerecht is hier dus gebombardeerd als blijvertje, haha! Nogmaals dankjewel!
Leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Linda! Fijn dat ook deze gestoofde kip in de smaak viel. En klopt, onze recepten zijn ter inspiratie, geef er vooral je eigen draai aan. Geniet van alles wat je nog gaat maken 🙂
Hi hi hi, vandaag weer gemaakt, staat te pruttelen.
De keukendeur staat open wij zitten in de tuin, de halve buurt geniet mee.
Vriendelijke groet, en een mooi en gezellig weekend.
Henny
Lekker Henny en fijn dat iedereen kan meegenieten 🙂 Fijn weekend (maar dat zal wel lukken 😉 )
Hoi Erik en Tim,
Een heel lekker gerecht.
Wat voor soort tomaten is nodig en hoe groot dienen de tomaten te zijn?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie antwoord.
Groetjes,
Manolito
Dankjewel Manolito, leuk om te horen! Wij hebben trostomaten gebruikt, maar andere ‘gewone’ zijn ook prima hoor 🙂 Geniet ervan!
Hallo mannen, ik wil dit een keer maken voor een man of 30. Wat raden jullie mij aan wat betreft de hoeveelheden? En kan ik het ook in de oven (combisteamer) maken?
Groetjes,
Mark
Ha Mark, dat is een behoorlijk aantal en lastig je daar in te adviseren (zelf niet eerder gedaan 😉 ). Maar verdeel het sowieso over meerdere pannen (ik neem aan dat je dat al van plan bent), en niet alles zomaar vermenigvuldigen. Wees voorzichtig met kruiden en sambal en verder is het echt een beetje aftasten en proeven. In de oven kan waarschijnlijk wel maar ook daar hebben we geen ervaring mee. Succes! 🙂
Was fantastisch. Doe er volgende keer wel veel minder water bij. Dank weer voor dit superrecept.
Tjonge jonge, wat was dit lekker?! Roti’s erbij… zo heerlijk! Dit komt vaker op het menu! Dank voor het fantastische recept! 😋
Ik heb het zonet gemaakt, alleen heb ik Chinezen 5 spices gebruikt omdat ik de originele niet kon vinden in de Jumbo. Maar wat ruikt het heerlijk en smaakt het nog beter! Ik ben gek op groente dus heb ik geëxperimenteerd met paprika en wortelen. Ik kreeg rode wangetjes van de smaken! Helaas geen Surinaamse sambal kunnen vinden ook niet bij toko’s dus dan maar lekker madam jeannette sambal gebruikt. Echt een aanrader
heb dit net gemaakt(en we eten t morgen)maar het is nu al zo lekker
Ik heb het met rijst gemaakt. Rijst 25 min mee koken. 2el sambal in gedaan Niet te doen. Veel te pittig. Alle smaak papillen kapot. Komt dat door het weg laten van de aardappels?
Gr Monique
Het hoort wel pittig te zijn, maar als je de rijst meekookt dan zal de rijstkorrel extra pittig worden.
Hoi mannen,
Ik ga dit vandaag maken en het lijkt me heerlijk ik woon in een senioren appartement dus het hele complex zal de geur wel mee krijgen.
Ik gebruikt wel mijn eigen gemaakte sambal want ik hou van pittig.
Groet Nick
Is echt een topgerecht, wel minder sambal gebruikt.
Gisteren gemaakt was verrukkelijk ik 1,5 eetlepel sambal manis gedaan en 1,5 eetlepel sambal trassi was echt een heerlijk recept en gelijk in mijn kookschrift gezet🥰🥰