Rijke saus
Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.
Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.
Kleine stifado uien
In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.
Kenmerkende smaak
Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!
Serveertips
Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!
46 reacties
Ik heb hem ook in de SC gemaakt, het water heb ik weggelaten en de verse rozemarijn heb ik er het laatste half uurtje bij gedaan
Ik heb er ook aardappelen (in stukken) er bij gedaan
8 uur op low
Was heerlijk, en nog een lekkere salade er bij gegeten
Heerlijk recept. Ik heb het uitgeprobeerd in de slowcooker en het smaakte fantastisch. Heb alleen geproefd en daarna de porties ingevroren. Ben groot fan van jullie recepten. Fantastisch.
Wat kan ik als vervanging van de rode wijn gebruiken?
Wat eten jullie hierbij?
Check intro bovenin! 🙂
Ik heb het vandaag gemaakt en wat was die heerlijk! We hebben genoten, bedankt voor het delen van dit recept! Is zeker voor herhaling vatbaar 🙂