Home Salades en soepenChampignonsoep

Champignonsoep

door SmaakMenutie
Champignonsoep

Zoals oma hem zou maken

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, zijn wij groot liefhebbers van soep.

Van een klassieke Hollandse groentesoep tot een Indische bruine bonensoep: een kom soep is voor ons het ultieme comfortfood. En er is één variant die we keer op keer blijven maken, namelijk deze champignonsoep. De soep is niet alleen eenvoudig om te bereiden, maar heeft ook die onweerstaanbare, volle smaak waar je meteen lekker warm van wordt.

De geur van gebakken champignons

Zodra de champignons in de pan gaan en langzaam goudbruin bakken in een klontje boter, vult de keuken zich met een heerlijke geur. Dat moment alleen al is genoeg om trek te krijgen. Door de champignons eerst te bakken, krijgt de soep die tikkie aardse smaak die zo kenmerkend is.

Champignonsoep maken

Voeg daarna knoflook, bloem en in etappes bouillon toe en binnen een half uur staat er een pan warme soep op tafel. Perfect voor een avond waarop je zin hebt in iets eenvoudigs, maar wel met body.

Gezond en voedzaam

Champignons zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten nauwelijks vet, zijn rijk aan vezels en een goede bron van B-vitamines en mineralen zoals selenium en koper. Bovendien bevatten ze antioxidanten die je weerstand kunnen ondersteunen: iets wat in het najaar mooi meegenomen is. Omdat ze van nature veel umami bevatten, kun je met relatief weinig zout toch een hartige smaak creëren. En dat maakt champignonsoep tot een lichte, maar voedzame maaltijd.

Serveren met een romige twist

Wat deze champignonsoep extra bijzonder maakt, is de romigheid. Voor het serveren roeren we er namelijk een paar lepels crème fraîche door. Dat geeft niet alleen een zachte structuur, maar maakt de smaak ook helemaal af. Strooi er daarna wat fijngesneden lente-ui en verse peterselie (optioneel) overheen voor een frisse touch. Serveer met een stuk knapperig stokbrood of een plak volkorenbrood, meer heeft deze soep eigenlijk niet nodig.

Romige champignonsoep

Of het nu een gure herfstavond is of een luie zondagmiddag, deze champignonsoep past altijd. Simpel, huiselijk en vol smaak. En misschien nog wel het mooiste: hij doet denken aan die vertrouwde geur van vroeger, toen de pan soep nog pruttelde op het fornuis van oma. Dat blijft toch het fijnste gevoel van allemaal.

Champignonsoep

Champignonsoep

Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 119 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraîche
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 3 el bloem
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Maak 250 g champignons schoon en snijd in de gewenste grootte. Bak de champignons in een (braad)pan met een klontje (room)boter tot ze mooi bruin zijn.
  • Voeg zodra ze vocht afgeven 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe. De champignons zijn klaar zodra het vocht is opgenomen.
  • Voeg een extra klontje boter toe en 3 el bloem. Zet het vuur laag en bak al omscheppend de bloem een minuut je mee.
  • Voeg nu 50-100 ml water toe en blijf roeren tot het geheel wat indikt. Het vuur mag weer hoger. Voeg vervolgens in etappes circa 900 ml water toe samen met 2 verkruimelde groente bouillonblokjes tot de gewenste dikte.
  • Breng tegen de kook aan en laat nog even 10-15 minuten rustig pruttelen.
  • Meng (met een garde) voor het serveren 125 g (minder mag ook) crème fraîche door de soep. Verwarm nog een minuutje mee.
  • Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui en wat peterselie (optioneel).

Champignonsoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Dora 8 november 2020 - 15:09

Vandaag gemaakt. Werd er helemaal blij van zo lekker.
Heb bospaddestoelen bouillonblokjes gebruikt. Super recpt

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:14

Dat is precies de bedoeling Dora, lekker!!

Reply
Linda 1 juli 2021 - 17:23

Tim en Erik, dankjewel voor dit fijne recept! Ik heb vandaag de soep gemaakt en hij was overheerlijk!

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2021 - 10:37

Graag gedaan Linda, fijn dat je genoten hebt van de soep! 🙂

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2021 - 15:23

Haha er zijn geen stomme vragen Linda! Voor 2 liter soep zouden wij de volgende hoeveelheden aanhouden:

400-500 g kastanjechampignons
100 g crème fraîche
4 tenen knoflook
5 el bloem (met extra water ook)
3 groente bouillonblokjes
bosje lente-ui

Succes en geniet ervan! 🙂

Reply
Annemarie 10 januari 2025 - 14:50

hoi, waarom minder creme fraiche dan in het originele recept?

Reply
Mariska 14 augustus 2022 - 12:42

Ik wilde iets doen met de kastanje champignons die nog in de koelkast stonden. Ik kwam uit op deze soep en dat was een goede keuze.
Heerlijke smaakvolle soep!!

Reply
Moniek 31 juli 2021 - 14:03

Ik heb voor het binden van de soep arrowroot gebruikt( ook nog smmakloos) Hier heb je weinig van nodig en zitten minder koolydraten in. Verder een heerlijk soep ga het vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2021 - 09:30

Thanks voor de tip Moniek!

Reply
Linda 4 augustus 2021 - 18:54

Ik had een portie over van deze soep en dat had ik ingevroren. Maar na het ontdooien zag hij er niet echt lekker uit. Kan je deze soep eigenlijk wel invriezen? En hebben jullie eventueel tips daarvoor?

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2021 - 14:53

Ik denk dat het komt door de crème fraîche, dat kan je beter niet invriezen. Maar de soep zelf wel hoor, moet gewoon kunnen! Langzaam opwarmen en dan lekker opeten 🙂

Reply
Linda 5 augustus 2021 - 18:28

Thnx voor jullie antwoord! Ik had al zo’n vermoeden dat het door de creme fraîche kwam. Dan wordt ie hier alleen nog vers gegeten haha!

Reply
1 2 3 4

Reacties