Home Salades en soepen Champignonsoep

Champignonsoep

heerlijk romig!

door SmaakMenutie
Champignonsoep

Verrukelijk

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ben ik ontzettend gek op soep. Al vanaf jongs af aan kan je mij niet blijer maken dan met een kop soep, in alle soorten en smaken. Mijn oma’s Hollandse groentesoep is er bijvoorbeeld een die we in de hele familie nog veelvuldig maken. En dat is een receptuur die ook niet zo snel zal veranderen. Maar ook voor bijvoorbeeld champignonsoep kan je mij midden in de nacht wakker maken. De geur van champignons die eerst gebakken worden in de boter is echt verrukkelijk. Klaar in een half uurtje, easy!

Champignonsoep

Champignonsoep

Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 118 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraîche
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 3 el bloem
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Maak 250 g champignons schoon en snijd in de gewenste grootte. Bak de champignons in een (braad)pan met een klontje (room)boter tot ze mooi bruin zijn.
  • Voeg zodra ze vocht afgeven 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe. De champignons zijn klaar zodra het vocht is opgenomen.
  • Voeg een extra klontje boter toe en 3 el bloem. Zet het vuur laag en bak al omscheppend de bloem een minuut je mee.
  • Voeg nu 50-100 ml water toe en blijf roeren tot het geheel wat indikt. Het vuur mag weer hoger. Voeg vervolgens in etappes circa 900 ml water toe samen met 2 verkruimelde groente bouillonblokjes tot de gewenste dikte.
  • Breng tegen de kook aan en laat nog even 10-15 minuten rustig pruttelen.
  • Meng (met een garde) voor het serveren 125 g (minder mag ook) crème fraîche door de soep. Verwarm nog een minuutje mee.
  • Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui en wat peterselie (optioneel).

Champignonsoep maken Champignonsoep Romige champignonsoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Linda 5 augustus 2021 - 18:28

Thnx voor jullie antwoord! Ik had al zo’n vermoeden dat het door de creme fraîche kwam. Dan wordt ie hier alleen nog vers gegeten haha!

Reply
Linda 4 augustus 2021 - 18:54

Ik had een portie over van deze soep en dat had ik ingevroren. Maar na het ontdooien zag hij er niet echt lekker uit. Kan je deze soep eigenlijk wel invriezen? En hebben jullie eventueel tips daarvoor?

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2021 - 14:53

Ik denk dat het komt door de crème fraîche, dat kan je beter niet invriezen. Maar de soep zelf wel hoor, moet gewoon kunnen! Langzaam opwarmen en dan lekker opeten 🙂

Reply
Moniek 31 juli 2021 - 14:03

Ik heb voor het binden van de soep arrowroot gebruikt( ook nog smmakloos) Hier heb je weinig van nodig en zitten minder koolydraten in. Verder een heerlijk soep ga het vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2021 - 09:30

Thanks voor de tip Moniek!

Reply
Linda 1 juli 2021 - 17:23

Tim en Erik, dankjewel voor dit fijne recept! Ik heb vandaag de soep gemaakt en hij was overheerlijk!

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2021 - 10:37

Graag gedaan Linda, fijn dat je genoten hebt van de soep! 🙂

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2021 - 15:23

Haha er zijn geen stomme vragen Linda! Voor 2 liter soep zouden wij de volgende hoeveelheden aanhouden:

400-500 g kastanjechampignons
100 g crème fraîche
4 tenen knoflook
5 el bloem (met extra water ook)
3 groente bouillonblokjes
bosje lente-ui

Succes en geniet ervan! 🙂

Reply
Annemarie 10 januari 2025 - 14:50

hoi, waarom minder creme fraiche dan in het originele recept?

Reply
Mariska 14 augustus 2022 - 12:42

Ik wilde iets doen met de kastanje champignons die nog in de koelkast stonden. Ik kwam uit op deze soep en dat was een goede keuze.
Heerlijke smaakvolle soep!!

Reply
Dora 8 november 2020 - 15:09

Vandaag gemaakt. Werd er helemaal blij van zo lekker.
Heb bospaddestoelen bouillonblokjes gebruikt. Super recpt

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:14

Dat is precies de bedoeling Dora, lekker!!

Reply
1 2 3 4