Zoals oma hem zou maken
Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, zijn wij groot liefhebbers van soep.
Van een klassieke Hollandse groentesoep tot een Indische bruine bonensoep: een kom soep is voor ons het ultieme comfortfood. En er is één variant die we keer op keer blijven maken, namelijk deze champignonsoep. De soep is niet alleen eenvoudig om te bereiden, maar heeft ook die onweerstaanbare, volle smaak waar je meteen lekker warm van wordt.
De geur van gebakken champignons
Zodra de champignons in de pan gaan en langzaam goudbruin bakken in een klontje boter, vult de keuken zich met een heerlijke geur. Dat moment alleen al is genoeg om trek te krijgen. Door de champignons eerst te bakken, krijgt de soep die tikkie aardse smaak die zo kenmerkend is.

Voeg daarna knoflook, bloem en in etappes bouillon toe en binnen een half uur staat er een pan warme soep op tafel. Perfect voor een avond waarop je zin hebt in iets eenvoudigs, maar wel met body.
Gezond en voedzaam
Champignons zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten nauwelijks vet, zijn rijk aan vezels en een goede bron van B-vitamines en mineralen zoals selenium en koper. Bovendien bevatten ze antioxidanten die je weerstand kunnen ondersteunen: iets wat in het najaar mooi meegenomen is. Omdat ze van nature veel umami bevatten, kun je met relatief weinig zout toch een hartige smaak creëren. En dat maakt champignonsoep tot een lichte, maar voedzame maaltijd.
Serveren met een romige twist
Wat deze champignonsoep extra bijzonder maakt, is de romigheid. Voor het serveren roeren we er namelijk een paar lepels crème fraîche door. Dat geeft niet alleen een zachte structuur, maar maakt de smaak ook helemaal af. Strooi er daarna wat fijngesneden lente-ui en verse peterselie (optioneel) overheen voor een frisse touch. Serveer met een stuk knapperig stokbrood of een plak volkorenbrood, meer heeft deze soep eigenlijk niet nodig.

Of het nu een gure herfstavond is of een luie zondagmiddag, deze champignonsoep past altijd. Simpel, huiselijk en vol smaak. En misschien nog wel het mooiste: hij doet denken aan die vertrouwde geur van vroeger, toen de pan soep nog pruttelde op het fornuis van oma. Dat blijft toch het fijnste gevoel van allemaal.

42 reacties
Vandaag gemaakt. Werd er helemaal blij van zo lekker.
Heb bospaddestoelen bouillonblokjes gebruikt. Super recpt
Dat is precies de bedoeling Dora, lekker!!
Tim en Erik, dankjewel voor dit fijne recept! Ik heb vandaag de soep gemaakt en hij was overheerlijk!
Graag gedaan Linda, fijn dat je genoten hebt van de soep! 🙂
Haha er zijn geen stomme vragen Linda! Voor 2 liter soep zouden wij de volgende hoeveelheden aanhouden:
400-500 g kastanjechampignons
100 g crème fraîche
4 tenen knoflook
5 el bloem (met extra water ook)
3 groente bouillonblokjes
bosje lente-ui
Succes en geniet ervan! 🙂
hoi, waarom minder creme fraiche dan in het originele recept?
Ik wilde iets doen met de kastanje champignons die nog in de koelkast stonden. Ik kwam uit op deze soep en dat was een goede keuze.
Heerlijke smaakvolle soep!!
Ik heb voor het binden van de soep arrowroot gebruikt( ook nog smmakloos) Hier heb je weinig van nodig en zitten minder koolydraten in. Verder een heerlijk soep ga het vaker maken.
Thanks voor de tip Moniek!
Ik had een portie over van deze soep en dat had ik ingevroren. Maar na het ontdooien zag hij er niet echt lekker uit. Kan je deze soep eigenlijk wel invriezen? En hebben jullie eventueel tips daarvoor?
Ik denk dat het komt door de crème fraîche, dat kan je beter niet invriezen. Maar de soep zelf wel hoor, moet gewoon kunnen! Langzaam opwarmen en dan lekker opeten 🙂
Thnx voor jullie antwoord! Ik had al zo’n vermoeden dat het door de creme fraîche kwam. Dan wordt ie hier alleen nog vers gegeten haha!