Home Hoofdgerechten Ratatouille

Ratatouille

Franse groentestoof

door SmaakMenutie
Ratatouille

Ratjetoe

Deze heerlijke vegetarische groentestoof uit de Franse keuken kent zijn oorsprong in de Provence. De Franse militairen uit de 18e eeuw, die ratatouille ook wel rata noemden, vonden het voornamelijk een makkelijk én lekker stoofgerecht. Echter wel met toevoeging van bonen, aardappelen en vlees. Destijds was op het Europese continent nog geen courgette en aubergine te verkrijgen en deze werden dan ook pas later toegevoegd. Na wat aanpassingen ontstond deze ‘ratjetoe’ van alleen groenten. Tegenwoordig maakt elke land rond de Middellandse Zee zijn eigen variant maar de basis is altijd hetzelfde: tomaat, courgette, aubergine en ui. Uiteraard kan je met de groenten variëren, zoals wij bijvoorbeeld kozen voor een gele paprika. Ergens lijkt het ook een beetje op het Midden-Oosterse shakshuka: gesmoorde groenten van tomaat en paprika. Ratatouille is zowel warm als koud lekker en je serveert het net als de Fransen met (stok)brood of crostini. Ook lekker met rijst of pasta!

Ratatouille

Ratatouille

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 24 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4 rijpe tomaten
  • 4 takjes tijm
  • 3 tenen knoflook
  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 1 el witte suiker
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl chili vlokken (of cayennepeper)
  • Verse basilicum
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 1 aubergine in kleine blokjes. Neem een ruime (braad)pan en verhit een flinke scheut olijfolie. Bak de aubergine in circa 10 minuten bruin. Voeg een flinke snuf zout toe.
  • Snijd ondertussen 1 courgette, 1 gele paprika en 4 rijpe tomaten in kleine blokjes. Snipper ook alvast 1 (rode) ui en snijd 3 tenen knoflook fijn.
  • Haal de gebakken aubergine uit de pan en zet even apart. Doe wat extra olijfolie in de pan en bak de blokjes courgette ongeveer 3-4 minuten samen met een snuf zout. Haal uit de pan en zet ook even apart.
  • Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en fruit de gesnipperde ui en knoflook kort aan. Voeg nu ook de paprika toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree toe en bak 1 minuutje mee. Voeg 1 el suiker toe samen met de blaadjes van 4 takjes tijm en meng door het geheel.
  • Voeg nu de gesneden tomatenblokjes toe en laat deze op matig vuur zacht worden tot er een saus ontstaat. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg ook 1/2 tl chilivlokken (uit de molen) of cayennepeper toe.
  • Doe de aubergine er weer bij en kook nog 5 minuten mee. Voeg nu ook de courgette toe en verwarm nog even met het geheel.
  • Voeg tot slot een handje fijngehakte basilicumblaadjes en peterselie (optioneel) toe. 

Ratatouille ingrediënten Ratatouille maken Ratatouille Groentestoof Groenten ratatouille

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Marjolein 6 november 2021 - 10:04

Ik ben wel benieuwd naar de variant mét aardappelen en vlees. Hebben jullie daar ook een recept voor?

Reply
SmaakMenutie 8 november 2021 - 10:29

Nee, die hebben (nog) niet Marjolein! 🙂

Reply
Nicolien 12 november 2021 - 19:28

Ik heb er provencaalse varkensfiletlapjes (in blokje) door heen gedaan. Deze eerst in de pak bakken, eruit halen en er als laatste met de laatste groente er weer door heen.
Heerlijk recept!

Naanbrood met zeezoutboter erbij. Ook heerlijk om met de brood de pan schoon te vegen😀

Reply
Linnie 9 november 2021 - 19:20

Was heerlijk!! 👌👌 pannetje was leeg.

Reply
Nathalie 28 november 2021 - 14:32

Heerlijk, klein beetje rode wijn door de saus, smullen!

Reply