Ratjetoe
Deze heerlijke vegetarische groentestoof uit de Franse keuken kent zijn oorsprong in de Provence. De Franse militairen uit de 18e eeuw, die ratatouille ook wel rata noemden, vonden het voornamelijk een makkelijk én lekker stoofgerecht. Echter wel met toevoeging van bonen, aardappelen en vlees. Destijds was op het Europese continent nog geen courgette en aubergine te verkrijgen en deze werden dan ook pas later toegevoegd. Na wat aanpassingen ontstond deze ‘ratjetoe’ van alleen groenten. Tegenwoordig maakt elke land rond de Middellandse Zee zijn eigen variant maar de basis is altijd hetzelfde: tomaat, courgette, aubergine en ui. Uiteraard kan je met de groenten variëren, zoals wij bijvoorbeeld kozen voor een gele paprika. Ergens lijkt het ook een beetje op het Midden-Oosterse shakshuka: gesmoorde groenten van tomaat en paprika. Ratatouille is zowel warm als koud lekker en je serveert het net als de Fransen met (stok)brood of crostini. Ook lekker met rijst of pasta!
5 reacties
Ik ben wel benieuwd naar de variant mét aardappelen en vlees. Hebben jullie daar ook een recept voor?
Nee, die hebben (nog) niet Marjolein! 🙂
Ik heb er provencaalse varkensfiletlapjes (in blokje) door heen gedaan. Deze eerst in de pak bakken, eruit halen en er als laatste met de laatste groente er weer door heen.
Heerlijk recept!
Naanbrood met zeezoutboter erbij. Ook heerlijk om met de brood de pan schoon te vegen😀
Was heerlijk!! 👌👌 pannetje was leeg.
Heerlijk, klein beetje rode wijn door de saus, smullen!