Quiche eens vegetarisch
Wij maken eigenlijk altijd quiches met vis of vlees. Lekker makkelijk en altijd een succes. Maar afgelopen oudejaarsavond werd het tijd voor iets anders.
Een goede vriendin van ons eet geen vlees, dus besloten we haar te verrassen met een vegetarische variant. En dat bleek een schot in de roos. Deze quiche met brie en groene asperges viel zó goed in de smaak, dat we ‘m simpelweg niet voor onszelf konden houden.

“Je kunt ze ruim van tevoren maken en op het juiste moment even opwarmen in de oven. Ideaal voor etentjes of feestdagen”
Het gemak van quiches
Quiches zijn wat ons betreft hét antwoord op relaxed koken. Je kunt ze namelijk ruim van tevoren maken en op het juiste moment even opwarmen in de oven. Ideaal voor etentjes of feestdagen dus. Bovendien zijn ze de volgende dag minstens zo lekker. Koud of lauwwarm als lunch, bijvoorbeeld met een frisse salade. En het fijne is: je kunt eindeloos variëren met vulling, kaas en groenten.
Groene asperges: fris en gezond
Voor deze quiche kozen we voor groene asperges. Ze zijn niet alleen heerlijk knapperig en fris van smaak, maar ook nog eens hartstikke gezond. Groene asperges bevatten veel vezels, foliumzuur en vitamine K. Ook zijn ze lichter verteerbaar dan hun witte tegenhangers en hoef je ze niet te schillen; ideaal dus voor in een snelle quiche zoals deze.
Brie geeft net dat beetje pit
Wat deze quiche extra bijzonder maakt is de brie. Die zorgt voor een zachte, romige textuur met net dat beetje pit. In combinatie met de asperges ontstaat er een mooie balans tussen fris en vol van smaak. We maken een eimengsel met crème fraîche, scherpe mosterd, gedroogde kruiden, Parmezaanse kaas en een lepel bloem voor de binding. Alles samen in een quichevorm met hartig taartdeeg, de oven in, en je hebt een gerecht dat net wat specialer is maar super makkelijk is om te maken.
Variëren maar
Geen asperges in huis? Geen probleem. Broccoli is een prima alternatief, of voeg wat gebakken champignons toe. Ook qua kaas kun je experimenteren. Vervang de brie eens door blauwe kaas als je van wat meer uitgesproken smaken houdt, of juist camembert voor een zachtere variant. En een klein scheutje honing bovenop geeft een fijne zoete tegenhanger aan de hartige smaken.
Deze quiche met brie en asperges heeft inmiddels een vaste plaats op ons menu, vegetarisch of niet. Hij laat zien dat je met een paar goede ingrediënten iets kunt maken dat iedereen aan tafel blij maakt.
13 reacties
Vanavond gegeten met broccoli. Iedereen vond het lekker. Zelf houd ik meer van iets meer hartige taart. Maar ja, het moest vega, dus zonder bijv. een lekker gebakken spekje enz. erin. Ik had een beetje deeg over, daarmee bovenzijde afgedekt a la kip in de hoed. Afgesmeerd met melk. Maar hoe kan ik de taart een beetje hartiger maken?
Goed idee om het af te dekken met het overgebleven deeg Sikko! Het is al een hartige taart, maar als je vlees mist zou je kunnen kiezen voor een vegetarische vleesvervanger 🙂
Gemaakt natuurlijk met de witte asperges.
En wat knoflook erbij
Nog niet gegeten. Staat klaar om te bakken en straks te eten met onze gasten. Spannend.
Ben benieuwd.
kun je de quiche invriezen?
Over het algemeen wordt deze quiche er niet lekkerder op als je ‘m invriest, ontdooit en dan weer opwarmt Jelly! Wij zouden het dus niet doen