Home Pasta Pastaschotel met broccoli en zalm

Pastaschotel met broccoli en zalm

en zelfgemaakte bechamelsaus

door SmaakMenutie
Pastaschotel met broccoli en zalm

Eenvoudig en heerlijk!

Wij zijn gek op ovenschotels! Niet alleen omdat ze lekker zijn, maar ze zijn ook supermakkelijk om te maken. Dit maakt ze ideaal voor drukke doordeweekse dagen, wanneer je niet veel tijd hebt om te koken. De oven doet immers het meeste werk, terwijl jij rustig andere dingen kunt doen.

Vandaag maken we een heerlijke pastaschotel met broccoli, zalm en een zelfgemaakte bechamelsaus. Een smakelijke en gezonde maaltijd die perfect is voor het hele gezin.

Pastaschotel recept

Ovenschotels zijn ideaal

Ovenschotels zijn een makkelijke manier om een complete maaltijd te bereiden. Je kunt er allerlei ingrediënten in verwerken, waardoor ze ideaal zijn om restjes te gebruiken en niets te verspillen. Bovendien kun je de schotel van tevoren klaarmaken, zodat je hem op drukke dagen alleen nog in de oven hoeft te zetten. Zo bespaar je tijd en hoef je niet op het laatste moment nog te koken, terwijl je toch een heerlijke zelfgemaakte maaltijd op tafel zet.

Ovenschotel pasta

De rol van de bechamelsaus

Een goed gemaakte bechamelsaus is de basis voor een romige ovenschotel. Wij maken uiteraard zelf de bechamel, die een heerlijke textuur en smaak toevoegt aan de pastaschotel. Door de saus zelf te maken, weet je precies wat erin zit en kun je de smaak naar wens aanpassen. Zo voegen wij een snuf nootmuskaat toe, maar knoflook of een ander kruid kan natuurlijk ook.

Bechamelsaus maken
Bechamelsaus recept

Goudbruine en gegratineerde korst

Wat deze pastaschotel echt afmaakt, is de geraspte pittige kaas die we over de schotel strooien voordat deze de oven in gaat. De kaas zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar ook voor een mooie goudbruine en gegratineerde korst. Dit knapperige laagje maakt de schotel extra lekker en zorgt ervoor dat de kinderen (en volwassenen) er geen genoeg van kunnen krijgen. Kies voor een pittige kaas, zoals oude kaas of Parmezaan, om het gerecht net dat beetje extra smaak te geven.

Pastaschotel maken

Kidsproof

Deze pastaschotel met broccoli, zalm en bechamelsaus is een gevarieerde en voedzame maaltijd. Broccoli is vol van vitaminen en mineralen, terwijl de zalm zorgt voor een goede dosis omega-3 vetzuren. De pasta maakt het gerecht vullend en met de romige saus en de pittige kaas is het een gerecht dat ook bij de kids zeker in de smaak zal vallen. Het is een ideale manier om gezonde ingrediënten op een leuke manier in een maaltijd te verwerken. Bovendien kun je de pastaschotel eenvoudig aanpassen door bijvoorbeeld andere groenten toe te voegen of de zalm te vervangen door kip.

Pastaschotel met broccoli en zalm

Pastaschotel met broccoli en zalm

Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 58 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm
  • 180 g penne
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 40 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 400 ml melk
  • 1 broccoli
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Kook 180 g penne (of andere pasta) in ongeveer 12 minuten al dente.
  • Snijd ondertussen kleine roosjes van 1 broccoli van ongeveer 350 g. Voeg de roosjes de laatste 3-4 minuten van de kooktijd bij de pasta en kook even mee.
  • Smelt ondertussen 40 g roomboter in een pannetje. Voeg 40 g bloem toe en mix met een garde tot een roux. Schenk al roerend met een garde 100 ml melk toe tot de saus gaat binden. Herhaal dit in etappes tot je een mooi gebonden saus hebt. Voeg op het eind een 1/2 tl nootmuskaat toe en een flinke draai peper en snuf zout.
  • Giet de pasta en broccoli af en plaats in een ovenschaal samen met 200 g grof gesneden gerookte zalm. Bestrooi het geheel met een flinke snuf zout en peper. Verdeel ook alvast wat geraspte kaas over het geheel.
  • Schenk de bechamelsaus gelijkmatig over het geheel. Bestrooi met extra kaas en plaats 25-30 minuten in de oven zodat er een mooi bruin korstje ontstaat.

Pasta ovenschotel met zalm en broccoli

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Marleen 2 maart 2022 - 17:28

Oooh spannend staat in de oven……….. ik lees ik proef moet heerlijk zijn👍 Thanks

Reply
tim 3 maart 2022 - 13:25

gaan we vanavond maken nu al zin in!!

Reply
tim 4 maart 2022 - 15:17

wat was het lekker zeg!! super snel en makkelijk

Reply
Maureen 15 oktober 2022 - 16:06

Lekker, ga ik proberen! Maar heb ik nou 100 ml of 400 ml melk nodig voor de roux??

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2022 - 13:08

400ml, in etappes van 100ml 🙂 Geniet ervan!

Reply
Tessa Vaumont 10 maart 2022 - 18:51

Vanavond gemaakt… dit is zo ontzettend smakelijk echt top!!

Reply
Marleen 24 april 2022 - 21:31

Kan dit ook met verse zalm of kabeljauw?

Reply
SmaakMenutie 25 april 2022 - 11:24

Hi Marleen, ja hoor! Let er dan alleen wel op dat de bereiding van verse zalm of kabeljauw dan wel iets anders zal zijn 🙂

Reply
Hendrika 14 oktober 2022 - 18:11

Heel erg lekker. Aanrader

Reply
Ineke. 25 oktober 2022 - 22:26

Het was een heerlijke ovenschotel ,ik had er nog een rode paprika in reepjes bij ,en een klein gesneden licht gebakken ui door gedaan en kleine halve tomaatjes bovenop,was super lekker.

Reply
jos 3 mei 2023 - 18:58

mag ik in plaats broccoli ook spinazie gebruiken

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2023 - 10:24

Jahoor! 🙂

Reply
Rianne 9 augustus 2023 - 18:53

Een heel lekker recept. De volgende keer probeer ik het met aardappelschijfjes, want mijn echtgenoot is geen pastafan

Reply
Annette 15 november 2024 - 18:53

Vanavond gesmuld van jullie gerecht. Kleine 1 persoons schaaltjes gebruikt, lekker en feestelijk👌

Reply
Maarten 5 februari 2025 - 12:29

Welke hoeveelheden moet ik aanhouden als ik voor 4 personen dit gerecht maak?

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2025 - 11:42

Ik zou iets meer zalm, penne en broccoli nemen en de bechamelsaus kan je gelijk houden!

Reply