Oud brood, nieuw leven
Panzanella is weer zo’n gerecht dat bewijst dat simpele recepten super lekker kunnen zijn. Wat ooit begon als een slimme manier om oud brood op te maken, is uitgegroeid tot een zomerse klassieker.
In Toscane wisten ze al lang dat je niets hoeft weg te gooien. Oud, hard brood werd simpelweg geweekt in water en gecombineerd met rijpe tomaten en verse basilicum, meer hadden ze niet nodig.

Hoewel de traditionele Toscaanse oma’s dit vast nog steeds op die manier maken, gebruiken veel mensen tegenwoordig vers brood dat in de oven of pan krokant wordt gebakken. Het resultaat is net zo lekker, misschien zelfs iets lekkerder. Zolang je brood maar wel structuur heeft en niet té zompig wordt.
Goede ingrediënten
Bij panzanella draait alles om verse ingrediënten. Denk aan rijpe tomaten die het liefst écht zon hebben gezien. Gebruik gerust een mix van verschillende soorten en kleuren. Dat maakt het niet alleen lekkerder, maar ook mooier op je bord. Basilicum is een must. Geen gedroogde of slap aftreksel, maar echte verse blaadjes. En dan natuurlijk olijfolie: extra vierge, rijk en vol van smaak. Die maakt het geheel af.
De komkommer is geen onderdeel van het oorspronkelijke recept, maar voegt wel iets fris en knapperigs toe. Heb je ‘m niet in huis of wil je het klassiek houden? Geen probleem. Panzanella laat zich makkelijk aanpassen aan wat er in je keuken ligt.
Vega en toch vullend
In sommige regio’s in Italië wordt panzanella nét iets anders bereid. Daar gaat er bijvoorbeeld ansjovis doorheen, wat het gerecht een zoute smaak geeft. Wij kiezen voor een vegetarische versie. En met tomaten van goede kwaliteit mis je echt niets. De volle, rijpe smaak van tomaten is krachtig genoeg, zeker in combinatie met de rest!
Wil je de salade toch wat voller maken? Voeg dan mozzarella toe. Dat maakt het gerecht romiger en voedzamer, zonder dat het (te) zwaar wordt. Ook burrata of gegrilde groenten doen het goed als je het wat meer wil vullen.
Perfect voor zomerse dagen
Panzanella is bij uitstek een zomergerecht. Wij eten het het liefst op een warme dag, zodat je niet te lang in de keuken hoeft te staan. De salade is in een handomdraai gemaakt, zeker als je het brood van tevoren al geroosterd hebt. Het wordt extra lekker als het even kort laat intrekken, een kwartiertje of een half uurtje maximaal. Maar dat is geen must hoor.
Je kunt panzanella serveren als maaltijdsalade, maar ook als voorgerecht of bijgerecht bij een barbecue. Hij combineert goed met gegrilde groenten, pasta’s of simpelweg een lekker glas gekoelde witte Italiaanse wijn.
Zuinigheid
Wat deze Italiaanse broodsalade extra bijzonder maakt, is dat hij ontstaan is uit zuinigheid. Panzanella zien de Italianen als een ode aan eenvoud én creatief koken. Geen verspilling, maar wél smaak. Het laat zien hoe je met weinig iets verrassends kunt maken dat iedereen aan tafel blij maakt. En het is toch zonde om oud brood steeds maar weg te gooien?
1 reactie
Toevallig ban ik vorige week op zoek gegaan naar een recept hiervan maar vond teveel toegevoegde ingredienten aan de van oorsprong eenvoudige salade toegevoegd. Nu komt dit recept in mn mailbox : ziet er top uit en ga ik ook zeker maken. Dank jullie wel!!