Thaise klassieker voor doordeweeks
Pad see ew is zo’n gerecht dat je met gemak wekelijks op tafel zou kunnen zetten. Het is snel, smaakvol en je hebt er geen exotische ingrediënten voor nodig.
Toch proef je meteen dat het uit de Thaise keuken komt. Het is hartig, een tikje zoet en zelfs een beetje rokerig van de wok. Het doet een beetje denken aan pad thai, maar dan zonder de uitgebreide mise-en-place. Voor ons is dit het ideale ‘doordeweeks maar toch bijzonder’-gerecht.
Wat is pad see ew eigenlijk?
Letterlijk betekent het “gebakken sojasaus-noedels”, en dat dekt de lading behoorlijk goed. In Thailand wordt het vaak gemaakt met brede noedels, Chinese broccoli en ei. Maar zoals met veel streetfoodgerechten geldt, je gebruikt wat je hebt.
Geen Chinese broccoli in de buurt? Gewone broccoli werkt uitstekend. En die brede eiernoedels (mie)? Als je die hebt is het top. Zo niet, dan doen gewone (rijst)noedels ook prima hun werk.
De saus maakt het verschil
De kracht van pad see ew zit ‘m in het sausje. Die geeft het gerecht die typische Thaise smaak. Wij mengen 2 flinke eetlepels ketjap manis met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel oestersaus en 1 eetlepel kristalsuiker. Zo krijg je een diepe, hartige basis met een subtiele zoetigheid. Deze saus gaat pas aan het eind door de wok (wij zijn trouwens fan van deze wok), zodat alles goed karamelliseert.
Wokken en klaar
We beginnen met het aanbraden van reepjes kip, tot ze mooi goudbruin zijn. Dan voegen we de gekookte noedels en broccoli toe, samen met de saus. We schuiven alles even opzij in de wok en breken één of twee eieren in de pan.
Even roeren tot ze gestold zijn, daarna wokken we het geheel nog een minuut goed door. Alles mag lekker heet en snel, sterker nog, dat is de truc. En dan meteen serveren natuurlijk!
18 reacties
Het was weer smullen, hou niet zo van broccoli maar door de kleurrijke foto en de rest van de ingrediënten toch geprobeerd. Geen spijt van gehad, komt vaker op tafel 🙂
Fijn dat het in de smaak viel Tina! 🙂
Vanavond gemaakt, het was heerlijk!!!
Dat horen we graag Karin, leuk!! 🙂
Erg lekker! Fijne variant van kip met broccoli!
Fijn dat ons recept in de smaak viel Roos, leuk om te horen! 🙂
Hoi! Wat is de bedoeling van de eieren? Dat dsze stollen in de pan als een soort van roerei?
Ja klopt, als een soort van roerei meng je het erdoorheen!
vraagje. vissaus??? is er een alternatiefje. heb alles in huis, behalve….
Hoi Lonneke, je zou kunnen kiezen voor sojasaus. Maar zelf hebben we dat niet eerder geprobeerd, vissaus heeft namelijk z’n eigen kenmerkende smaak.
Pad see ew, is dat voor 2 of 4 personen?
Bovenaan staat voor twee, maar de mie is voor vier!?!
Hoi Mieke, voor 2 personen! Was een foutje ingeslopen bij de ingrediënten. Ik heb het direct aangepast. Neem 4 nestjes pp. Bedankt voor je oplettendheid en eet smakelijk alvast! Groet, team SmaakMenutie