Home Vis Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

de oven doet het meeste werk!

door SmaakMenutie
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Boordevol groenten

Deze ovenschotel met kabeljauw in gegrilde paprikasaus is een super smaakvolle en tegelijkertijd voedzame maaltijd die je echt in een handomdraai op tafel zet. Hoe dat kan? De oven doet het meeste werk voor je!

Een ovenschotel die boordevol groenten zit – courgette, paprika en rode ui – en wordt afgemaakt met een romige saus van gegrilde paprika en Parmezaanse kaas. Een super lekkere combinatie samen met de kabeljauwfilet.

Kabeljauw ovenschotel

Veelzijdige vis

Kabeljauw is een veelzijdige vis die zich echt perfect leent voor ovengerechten. Dankzij de stevige structuur blijft hij namelijk mooi intact tijdens het garen en de milde smaak van de kabeljauw combineert daarnaast goed met allerlei kruiden en sauzen. Hij heeft het zelfs echt nodig om goed op smaak te komen. Bovendien is kabeljauw een supergezonde keuze: hij is rijk aan eiwitten, bevat weinig vet en zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, vitamine B12 en selenium. Geen wonder dat deze vis al eeuwenlang geliefd is in menig (wereld)keuken!

Ovenschotel kabeljauw recept

De saus: romig en vol smaak

Maar de echte smaakmaker van dit gerecht is zonder twijfel de gegrilde paprikasaus. Je kunt een pot gegrilde paprika gebruiken of deze zelf roosteren in de oven (of op het gasfornuis). De gegrilde paprika mix je samen met twee teentjes knoflook tot een gladde saus. Vervolgens laat je dit mengsel samen met kookroom en Parmezaanse kaas in een pannetje zachtjes pruttelen tot je een heerlijke romige saus hebt. De combinatie van de rokerige smaak van paprika met het pittige van de Parmezaanse kaas zorgt voor een echte smaakexplosie!

Ovenschotel vis maken

Zo makkelijk maak je het klaar

Snijd de courgette, paprika en rode ui en verdeel ze over een ovenschaal. Leg de kabeljauwfilets erbovenop en schenk de paprikasaus over de vis en groenten. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180-190C en bak het geheel in een minuut of 30 minuten gaar. De kabeljauw wordt zacht en neemt de smaken van de saus en groenten perfect op. Serveer de ovenschotel met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of witte rijst als je er een complete maaltijd van wil maken. Of houd het lekker light en vega en laat ze achterwege. Eet smakelijk!

Ovenschotel kabeljauw maken
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 143 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kabeljauwhaas
  • 295 g gegrilde paprika (1 pot) (of maak het zelf)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 150 ml kookroom
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Laat 1 potje gegrilde paprika uitlekken en mix samen met 2-3 tenen knoflook fijn in de hakmolen.
  • Verwarm het paprikamengsel in een (steel)pan en voeg 150 ml kookroom en 50 g geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat op matig vuur enkele minuten ietwat indikken.
  • Snijd ondertussen 1 courgette en 1 gele paprika in kleine stukjes en 1 rode ui in (kwart)ringen. Verdeel de groenten over de bodem van een middelgrote ovenschaal.
  • Plaats 300 g kabeljauwfilet op de groenten en schenk het paprikamengsel over het geheel. Plaats circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Ovenschotel kabeljauw

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Judy 10 juli 2019 - 10:11

Ovenschotel met kabeljauw en paprika saus was verukkelijk!!!!! Een topper!

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:05

Erg leuk om te horen Judy! Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel. Bedankt voor je reactie! Groet, Tim

Reply
Anne 3 oktober 2020 - 20:14

Je had helemaal gelijk mam, superlekker!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2020 - 16:04

Fijn dat de ovenschotel ook bij jou in de smaak viel Anne! 🙂

Reply
Ellen 11 augustus 2021 - 12:36

Zou het recept ook met varkenshaas kunnen?

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2021 - 15:11

Ik denk het wel Ellen! De baktijd is dan wel anders. Overigens hebben wij ook varkenshaas recepten uit de oven op de website staan 🙂

Reply
Yvonne 14 oktober 2021 - 00:29

Heb het vanavond gemaakt. Was heel lekker. Was een succes. Bedankt voor jullie recept.

Reply
heiny 25 januari 2021 - 19:31

Hoi hoi
Net gemaakt maar dan geprobeerd met kokosmelk en sambal.
Mag het recept van mijn vrouw echt niet weg doen.
Zo lekker😋😋😍

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2021 - 11:49

Klinkt als een heerlijke variant Heiny, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
peter 17 december 2019 - 13:20

ovenschotel kabeljauw was heerlijk, de laatste 2x met kokosroom gemaakt ipv. kookroom, beetje sambal erdoor
heeeerlijk. Toppertje.

Reply
SmaakMenutie 17 december 2019 - 14:07

Mmm lekker, goed idee Peter! Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 🙂

Reply
Kitty 28 augustus 2020 - 19:32

Veel saus maar wel weer erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:33

Fijn Kitty, dat horen we graag! 🙂

Reply
Cor 20 december 2020 - 11:47

Gisteren heerlijk van gegeten we hebben alleen in plaats van rijst of gebakken aardappelen er grove macaroni (verkrijgbaar bij een goede Toko ) gebruikt en uiteraard wat extra sambal brandal

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 15:01

Lekker Cor, fijn dat het in de smaak viel. En wat een goede combi met grove macaroni, goed om te weten 🙂

Reply
Dave 24 januari 2021 - 11:39

Ik moet het nog maken, en wacht vol ongeduld naar het succes. Maar bij voorbaat lijkt me dit recept een succes, ook gezien de reacties daarop. Wat hebben jullie toch een knal van een site, makkelijk, overzichtelijk en betrouwbaar. Ook het uitprinten van de recepten gaat makkelijk. En dan ook iedere keer de foto’s erbij. Ik kijk iedere keer uit naar jullie post. Groeten Dave

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:43

Thanks voor het compliment Dave, erg leuk om te horen dat onze website in de smaak valt 🙂 Geniet van deze ovenschotel kabeljauw en de vele recepten die nog komen gaan!

Reply
Frans 25 januari 2021 - 18:54

Ook gemaakt en het was goddelijk lekker. Wel kwam er veel vocht vrij. Kan ik daar nog iets aan doen

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2021 - 14:55

Fijn dat het in de smaak viel Frans! Je zou de schotel de volgende keer wat langer in de oven kunnen of de temperatuur wat hoger zetten. Succes!

Reply
Jeannette 3 oktober 2022 - 21:45

Hallo Tim en Erik,
Dit is een fantastisch lekker recept en ik heb het al vele malen gemaakt!
Het vele-vocht-probleem heb ik opgelost door de courgette
,ui en paprika in aparte pan (zonder deksel zodat het vocht verdampt) te bakken, terwijl ik ondertussen de heerlijke saus in een andere pan maak. Als je daarna alles samenvoegt in je ovenschaal hoeft alleen de kabeljauw nog maar te garen. Heerlijk met rijst erbij.

Reply
Linda 4 maart 2021 - 10:35

Het gerecht viel bij ons hele gezin in de smaak. Gaan we zeker nog es maken!

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2021 - 11:12

Leuk te horen Linda! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂

Reply
Sylvia 4 mei 2021 - 19:18

Ziet er lekker uit, en als je het voor 1 pers wil maken?
Alles ongeveer de helft?

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 11:35

Leuk te horen Sylvia! Voor 1 persoon zouden we inderdaad alle ingrediënten halveren. Houd het wel even in de gaten als het in de oven staat, wellicht dat het iets minder lang moet.

Reply
Sanaa 2 april 2021 - 20:48

Ik heb het gemaakt en Iedereen vond het verrukkelijk! Dit ga ik vaak maken.

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:04

Leuk te horen Sanaa! Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Maureen 5 april 2021 - 23:52

Vandaag gemaakt op tweede paasdag. En we hebben er van genoten. Ik heb er heerlijk brood bij geserveerd waar de ovenschaal volledig mee werd uitgeveegd. Voor sommige liefhebbers ook wat rijst erbij gedaan. Beide was voortreffelijk. Is ook een makkelijk recept wat je goed kunt voorbereiden en dus niet lang in de keuken hoeft te staan als de visite er is. Wordt zeker nog vaker gemaakt

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 10:54

Leuk te horen Maureen dat jullie ervan genoten hebben! 🙂

Reply
Jeroen 21 april 2021 - 14:23

Als ik dit gerecht voor 4 personen zou willen maken? Hoe zit het dan met de ingrediënten?
Lijkt me een lekker gerecht!

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 16:06

Ik zou dan de hoeveelheid ingrediënten x1,5 doen! Geniet ervan 🙂

Reply
Mariella 21 april 2021 - 19:35

Een heerlijk gerecht, ga ik zeker nog vaker maken. Ook extra sambal toegevoegd.

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 09:57

Leuk te horen Mariella! En lekker die toevoeging van sambal, goed idee voor wat extra pit 🙂

Reply
Gerard J 25 april 2021 - 09:12

Een geweldig recept en hoe makkelijk! De saus is verrukkelijk en de groentjes blijven top!En over de vis blijf je dromen zo heerlijk👌

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:23

Erg leuk te horen Gerard! Fijn dat je van ons recept genoten hebt 🙂

Reply
Lotte 26 april 2021 - 10:19

Het was heerlijk, alleen leek het wel soep. Ik zal wel iets verkeerd gedaan hebben 🙁

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:23

Dan was de saus te dun! Volgende keer wat meer kaas toevoegen. Als de smaak maar goed was 🙂

Reply
Suzanne 1 mei 2021 - 16:59

Afgelopen week dit gerecht gemaakt en het was heerlijk!
Mijn man was onder de indruk van mijn kookkunsten en het was zo op.
Ik heb al meer recepten van jullie site gemaakt.
Ik vind het leuk dat de ingrediënten voornamelijk allemaal vers zijn (geen pakjes enzo) maar toch makkelijk om te maken! Bedankt voor alle inspiratie.

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:24

Leuk om te horen Suzanne dat onze recepten (bij jou en je man) in de smaak vallen 🙂

Reply
Annemieke 10 augustus 2021 - 01:12

Ook weer een fijn recept, ik ben fan! Ik heb zelf alleen nog zout en peper toegevoegd, dat vond ik niet in het recept terug. Volgende keer zal ik het ook eens met kokosroom en wat sambal proberen. Hebben jullie suggestie wat voor sambal?

Reply
SmaakMenutie 10 augustus 2021 - 10:47

Fijn Annemieke, dat horen we graag! Peper en zout vinden wij niet nodig gezien de gebruikte ingrediënten genoeg smaak afgeven maar voeg het vooral toe. Kokosroom lijkt mij ook lekker, goed idee. Kies bij het toevoegen van sambal in gerechten altijd voor de oelek variant. Geniet ervan!

Reply
Jacqueline 27 november 2021 - 09:25

Het is overheerlijk! Al een paar keer gemaakt. Zou het ook lekker zijn met broccoli?

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:54

Leuk om te horen! Ja ik denk dat dat wel zou moeten kunnen. Ben benieuwd!

Reply
Astrid 7 februari 2022 - 20:24

Vorige week gemaakt voor mijn vriendinnen van de lagere school…..iedereen was enthousiast over de smaak. Echt heerlijk. Ik had verwacht dat er een sterke paprikasmaak aan zou zitten maar dit was niet het geval. Geserveerd met aardappelkroketjes….was een succes. Dank voor dit heerlijke recept.

Reply
FAY 1 juli 2022 - 09:45

Goedendag,

Zou dit ook lekker zijn met zalmforel ?

Groetjes Fay

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2022 - 10:10

Oeh, ik zou het wel echt bij witvis houden. Maar je kan het wellicht eens proberen!

Reply
Zabeth 5 september 2022 - 13:17

Het recept vind ik geweldig, maar zou ik apart gebakken moten zalm kunnen serveren?
i.p.v. witvis?

Reply
SmaakMenutie 5 september 2022 - 16:22

Ja hoor, tuurlijk! 🙂

Reply
Marjelle 25 september 2022 - 14:01

Dit lijkt mij een heerlijk gerecht, wat ik graag eens wil proberen. Wij zijn alleen geen fan van courgette. Wat zou ik daarvoor in de plaats kunnen gebruiken? En is het nodig om dit te vervangen door iets? Ik loop hier vaker tegenaan bij recepten. Verder heel blij met alle heerlijke recepten op jullie pagina. Heb er al veel geprobeerd.

Reply
SmaakMenutie 26 september 2022 - 16:31

Je zou wat voorgekookte broccoli toe kunnen voegen, of meer paprika! Leuk dat je al veel recepten van ons gemaakt hebt 🙂

Reply
Evelyn van Zijl 26 oktober 2022 - 15:48

Nou dit lijkt me Heerlijk!
Maarrrr…..
Mijn man eet geen kaas, hebben jullie een suggestie?
We genieten van al jullie recepten, helaas dan zonder kaas (:

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2022 - 16:15

O wat jammer! Ik zou het dan achterwege laten, er zitten voldoende andere smaakmakers in 🙂

Reply
Patricia 16 november 2022 - 18:52

Omg wat was dit lekker poeh hé en vult ook erg goed. We hadden er gebakken aardappeltjes bij smaakvolle combinatie. Dus dit gaan we zeker vaker eten. Bedankt weer voor een heerlijk gerecht.

Reply
Martine 8 augustus 2023 - 20:57

Zou ik dit ook met prei kunnen maken? Moet ik deze dan eerst koken of wokken? Bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2023 - 09:39

Jahoor, goed idee! Hoeft niet eerst aangebakken of gekookt te worden hoor. Geniet ervan!

Reply
Lotte 1 november 2023 - 19:13

Vandaag bleef een van onze dochters eten. Bij voorkeur geen vlees en lactose intolerantie. Gelukkig kan parmesaan wel en ook plantaardige kookroom gebruikt. Was echt heerlijk!! Dubbele portie en schoon op! En weet je wat?? Ook nog eens koolhydraatarm !! Thanks !!!

Reply
Evelien Eggens 3 juli 2024 - 17:30

Jullie gerechten zijn echt top al verschillende gemaakt. Deze ook maar eens gauw proberen.
Helaas mijn man lust geen kaas dus hoop dat het zonder kaas ook lekker smaakt.

Reply