Home Vis Ovenschotel kabeljauw in tomatensaus

Ovenschotel kabeljauw in tomatensaus

door SmaakMenutie
Ovenschotel kabeljauw in tomatensaus

Snel, gezond en zó op tafel

Wat eten we vandaag? Die vraag stellen we onszelf vaker dan ons lief is. Soms wil je gewoon iets makkelijks maken, maar dan wel zonder in te leveren op smaak.

Deze ovenschotel kabeljauw in tomatensaus is er precies zo eentje. Binnen een kwartier staat het gerecht in de oven en terwijl jij even niets hoeft te doen, zorgt de oven voor de rest. Een goed voorbeeld van wat wij een ‘doordeweekse favoriet’ noemen. Lekker snel, voedzaam en zonder poespas.

Kabeljauw in tomatensaus

En met één gerecht heb je je wekelijkse portie vis ook meteen weer binnen. Perfect voor die avonden waarop je wel lekker wilt eten, maar geen zin hebt in gedoe. We maakten al eens eerder een ovenschotel met kabeljauw in paprikasaus, maar deze is nog sneller klaar. Ideaal toch?

Voor die dagen zonder inspiratie

We hebben allemaal van die avonden. Geen zin om uitgebreid te koken, maar afhalen voelt ook niet als een goed idee. Dan is een ovenschotel de perfecte uitkomst. Alles in één schaal, minimale afwas én het fijne gevoel dat je toch iets vers hebt gemaakt. Deze variant met kabeljauw in tomatensaus is licht, smaakvol en zit vol groenten. Het soort gerecht dat we gerust elke week op tafel zouden zetten.

Kabeljauw recept

Kabeljauw: lekker licht, mager en vol goeds

Wist je dat kabeljauw niet alleen heerlijk mild van smaak is, maar ook een van de magerste vissoorten? Rijk aan eiwitten, laag in vet en een goede bron van vitamine B12 en jodium. Precies het soort vis dat past in een evenwichtig eetpatroon. En omdat kabeljauw zo neutraal is van smaak, combineert hij perfect met allerlei kruiden en sauzen. In dit geval dus met een kruidige tomatensaus boordevol groente.

Tomatensaus kabeljauw

Een saus met smaak

De saus voor deze ovenschotel maken we door eerst sjalot, knoflook en vijf tot zes ansjovisjes zacht te fruiten. Dat geeft meteen een heerlijke smaak. Als je van een beetje pit houdt voeg je een rood pepertje toe. Daarna mogen de reepjes paprika en plakjes courgette erbij en gaat de passata eroverheen, samen met wat gedroogde tijm en oregano. Een paar minuten sudderen en klaar is je saus. Die gaat rechtstreeks de ovenschaal in.

Kabeljauwschotel met tomatensaus

Even de oven in en klaar!

Bovenop de saus leggen we de kabeljauwfilets, licht gekruid met zout en peper. Dan schuiven we de schaal de oven in, waar alles in zo’n 12 tot 15 minuten perfect gaart. Wij serveren deze ovenschotel graag met (volkoren) tagliatelle of een andere stevige pasta. En als finishing touch wat verse peterselie eroverheen, dat maakt het geheel net even frisser.

Ovenschotel kabeljauw
Ovenschotel kabeljauw in tomatensaus

Ovenschotel kabeljauw in tomatensaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 114 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kabeljauw(haas)
  • 350 g tomaten passata
  • 150 g tagliatelle
  • 5 ansjovisfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Verse peterselie (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Snijd 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en 5-6 ansjovisfilets fijn. Neem een ruime (koeken)pan waar een deksel op kan en fruit de sjalot, knoflook en ansjovis in een goede scheut olijfolie enkele minuutjes aan. Geregeld omscheppen.
  • Houd je van een beetje pit? Voeg dan gerust een fijngesneden rood pepertje toe.
  • Snijd 1 courgette in halve maantjes en 1 (gele) paprika in reepjes of grove blokjes.
  • Voeg de courgette en paprika toe aan het geheel en bak deze even al omscheppend mee tot de courgette wat vocht afgeeft.
  • Schenk nu 350 g tomaten passata bij het geheel samen met 1 flinke tl gedroogde tijm en 1 tl oregano. Roer even goed door elkaar en laat op laag vuur, met deksel, 5-10 minuten pruttelen.
  • Neem een ovenschaal en schenk het mengsel in de schaal. Leg een met zout en peper bestrooide kabeljauw(haas) over de saus en plaats het geheel circa 12-15 minuten in de oven. 
  • Kook ondertussen de tagliatelle of een andere (volkoren) pasta (75 g pp) die je lekker vindt. Serveer direct en optioneel met verse peterselie. Eet smakelijk!

Ovenschotel kabeljauw in tomatensaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

39 reacties

Cokky 12 december 2021 - 20:04

Nu pas dit gerecht gemaakt en het was heerlijk! Door de ansjovis en sjalotten, kreeg de saus een heerlijke “afdronk” en de tomato frito maakte het af, samen met de groenten. We gaan dit vaker eten. Ik,probeer het ook eens met rijst of krieltjes, zal ook lekker zijn. Bedankt mannen!

Reply
Conny Bolhuis 7 augustus 2022 - 19:50

Vanavond dit heerlijke recept gemaakt. Het is een blijvertje! Het eerste recept dat ik van jullie uitprobeerde was roti. Ook zo heerlijk! Ik ga zeker vaker recepten van jullie proberen.

Reply
Hanny 17 augustus 2022 - 18:48

Wat weer een heerlijk recept.
Ik was enn beetje klaar met verschillende dingen te koken. Maar ik ga nu veel meer proberen. En deze zeker weer maken.

Reply
Hielco 14 januari 2023 - 20:54

Hij is heerlijk! Ik hou eigenlijk niet van ansjovis maar heb het toch volgens recept gebruikt. Wat geeft dat een heerlijke vissmaak aan de saus.
Bedankt!

Reply
Ruth 24 maart 2024 - 19:03

Erg lekker en snel gerecht. Omdat ik niet van paprika houd, heb ik deze vervangen door doperwten. Ook heb ik de vis niet in de oven gedaan, maar de vis in de saus gelegd en met het deksel op de pan zachtjes laten sudderen. Volgende keer ga ik hem maken met zalmfilet.

Reply
1 2 3 4 5