Snel, gezond en zó op tafel
Wat eten we vandaag? Die vraag stellen we onszelf vaker dan ons lief is. Soms wil je gewoon iets makkelijks maken, maar dan wel zonder in te leveren op smaak.
Deze ovenschotel kabeljauw in tomatensaus is er precies zo eentje. Binnen een kwartier staat het gerecht in de oven en terwijl jij even niets hoeft te doen, zorgt de oven voor de rest. Een goed voorbeeld van wat wij een ‘doordeweekse favoriet’ noemen. Lekker snel, voedzaam en zonder poespas.

En met één gerecht heb je je wekelijkse portie vis ook meteen weer binnen. Perfect voor die avonden waarop je wel lekker wilt eten, maar geen zin hebt in gedoe. We maakten al eens eerder een ovenschotel met kabeljauw in paprikasaus, maar deze is nog sneller klaar. Ideaal toch?
Voor die dagen zonder inspiratie
We hebben allemaal van die avonden. Geen zin om uitgebreid te koken, maar afhalen voelt ook niet als een goed idee. Dan is een ovenschotel de perfecte uitkomst. Alles in één schaal, minimale afwas én het fijne gevoel dat je toch iets vers hebt gemaakt. Deze variant met kabeljauw in tomatensaus is licht, smaakvol en zit vol groenten. Het soort gerecht dat we gerust elke week op tafel zouden zetten.

Kabeljauw: lekker licht, mager en vol goeds
Wist je dat kabeljauw niet alleen heerlijk mild van smaak is, maar ook een van de magerste vissoorten? Rijk aan eiwitten, laag in vet en een goede bron van vitamine B12 en jodium. Precies het soort vis dat past in een evenwichtig eetpatroon. En omdat kabeljauw zo neutraal is van smaak, combineert hij perfect met allerlei kruiden en sauzen. In dit geval dus met een kruidige tomatensaus boordevol groente.

Een saus met smaak
De saus voor deze ovenschotel maken we door eerst sjalot, knoflook en vijf tot zes ansjovisjes zacht te fruiten. Dat geeft meteen een heerlijke smaak. Als je van een beetje pit houdt voeg je een rood pepertje toe. Daarna mogen de reepjes paprika en plakjes courgette erbij en gaat de passata eroverheen, samen met wat gedroogde tijm en oregano. Een paar minuten sudderen en klaar is je saus. Die gaat rechtstreeks de ovenschaal in.

Even de oven in en klaar!
Bovenop de saus leggen we de kabeljauwfilets, licht gekruid met zout en peper. Dan schuiven we de schaal de oven in, waar alles in zo’n 12 tot 15 minuten perfect gaart. Wij serveren deze ovenschotel graag met (volkoren) tagliatelle of een andere stevige pasta. En als finishing touch wat verse peterselie eroverheen, dat maakt het geheel net even frisser.

39 reacties
Nu pas dit gerecht gemaakt en het was heerlijk! Door de ansjovis en sjalotten, kreeg de saus een heerlijke “afdronk” en de tomato frito maakte het af, samen met de groenten. We gaan dit vaker eten. Ik,probeer het ook eens met rijst of krieltjes, zal ook lekker zijn. Bedankt mannen!
Vanavond dit heerlijke recept gemaakt. Het is een blijvertje! Het eerste recept dat ik van jullie uitprobeerde was roti. Ook zo heerlijk! Ik ga zeker vaker recepten van jullie proberen.
Wat weer een heerlijk recept.
Ik was enn beetje klaar met verschillende dingen te koken. Maar ik ga nu veel meer proberen. En deze zeker weer maken.
Hij is heerlijk! Ik hou eigenlijk niet van ansjovis maar heb het toch volgens recept gebruikt. Wat geeft dat een heerlijke vissmaak aan de saus.
Bedankt!
Erg lekker en snel gerecht. Omdat ik niet van paprika houd, heb ik deze vervangen door doperwten. Ook heb ik de vis niet in de oven gedaan, maar de vis in de saus gelegd en met het deksel op de pan zachtjes laten sudderen. Volgende keer ga ik hem maken met zalmfilet.