Gravad lax

Scandinavisch apertifiefhapje

door SmaakMenutie
Gravad lax

Gravlaxsås

Dit Scandinavische aperitiefhapje betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’. Gravad lax (of gravlax) werd in de middeleeuwen gemaakt zodat men de zalm langer kon bewaren. Eigenlijk bereiden wij in dit recept niet zozeer de zalm maar maken de saus (gravlaxsås) en serveren het met gerookte zalm op een toastje als borrelhapje. De dressing wordt aangemaakt met mosterd, dille en azijn. Makkelijk om te maken en ideaal voor tijdens de feestdagen of een ander gezellig samenzijn. Maar bovenal gewoon heel erg lekker!

Gravad lax

Gravad lax

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 el witte wijnazijn
  • Verse dille
  • Krokante toast

Zo maak je het

  • Meng in een kommetje 3 el Dijonmosterd samen met 2 el kristalsuiker, 1 el witte wijnazijn en ongeveer 1 el verse citroensap.
  • Schenk 75 ml zonnebloemolie bij het geheel en klop met een garde tot een gebonden saus.
  • Hak een handje verse dille fijn en meng door de saus. Proef of de smaak naar wens is. Voeg eventueel extra mosterd toe voor meer pit. Serveer als saus bij gerookte zalm op toast.

Gravad lax receptMosterd dille saus Gravad laxGravlax

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Marjan 25 maart 2023 - 12:04

Dit recept gemaakt, groot succes.

Reply
Lucrece 25 maart 2023 - 17:08

Zou dit recept maken als voorgerecht op een bord, hoeveel gerookte zalm per persoon aub?

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2023 - 18:15

Dan zou ik ongeveer 75-100 g per persoon rekenen!

Reply
Aimee 26 maart 2023 - 19:57

Hoe lang kun je het sausje van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2023 - 10:44

Je kan het wel een dag van tevoren maken hoor!

Reply
Yvonne 18 mei 2023 - 09:57

Kan je ook olijfolie gebruiken in plaats van zonnebloemolie?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 11:58

Nee moet echt met zonnebloemolie 🙂

Reply