Gers(t)!
Sommige gerechten ontstaan een soort van spontaan aan de keukentafel. Dit is er zo één.
Twee vriendinnen kwamen laatst voor ons koken (wat een luxe) en schotelden een verrassend lekkere orzo met courgette en Gruyère voor. Omdat een van hen vegetariër is werd het dus een maaltijd zonder vlees. Maar dat is dus helemaal niet nodig! Want ook zonder kip of vlees is dit een volwaardig en smaakvol geheel. Wij raakten meteen enthousiast en zijn er daarom mee gaan experimenteren.

Wat is orzo eigenlijk?
Orzo is een gedroogde pastasoort en lijkt een beetje op de rijstkorrel die in risotto gebruikt wordt. Het wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken en doet het goed in zowel salades als warme gerechten. De naam betekent letterlijk ‘gerst’ in het Italiaans, al is het dus geen graansoort maar gewoon pasta. Wat wij er zo fijn aan vinden? Je krijgt die zachte, romige textuur die je ook van risotto kent, maar dan in een fractie van de tijd.

Bovendien is orzo voedzaam en veelzijdig. Omdat het snel kookt en smaken goed opneemt vormt het een ideale basis voor groenten, kaas of peulvruchten. Zeker als je minder vlees wilt eten is dit een fijne vervanger voor die zwaardere koolhydraatbommetjes.
Vegetarisch of met een extraatje
Wij maakten dit gerecht oorspronkelijk met kip, maar je kunt de kip gerust weglaten als je liever vega eet. De combinatie van courgette, zongedroogde tomaten en Gruyère is namelijk al krachtig genoeg. Gruyère, de welbekende Zwitserse kaas met een licht nootachtige smaak, geeft het geheel net dat beetje pit. En de pijnboompitten bovenop zorgen voor een lekkere crunch.
Alles in één pan
Wat dit gerecht nog aantrekkelijker maakt, is dat je het grotendeels in één pan kunt maken. Wij beginnen met een gefruite sjalot en knoflook in wat olijfolie. Daarna gaat de orzo erbij en schenken we er groentebouillon overheen, samen met wat fijngehakte rozemarijn. Terwijl dat zachtjes pruttelt, bakken we de kip (optioneel dus), courgette en zongedroogde tomaatjes apart aan.

Als de orzo de bouillon bijna helemaal heeft opgenomen voegen we alles samen. De geraspte Gruyère smelt er doorheen en maakt het lekker smeuïg. Tot slot strooien we er geroosterde pijnboompitten over voor de afwerking.
Comfortfood met een lichte twist
Het resultaat is een bord comfortfood dat toch licht aanvoelt. Deze orzo met courgette en Gruyère is dan ook perfect voor een doordeweekse avond, maar ook geschikt voor als er gasten komen. En doordat het zo eenvoudig aan te passen is, met of zonder vlees, meer of minder kaas, doet ‘ie het bij iedereen goed.

24 reacties
Was erg lekker!
Orzo wordt bij de Appie verkocht als “riso” van de Cecco.
Hi Joost, fijn! En dank voor de tip 🙂
Goedemorgen,
Ik maak graag gebruik van jullie recepten. Regelmatig “moet”ik vegetarisch koken.
Ik vraag me af of het ook mogelijk om bij de repten meteen een vegetarische variant aan te geven.
Bv Hoe maak ik van het bovenstaande recept een lekkere vegetarische variant.
Hartelijk dank.
Hallo Miek, bedankt voor je berichtje. Leuk dat je onze recepten maakt 🙂 Toevallig staat in dit recept al een suggestie voor een vegetarische variant: de kip gewoon achterwege laten. Net zo lekker! In onze nieuwe recepten zullen we dit zeker in het achterhoofd houden.
Het was heerlijk! Vega variant gegeten!
Fijn dat het in de smaak viel Wendy! 🙂
Dit recept heb ik een aantal keren gemaakt en is zo lekker. Het is een blijvertje 😉
Leuk om te horen Milly! 🙂
Ik maak regelmatig recepten van jullie en ook deze ga ik zeker vaker maken. Smaakvol en eenvoudig te maken. Erg lekker, ga zo door.
Leuk Piet, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Weer genoten van dit heerlijke recept!
Fijn Pauline, dat horen we graag! 🙂