Home Pasta Orzo met courgette en Gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

door SmaakMenutie
Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Gers(t)!

Wij kwamen op het idee voor dit waanzinnig lekkere gerecht door twee vriendinnen van ons. Die kwamen een tijdje geleden voor ons koken (ja, dat gebeurt ook). Aangezien een van de twee vegetariër is, maakte ze een vegetarische versie. Orzo is bij uitstek geschikt voor deze doelgroep, gezien het heel voedzaam is en je het kan combineren met allerlei soorten (harde) groenten. Orzo, Italiaans voor gerst, is een gedroogde pastasoort en lijkt een beetje op de rijstkorrel die in risotto gebruikt wordt. Alleen is orzo veel sneller klaar. Wij kozen ditmaal voor een niet vegetarische variant, maar laat gerust de kip achterwege als je liever een vleesloze maaltijd wil. Daarnaast voegen we zongedroogde tomaatjes en courgette toe en voor de pittige touch wat heerlijke Zwitserse Gruyère.

Orzo met zongedroogde tomaat, courgette en gruyère

Orzo met courgette en Gruyère

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g Orzo
  • 60 g Gruyère
  • 20 g pijnboompitten
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kipfilet (optioneel)
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 courgette
  • 1 sjalot

Zo maak je het

  • Kook 350-400 ml bouillon met 1 groente bouillonblokje. Hak 2-3 takjes rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
  • Neem een ruime (hapjes- of soep)pan en fruit hierin in een scheutje olie 1 fijngesneden sjalot samen  met 2 fijngesneden tenen knoflook enkele minuutjes aan.
  • Voeg nu ongeveer 160 g orzo toe en bak de orzo al omscheppend een minuutje mee met de sjalot en knoflook. Schenk de bouillon over de orzo en meng alles even goed door elkaar. Laat nu met deksel op de pan ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken.
  • Snijd 1 kipfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kipstukjes rondom gaar en bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Gebruik dezelfde pan om 1 courgette in halve maantjes rondom te bakken. Voeg hieraan ook een stuk of 8 fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe. Bak al omscheppend een minuut of 6-7.
  • Rasp ondertussen 60 g Gruyere kaas en rooster de pijnboompitten. Tenzij je deze al kant-en-klaar gekocht hebt natuurlijk.
  • Voeg de kaas samen met de kip, courgette en de zongedroogde tomaatjes toe aan de orzo en meng alles goed door elkaar en bak nog een minuutje mee. Bestrooi tot slot met de geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.

Orzo recept Orzo recept Orzo maken Orzo koken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

Pauline 20 juli 2020 - 18:38

Weer genoten van dit heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 21 juli 2020 - 11:46

Fijn Pauline, dat horen we graag! 🙂

Reply
Milly 3 mei 2020 - 08:33

Dit recept heb ik een aantal keren gemaakt en is zo lekker. Het is een blijvertje 😉

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2020 - 12:55

Leuk om te horen Milly! 🙂

Reply
Piet 15 februari 2021 - 18:38

Ik maak regelmatig recepten van jullie en ook deze ga ik zeker vaker maken. Smaakvol en eenvoudig te maken. Erg lekker, ga zo door.

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:44

Leuk Piet, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Wendy 29 april 2020 - 10:00

Het was heerlijk! Vega variant gegeten!

Reply
SmaakMenutie 29 april 2020 - 11:47

Fijn dat het in de smaak viel Wendy! 🙂

Reply
Miek de Vries Spaanjaars 3 november 2019 - 09:07

Goedemorgen,
Ik maak graag gebruik van jullie recepten. Regelmatig “moet”ik vegetarisch koken.
Ik vraag me af of het ook mogelijk om bij de repten meteen een vegetarische variant aan te geven.
Bv Hoe maak ik van het bovenstaande recept een lekkere vegetarische variant.
Hartelijk dank.

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 11:16

Hallo Miek, bedankt voor je berichtje. Leuk dat je onze recepten maakt 🙂 Toevallig staat in dit recept al een suggestie voor een vegetarische variant: de kip gewoon achterwege laten. Net zo lekker! In onze nieuwe recepten zullen we dit zeker in het achterhoofd houden.

Reply
Joost 26 september 2019 - 21:10

Was erg lekker!
Orzo wordt bij de Appie verkocht als “riso” van de Cecco.

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 12:29

Hi Joost, fijn! En dank voor de tip 🙂

Reply
1 2 3