Een zomerse favoriet
Na het succes van onze no-bake aardbeien cheesecake hebben we er weer eentje voor jullie: een cheesecake met witte chocolade en zomerfruit.
Ook dit keer hoeft de taart niet in de oven, wat het extra makkelijk maakt. Het resultaat is een frisse, romige taart die perfect past bij zonnige dagen. En je ziet het natuurlijk meteen: met zo’n kleurrijke topping van aardbeien, frambozen en blauwe bessen ziet hij er ook nog eens práchtig uit.
Het gemak van no-bake
Cheesecakes bestaan in alle soorten en maten, maar de no-bake variant is favoriet bij velen (en zeker bij ons!). Geen gedoe met ovens die te warm of te koud zijn, geen scheuren in de bovenkant… gewoon even opkloppen, mengen en de koelkast doet de rest. Voor ons betekent dit dat je met weinig moeite een indrukwekkend dessert of taart op tafel zet. Dat maakt deze cheesecake ideaal voor verjaardagen, etentjes of gewoon een zonnige zondagmiddag als je zin hebt om te snoepen.
De perfecte bodem
Voor de bodem kiezen wij dit keer voor Hollandse spritsen. Die zijn knapperig en hebben net die botersmaak die zo goed past bij een romige taartvulling. Door ze te mengen met gesmolten ongezouten roomboter krijg je een stevige, maar toch smeuïge basis. Het is de fundering van de cheesecake en die mag best een beetje extra lekker zijn.
Romigheid in lagen
Wat deze cheesecake extra lekker maakt is de combinatie van verschillende romige ingrediënten. We beginnen met roomkaas, mascarpone, suiker en een paar flinke lepels aardbeienjam die we luchtig kloppen. Daarna spatelen we er opgeklopte slagroom doorheen, waardoor een frisse en fruitige onderlaag ontstaat.
De rol van witte chocolade
Daarna volgt een luchtige mascarpone-roomvulling met stukjes witte chocolade erdoorheen. Die combinatie van fris en romig, zacht en knapperig, maakt elke hap weer anders en verrassend.
Witte chocolade geeft de taart een subtiele zoetheid en een extra romige structuur. Het is misschien de minst ‘pure’ van alle chocoladesoorten, maar in dit recept werkt dat juist in ons voordeel. Witte chocolade vormt een zachte tegenhanger voor het frisse zomerfruit en zorgt dat de vulling heerlijk vol van smaak wordt. Door de chocolade in stukjes te hakken, krijg je bovendien kleine verrassende hapjes in de romige laag.
Frisse en voedzame bovenlaag
Wat deze cheesecake onweerstaanbaar maakt, is natuurlijk de topping van vers zomerfruit. Aardbeien, frambozen en blauwe bessen zijn niet alleen mooi om te zien, ze hebben ook voordelen voor je gezondheid. Ze zitten vol antioxidanten, vitamines en vezels.
“Wat deze cheesecake onweerstaanbaar maakt, is de topping van vers zomerfruit”
Zo levert aardbei veel vitamine C, frambozen bevatten veel voedingsvezels en blauwe bessen staan bekend om hun antioxidanten. Dus ja, het blijft een taart, maar wel eentje met een frisse en zelfs een beetje een voedzame bovenlaag.
Koelen en genieten
Het moeilijkste aan dit recept? Wachten tot de cheesecake voldoende is opgesteven. Minimaal twee uur in de koelkast is nodig, maar een nachtje geeft het mooiste resultaat. Dan zijn alle lagen stevig en komen de smaken nog beter tot hun recht.
Haal de taart vlak voor het serveren uit de koeling en garneer hem rijkelijk met het zomerfruit. Het eindresultaat is een frisse, romige cheesecake met een vleugje witte chocolade en een kleurrijke topping die de tafel meteen opfleurt.
8 reacties
Deze gaat op het lijstje voor me verjaardag volgende week 🙂 lijkt me heerlijk!
Lekker Fiona! En alvast gefeliciteerd! 🙂
Heel lekkere taart, heb mijne 5 uur in de koelkast laten staan maar was echter nog niet hard dus viel uit elkaar. Enig idee hoe dit kan? Ik heb er wel wat citroensap bij gedaan maar dat kan lijkt me niet zo’n groot effect hebben
Hoi Aline, wat vervelend! Waren de roomkaas en mascarpone wel op kamertemperatuur? Te veel vocht (citroensap) kan er ook voor zorgen dat ‘ie niet stevig wordt.. Groetjes, Tim- SmaakMenutie
Hmmm…lekker! Volgende week is mijn dochter jarig. Ik ga dit maken. Dank je wel voor het recept delen. 😊
Leuk Jane! Geniet ervan en alvast gefeliciteerd! 🙂
Kan je deze taart ook invriezen?
Hoi Yvette, nooit geprobeerd maar denk het eerlijk gezegd niet!