Home Desserts en taarten Cheesecake met witte chocolade en zomerfruit

Cheesecake met witte chocolade en zomerfruit

door SmaakMenutie
Cheesecake met witte chocolade en zomerfruit

Een zomerse favoriet

Na het succes van onze no-bake aardbeien cheesecake hebben we er weer eentje voor jullie: een cheesecake met witte chocolade en zomerfruit.

Ook dit keer hoeft de taart niet in de oven, wat het extra makkelijk maakt. Het resultaat is een frisse, romige taart die perfect past bij zonnige dagen. En je ziet het natuurlijk meteen: met zo’n kleurrijke topping van aardbeien, frambozen en blauwe bessen ziet hij er ook nog eens práchtig uit.

Witte chocolade cheesecake recept

Het gemak van no-bake

Cheesecakes bestaan in alle soorten en maten, maar de no-bake variant is favoriet bij velen (en zeker bij ons!). Geen gedoe met ovens die te warm of te koud zijn, geen scheuren in de bovenkant… gewoon even opkloppen, mengen en de koelkast doet de rest. Voor ons betekent dit dat je met weinig moeite een indrukwekkend dessert of taart op tafel zet. Dat maakt deze cheesecake ideaal voor verjaardagen, etentjes of gewoon een zonnige zondagmiddag als je zin hebt om te snoepen.

Ingrediënten bodem cheesecake

De perfecte bodem

Voor de bodem kiezen wij dit keer voor Hollandse spritsen. Die zijn knapperig en hebben net die botersmaak die zo goed past bij een romige taartvulling. Door ze te mengen met gesmolten ongezouten roomboter krijg je een stevige, maar toch smeuïge basis. Het is de fundering van de cheesecake en die mag best een beetje extra lekker zijn.

Bodem cheesecake van spritsen en roomboter

Romigheid in lagen

Wat deze cheesecake extra lekker maakt is de combinatie van verschillende romige ingrediënten. We beginnen met roomkaas, mascarpone, suiker en een paar flinke lepels aardbeienjam die we luchtig kloppen. Daarna spatelen we er opgeklopte slagroom doorheen, waardoor een frisse en fruitige onderlaag ontstaat.

Aardbeien cheesecake

De rol van witte chocolade

Daarna volgt een luchtige mascarpone-roomvulling met stukjes witte chocolade erdoorheen. Die combinatie van fris en romig, zacht en knapperig, maakt elke hap weer anders en verrassend.

Topping witte chocolade cheesecake

Witte chocolade geeft de taart een subtiele zoetheid en een extra romige structuur. Het is misschien de minst ‘pure’ van alle chocoladesoorten, maar in dit recept werkt dat juist in ons voordeel. Witte chocolade vormt een zachte tegenhanger voor het frisse zomerfruit en zorgt dat de vulling heerlijk vol van smaak wordt. Door de chocolade in stukjes te hakken, krijg je bovendien kleine verrassende hapjes in de romige laag.

Cheesecake met zomerfruit versieren

Frisse en voedzame bovenlaag

Wat deze cheesecake onweerstaanbaar maakt, is natuurlijk de topping van vers zomerfruit. Aardbeien, frambozen en blauwe bessen zijn niet alleen mooi om te zien, ze hebben ook voordelen voor je gezondheid. Ze zitten vol antioxidanten, vitamines en vezels.

“Wat deze cheesecake onweerstaanbaar maakt, is de topping van vers zomerfruit”

Zo levert aardbei veel vitamine C, frambozen bevatten veel voedingsvezels en blauwe bessen staan bekend om hun antioxidanten. Dus ja, het blijft een taart, maar wel eentje met een frisse en zelfs een beetje een voedzame bovenlaag.

Cheesecake met witte chocolade

Koelen en genieten

Het moeilijkste aan dit recept? Wachten tot de cheesecake voldoende is opgesteven. Minimaal twee uur in de koelkast is nodig, maar een nachtje geeft het mooiste resultaat. Dan zijn alle lagen stevig en komen de smaken nog beter tot hun recht.

Cheesecake met witte chocolade en zomerfruit

Haal de taart vlak voor het serveren uit de koeling en garneer hem rijkelijk met het zomerfruit. Het eindresultaat is een frisse, romige cheesecake met een vleugje witte chocolade en een kleurrijke topping die de tafel meteen opfleurt.

Cheesecake met witte chocolade en zomerfruit

Cheesecake met witte chocolade en zomerfruit

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 40 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g mascarpone
  • 300 g naturel roomkaas
  • 250 g spritsen
  • 250 g aardbeien
  • 150 g blauwe bessen
  • 125 g frambozen
  • 100 g witte chocolade
  • 90 g ongezouten roomboter
  • 75 g kristalsuiker + 3 el
  • 50 g aardbeienjam
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakjes klopfix

Zo maak je het

  • Begin met de bodem. Verkruimel met de hand 250 g spritsen (of andere koekjes) fijn. Smelt 90 g ongezouten roomboter en meng dit door het koekkruim.
  • Bedek de bodem van een springvorm (22-24 cm) met bakpapier en verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Druk goed aan en zet weg in de koelkast.
  • Klop met een mixer (of de hand) 300 g roomkaas met 250 g mascarpone, 75 g kristalsuiker en 50 g (3 flinke el) aardbeienjam luchtig. Let op: zorg dat de roomkaas en mascarpone op kamertemperatuur zijn.
  • Klop 250 ml slagroom stijf met 3 el kristalsuiker en 1 zakje klopfix. Spatel de helft hiervan voorzichtig door het roomkaas-aardbeienmengsel. Bedek de bodem van de taart hiermee. Zet weer weg in de koeling.
  • Hak 100 g witte chocolade in stukjes. Deze mengen we zo door de topping.
  • Klop de andere 250 g mascarpone ietwat luchtig. Als het op kamertemperatuur is dan kan je dit gewoon met een lepel doen. Spatel voorzichtig de andere helft van de slagroom door de mascarpone. Meng ook de gehakte chocolade er voorzichtig doorheen.
  • Verdeel het mascarpone-witte chocolademengsel gelijkmatig over de taart. Zet de taart minimaal 2 uur in de koeling maar een nachtje is nog beter.
  • Maak de taart af door er vers zomerfruit over te verdelen. Wij kozen voor blauwe bessen, frambozen en Hollandse aardbeien. Smullen maar!

Cheesecake met witte chocolade en zomerfruit

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Fiona 1 augustus 2018 - 16:40

Deze gaat op het lijstje voor me verjaardag volgende week 🙂 lijkt me heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 3 augustus 2018 - 13:15

Lekker Fiona! En alvast gefeliciteerd! 🙂

Reply
Aline 31 januari 2019 - 22:44

Heel lekkere taart, heb mijne 5 uur in de koelkast laten staan maar was echter nog niet hard dus viel uit elkaar. Enig idee hoe dit kan? Ik heb er wel wat citroensap bij gedaan maar dat kan lijkt me niet zo’n groot effect hebben

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2019 - 11:42

Hoi Aline, wat vervelend! Waren de roomkaas en mascarpone wel op kamertemperatuur? Te veel vocht (citroensap) kan er ook voor zorgen dat ‘ie niet stevig wordt.. Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jane 10 april 2021 - 09:06

Hmmm…lekker! Volgende week is mijn dochter jarig. Ik ga dit maken. Dank je wel voor het recept delen. 😊

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 10:50

Leuk Jane! Geniet ervan en alvast gefeliciteerd! 🙂

Reply
Yvette 25 juni 2021 - 18:24

Kan je deze taart ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 11:04

Hoi Yvette, nooit geprobeerd maar denk het eerlijk gezegd niet!

Reply